Geschiedenis

Een geschiedenis van Star Wars in drie stukken speelgoed

Door Beulah | 11 december 2019

Star Wars is een van de meest verhandelde franchises aller tijden en - al meer dan 40 jaar sinds de première - is Star Wars-speelgoed een integraal onderdeel geworden van 's werelds favoriete ruimte-opera. Ter ere van de release van Star Wars: The Rise of Skywalker bekijken we hoe Star Wars speelgoed zich daarnaast heeft ontwikkeld, en soms zelf de Star Wars films heeft overtroffen.

George Lucas was nog niet halverwege het filmen van de eerste Star Wars-film toen hij een op dat moment ingrijpende en schijnbaar risicovolle beslissing nam; het accepteren van een salarisverlaging om de volledige merchandisingrechten te behouden. Deze gok heeft zijn vruchten afgeworpen en tegen 2012 had de Star Wars-franchise meer dan $ 20 miljard aan merchandisinginkomsten verdiend. Dit zijn de meest recent beschikbare cijfers, want hoewel Disney ons (eindelijk) een gevarieerde cast en Baby Yoda heeft gegeven, is het bedrijf niet bijzonder transparant over inkomsten uit merchandising.

Kenner Boba Fett actiefiguur

Zelfs zonder een kristallen bol die hem een toekomst van met Swarovski-kristallen bezaaide Stormtroopers laat zien in 1979, moet Lucas zich redelijk goed gevoeld hebben over het behouden van die merchandisingrechten. Het eerste gelicenseerde speelgoed van Star Wars waren de Kenner Star Wars-actiefiguren waarvan er tussen 1979 en 1985 meer dan 300 miljoen stuks verkocht zijn. Op deze kleine, plastic figuren werd enthousiast gejaagd door Star Wars-fans en speelgoedverzamelaars. Ironisch genoeg leidde de terughoudendheid van Lucas om zijn personageontwerpen met Kenner te delen tot een vroege schaarste, wat de hype en de kosten van de Star Wars-actiefiguren verhoogde voordat ze ook maar in de schappen lagen.


Een verzameling van de klassieke Kenner Star Wars actiefiguren

Omdat ze zo klein waren en Kenner zo van de details was, gingen hun afneembare kleding en accessoires vaak verloren of beschadigd. Dit zorgde echter voor een secundaire verzamelmarkt waardoor een dubbel lichtzwaard soms de viervoudige aankoopprijs opleveren. Tegenwoordig worden deze reproducties echt afgekeurd en, in het geval van de J-slot raket afvurende Boba Fett, kan een echte Kenner actiefiguur die volledig intact is een geschatte waarde van $ 500.000 hebben op een veiling - hoewel sommige fans weigeren afstand te doen van hun schatten, ongeacht hoeveel ze waard zijn.

Lego Star Wars Millennium Falcon

Als de Kenner-actiefiguren de harten van fans al veroverden, dan laat de Star Wars Lego lijn zien hoe de franchise een lange levensduur heeft bereikt. Als het eerste intellectuele eigendom dat door Lego in licentie werd gegeven, was dit om twee redenen belangrijk; het vertegenwoordigde een samenwerking tussen twee reuzen van de entertainmentwereld en bevestigde de positie van Star Wars in de populaire tijdsgeest als een van de eerste fantasy series met potentieel voor echt interactieve wereldopbouw.


Millennium Falcon Lego set, gesigneerd door LEGO Star Wars-ontwerpers die worden geveild op Catawiki

Zes jaar nadat Lego Star Wars in 1999 naar zijn eigen wereld bracht, deed Star Wars het omgekeerde terug en opende een paar deuren voor Lego met de korte film Lego Star Wars: Revenge of the Brick. Sindsdien maakte Lego negen korte films, tv-specials en tv-shows met een Star Wars-thema. De twee bedrijven hebben zelfs een geschiedenis van het bouwen op elkaars schare van fans; Lego was een pionier met nieuwe, interactieve mogelijkheden voor Star Wars-fans met de introductie van de Millennium Falcon-set van 7541 stuks, tien minifiguren. De verscheidenheid en complexiteit van deze Lego-set bood fans eindeloze mogelijkheden om in de voetsporen te treden van Han Solo en zijn werk en hem te verbeteren, terwijl het design populair werd bij Lego-verzamelaars zonder persoonlijke interesse voor Star Wars.

Star Wars Topps trading cards

Een van de vele soorten kritiek die Star Wars in de loop der jaren heeft gekregen, is dat de franchise de 'intelligente' cinema heeft verpest. Met zijn verbluffende speciale effecten en adembenemende gevechtsmontages revitaliseerde Star Wars 20th Century Fox en maakte het de weg vrij voor een nieuw soort film - waarbij computer gegenereerde afbeeldingen snel het scherm zouden regeren en de personages vaak als ondergeschikt werd beschouwd aan de actie. Natuurlijk houdt deze theorie alleen stand als je je begrip van cinema beperkt tot Hollywood uit de jaren tachtig. Een stuk speelgoed dat deze theorie ondermijnt, is de bescheiden trading card.

De eerste Star Wars trading cards werden uitgebracht door het Amerikaanse bedrijf Topps in 1977, en hun onmiddellijke populariteit betekende dat ze al snel verzamelobjecten werden. Het aantal afbeeldingen op de kaarten was de reden dat zoveel verschillende mensen van Star Wars zijn gaan houden. Zoals verwacht, zijn er veel plaatjes van de Death Star en speciale effecten-versterkte gevechten; zoals de Rebel Assault en de Force Fight on Crait. Elk van deze kaarten wordt echter gematcht door een close-up van de acteurs of een belangrijk psychologisch moment, zoals wanneer prinses Leah een strategie bedacht voor de veilige terugkeer van Luke Skywalker. Deze scènes waren een vroege demonstratie dat fans net zo betrokken zijn bij de Star Wars-personages als in flitsende gevechten.

____________________

Om de release van Star Wars: The Rise of Skywalker te vieren, hebben onze experts in filmmemorabilia een Star Wars liefdadigheidsveiling georganiseerd. Bekijk de veiling, of registreer je om je eigen Star Wars memorabilia op Catawiki te verkopen.

Ontdek meer Star Wars Lego | Star Wars film memorabilia

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

De evolutie van de LEGO Millennium Falcon

Top 5 duurste Star Wars-kostuums

De kracht van Star Wars-memorabilia:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu