Inspiratie

Maak van je huis een groen paradijs met botanical opulence

Door Tom | 19 december 2019


Er is een groen met gouden revolutie gaande in de interieurwereld. Botanical opulence (botanische weelde) is een interieurtrend voor wie de scheiding tussen binnen en buiten, zacht en sprankelend, wil doorbreken. Ontdek wat deze trend inhoudt en hoe je hem zelf kunt toepassen.


Wat is botanische weelde?

 

Botanische weelde is voor mensen met groene vingers die tegelijkertijd een zekere luxe in hun huis willen. Het gaat om het creëren van een wereld in groen en goud, waar enorme Monstera‘s, kleine cactussen en wuivende wijnstokken gecombineerd worden met glimmende lichtarmaturen en tropische motieven. Als je de glamour van Hollywood meeneemt naar de 21e eeuw en dubbel inzet op planten, is het resultaat botanische weelde.Ga voor donkergroen en goudkleurige elementen


Je houdt ervan als je...


Een gevoel van luxe en sereniteit wilt, maar nu eenmaal niet van elke dag een wellnessdag kunt maken. Je het geweldig vindt in stadsparken en tuinen rond te struinen, gevolgd door kop koffie in een modern ingericht koffietentje. En als je qua stijl houdt van gedurfd, weelderig en licht. 


Welke essentiële stukken heb je nodig?

 

Kamerplanten


Er is niet één plant die je per se moet hebben als het gaat om deze botanische stijl. Vijgenbomen, aloë vera en de Monstera deliciosa (ook wel gatenplant genoemd vanwege de gaten in de bladeren) zijn momenteel populair als kamerplant. Minder voor de hand liggend zijn bonsai, maar ze zijn een net zo goede keuze als je meer groen in je huis wilt. Bonsai komen met hun verweerde look en kronkelige stam voort uit de Japanse esthetiek en ze brengen een zekere diepgang en oorspronkelijkheid in een ruimte. 


Bonsai zijn echter anders dan de gemiddelde plant. Ze moeten vaak gesnoeid worden, dus één is prima om mee te beginnen. Voor de tijd die je eraan besteedt krijg je echter iets terug, namelijk schoonheid. De kronkelige en ietwat versleten look past perfect bij de dramatiek van stevige metalen en stoffen in de rest van de ruimte, terwijl de subtiliteit van bonsai balans creëert met de andere kamerplanten. Een Fukien Tea, een elegant bonsaiboompje van 25 jaar oud


Gouden armaturen


Nu je het groen hebt, is het tijd voor het goud. En waar kun je dan beter beginnen dan bij verlichting? Met gouden elementen roep je onmiddellijk een sfeer uit de jaren 30 op. De botanische trend heeft veel te danken aan deze stijl en aan Maison Jansen. 


Kies voor verschillende mogelijkheden, van vloerlampen tot hanglampen en muurlantaarns, om de ruimte nog meer warmte te geven. Een drietal gouden hanglampen boven een kookeiland (dat bij voorkeur donkergroen is geverfd) is een idee. En heb je geen kookeiland, dan neem je bijvoorbeeld een enkele lichtgouden hanglamp boven je eettafel. Als je goud wat zwaar vindt in je interieur, kun je ook kiezen voor messing. Dat heeft een zachtere uitstraling, waarmee je nog steeds dichtbij de gewenste stijl blijft. Wil je wat meer pit, kies dan voor verlichting met een tropisch tintje; denk aan palmboom- of ananasplantlampen. Zo brengt je botanische en het weelderige bij elkaar in één interieurstuk. Breng het tropische element ook in je verlichting met enkele palmboomlampen


Statement stoffen


Rond een betoverend schema van groen en goud af met enkele statement stoffen. Fluweel is de ideale optie voor meubels; de rijke textuur kan het beste gecombineerd worden met glossy stukken (zoals een koffietafel met gouden rand of plantenpotten in glimmend metaal). Chaise longues en leunstoelen komen het best tot hun recht in fluweel. Ze bieden zo de nodige glamour en geven een statement af. 


Bij de keuze van stoffen werken warme aardetinten het beste - bosgroen, oker en mosterd - of een stralende, speelse kleur. Voer het tropische motief door met enkele botanische prints op kussens en plaids. En als je nog meer aandurft, kun je kiezen voor dierenprints zoals luipaarden en zebra‘s. Optimale weelde. Warme juwelentinten zijn de beste kleuren en fluweel is een excellente keuze voor de stoffen


____________________

Check onze laatste interieurveilingen voor inspiratie, of registreer je als verkoper in deze categorie op Catawiki.


Ontdek meer interieur en decoratie | inspiratie voor in huis


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Zo geef je je huis een rustiek industriële uitstraling


Hoe je huis te stijlen in Country Library


Haal Parijse elegantie in je huis met deze tips


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu