Fotografie

Hoe fotografeer je je oldtimer - een handleiding voor beginners

Geschreven door Simone | 21 februari 2020

Het kopen of verkopen van een auto doe je niet even zo. En als je online verkoopt, is het absoluut essentieel dat je hem goed fotografeert. In samenwerking met de oldtimer-expert en fotografieliefhebber Luca Gazzaretti hebben we een eenvoudige handleiding samengesteld over hoe je dat doet.

Voor iets zo waardevol als een auto is het juist vastleggen van de beelden cruciaal. "Het is de basis van alles", vertelt Luca. "De aanschaf van een oldtimer wordt voor een deel bepaald door emoties, maar presentatie is even belangrijk. Dit is vooral online het geval, waar, naast een gedetailleerde beschrijving, het enige wat je echt hebt beelden zijn."

Toon alle toeters en bellen

Er zijn veel details en attributen die belangrijk zijn voor een auto, dus het is meer dan alleen het fotograferen van de voorkant, zijkanten en achterkant. In feite is op Catawiki een minimum aantal van 30 foto's van hoge kwaliteit vereist om de auto geaccepteerd te krijgen in een van onze veilingen. 

Begin met het laten zien van een globaal idee van de buitenkant van de auto en zorg ervoor dat hij schoon is. Fotografeer de auto van alle kanten en in een hoek van 3/4 en maak close-upfoto's van belangrijke details, zoals de wielen, koplampen en bumper. Leg voor het interieur beelden vast die elke potentiële koper een duidelijk beeld geven van de bekleding, het dashboard en het stuurwiel. Tot slot, open de motorkap en fotografeer de motor.

Zorg ervoor dat u de auto fotografeert vanuit elke hoek, en maak close-ups van belangrijke details. 

Schilder een eerlijk beeld

Het lijkt misschien verleidelijk om de auto af te beelden op een manier die eventuele deuken en krassen verduistert, maar Luca zegt dat je dat beter niet kunt doen. "Verberg de problemen van de auto niet", zegt hij. "Als je naverkoopproblemen met de koper wilt voorkomen, moet je zo eerlijk mogelijk zijn en al zijn krassen, beschadigde onderdelen en niet-originele onderdelen of accessoires van de auto laten zien."

Luca raadt ook aan om vrij te sturen van digitale touch-ups. "Gebruik nooit filters of Photoshop. Dit kan het gevoel geven dat ze 'verzonnen' beelden hebben." U spelen met de helderheid en contrast instellingen, maar dat is vrij veel zo ver als je zou moeten gaan. 


Links: een voorbeeld van een afbeelding die duidelijk een filter gebruikt om het uiterlijk te wijzigen. Rechts: een duidelijk beeld zonder filters of verbeteringen, dat dichter bij de werkelijkheid staat.

Locatie, locatie, locatie

Op de vraag of het beter is om de auto binnen of buiten te fotograferen, zegt Luca dat het niet per se uitmaakt, zolang de auto goed verlicht is en er geen afleidende elementen in de buurt zijn. "Het belangrijkste is het kiezen van een overzichtelijke en ruime locatie; dit betekent dat er geen andere auto's op staan of details die anders zouden afleiden van de gefotografeerde auto. Maak nooit foto's met mensen op de foto en gebruik een goede camera of een degelijke smartphone om de duidelijkste en meest gedetailleerde beelden mogelijk te maken." 

Praktisch gesproken is het makkelijker om naar buiten te gaan, waar er meestal meer ruimte is om de auto volledig te fotograferen. "Kies een mooie dag en een plek die idealiter niet in de volle zon is om contrasten en scherpe schaduwen te vermijden."

Links: foto genomen binnenshuis. Rechts: foto genomen buiten.


Tot slot, zegt Luca, is het belangrijkst om altijd duidelijk te zijn. "Het hebben van professionele foto's is altijd het beste, compleet met een neutrale achtergrond en goede verlichting, maar we realiseren ons dat dit niet altijd mogelijk is. Het belangrijkste is om beelden te hebben die niet wazig zijn en om deze richtlijnen zo goed mogelijk te volgen met wat je hebt.

____________________

Bekijk onze meest recente oldtimerveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer oldtimers | youngtimers

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu