Geschiedenis

Een geschiedenis van heavy metal in drie ongewone instrumenten

Door Beulah | 12 november 2019

Heavy metal staat bekend om zijn epische distortion en gitaarsolo‘s die je trommelvliezen doen trillen. Maar wist je dat metal ook een bijzonder innovatieve kant had en uitgesproken niet-metalinstrumenten gebruikte?


De oorsprong van metal en de mondharmonica van Black Sabbath

De oerknal van de heavy metal, met de bekende distortion, epische gitaarsolo‘s en optredens waar de energie vanaf spatte, was in 1968. Het was het jaar van een dreigende economische recessie in het Verenigd Koninkrijk en een tijd waarin sociale taboes afnamen - een ideale voedingsbodem. Bands zoals Black Sabbath, Led Zeppelin en Deep Purple ontstonden in een omgeving waar het leven zwaar was, en waren een uitlaatklep voor jongeren die moeite hadden hun plek te vinden in een snel veranderende wereld.

Een prototype van de typische Hohner mondharmonica van Ozzy

Black Sabbaths typerende dreigende sound en teksten werden al snel synoniem voor heavy metal. Op hun gelijknamige debuutalbum toonde de band de bereidheid te experimenteren met verschillende instrumenten en sounds die je normaal niet met heavy metal associeert. Ozzy Osborne‘s legendarische Hohner mondharmonica-solo aan het begin van ‘The Wizard’ gaf deze iconische track een prachtige, spookachtige opening. En hij maakte de weg vrij voor de volgende evolutie in de heavy metal: genre metal.


Genre metal en de saxofoon van Nine Inch Nails

Het mag dan begonnen zijn in het Verenigd Koninkrijk, (met opvallende invloeden uit Japan), maar tijdens de jaren 1980 en 1990 brak heavy metal internationaal door in Zweden, Kenia, Bangladesh, Polen, Iran, Duitsland en Nederland. Heavy metal veroverde de wereld en daarmee ontwikkelden zich ook subgenres zoals folkmetal, crust punk, kawaii metal, grunge en industriële metal. Een band die synoniem werd voor deze explosie van creativiteit en innovatie, was Nine Inch Nails.

Trent Reznor speelde saxofoon in God Break Down the Door als manier "om zijn techniek terug te krijgen"

NIИ, opgericht in de vroege jaren 90, werd met een unieke combinatie van terrassendynamiek, zware distortion en industriële synthesizers onthaald als pionier van de industriële metal. Trent Reznor - voorman en creatief brein van de band - speelde onder meer op memorabele wijze saxofoon in: ‘God Break Down the Door’. De saxofoon werd uitgevonden in België, maar Amerikaanse muzikanten gaven het instrument een internationaal publiek in de jaren 1920. Door de saxofoon te gebruiken in de muziek van NIИ, stond Reznor in een lange traditie van vernieuwing door het gebruik van onverwachte, inheemse instrumenten.

Hedendaagse metal en de shakuhachi van de Wagakki Band

Elke minuut wordt er een nieuwe metalhead geboren, vooral in Japan, een land dat enkele van de meest iconische en invloedrijke bands voortbracht. De Japanse bands Flower Travellin‘ Band, Bow Wow en Earthshaker inspireerden veel jonge Europese metalbands. De Japanse metalscene ontwikkelde zich min of meer gelijk met de Europese metal. In 2007 was Aldious de eerste in een reeks vrouwelijke Japanse bands zoals Band Maid, Mary‘s Blood en Lovebites.


Een traditionele Japanse shakuhachi in actie

Hoewel bloeddorstige Scandinavische Vikingen het altijd goed doen bij metalfans, is het onmogelijk niet enthousiast te worden van de manier waarop Japanse acts nieuw terrein veroveren voor zichzelf. Wagakki Band bijvoorbeeld, speelt een combinatie van folkrock en folkmetal op traditionele Japanse instrumenten. De beklemmende noten van de shakuhachi (een bamboefluit) op het album Vocalo Zanmai (ボカロ三昧) uit 2014 contrasteren met woeste drums en agressieve gitaarriffs. Bands zoals Wagakki sturen metal in nieuwe, verrassende richtingen. En terwijl hun internationale publiek groeit, is het duidelijk dat metal nog steeds stevig aanwezig is.

____________________

Neem een kijkje bij onze laatste muziekinstrumenten-veiling of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer muziekinstrumenten | vinyl | gitaren


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe Nintendo gamemuziek mainstream maakte

Een geschiedenis van de hardrock in drie beroemde gitaren

Gitaren stukslaan: een onverwoestbare traditie

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!