Inspiratie

Maak je huis leuker en origineler met fossielen

Door Tom | 27 maart


In goede en slechte tijden is ons huis vaak een plaats waar we ons terugtrekken en waar soms ook vele jaren van ons verleden liggen. Wil je nog wat meer verleden in je huis brengen? Onze expert in natuurgeschiedenis, Manuel Quiring, legt uit hoe je dat kunt doen met fossielen.


Fossielen passen in meer interieurs dan je misschien denkt. “De trend is momenteel gericht op natuurlijke materialen zoals hout en ruwe steen, zowel in de architectuur als in interieurstyling. Historische objecten zijn populair en fossielen zijn gewoon een volgende stap”, zegt Manuel.


Gesloten vitrines


Een middelpunt in een ruimte creëren helpt bij de inrichting van een ruimte en geeft jou de kans je mooiste fossielen te laten zien. Een fossielenvitrine brengt iets van een museale of apothecaire sfeer mee. De schoonheid van deze vitrines is dat ze zowel mooi als praktisch zijn (ze beschermen je fossielen en laten geen stof binnen). Afhankelijk van je smaak kun je een selectie en arrangement maken. 


Wil je iets meer gothic in je huis halen of hou je van iets ongewoons? Dan zijn insecten in amber misschien iets voor je, naast de gefossiliseerde skeletten en schedels. Wie iets lichters in huis wil halen - zoals de zee - kan bijvoorbeeld denken aan schelpen op een tafeltje van drijfhout of ammonieten en versteend hout voor een strandjuttersparadijs. Leg schelpen en andere kleine fossielen in glazen containers of flesjes voor een apothekersgevoel


Een aantrekkelijke look kun je ook creëren door te decoreren rondom gewone designstukken. Een ladekast of donker eiken kastje (of iets anders wat qua uitstraling past bij fossielen) krijgt een apothekerslook met fossielen, oude bureaulampen en een paar ongewone potplanten erop. Ben je echt ambitieus, maakt dan ook labels voor de plantenpotten en geef de fossielen hun inheemse namen. Of verzin zelf een paar namen voor een bijzondere look die niet zou misstaan in de Wegisweg uit Harry Potter. 


Combineer texturen en smaken


Het combineren en matchen van materialen is een bekende techniek bij interieurliefhebbers. Het is een krachtige designtruc als je fossielen gebruikt voor je inrichting. Veel gefossiliseerde objecten zijn ingekapseld in gesteente en mineralen en, in sommige gevallen, kan steen zelf dienstdoen als fossiel. Deze fossielen geven iets natuurlijks aan een ruimte.


De ruwe textuur van deze steen, met varenachtig blad, geeft een badkamer een natuurlijke rust


“Als je een zachte kleurstelling hebt, kun je schelpen en gefossiliseerde harsen in vitrines of frames plaatsen die de rustige kleurschema‘s een wat ruigere, aardse uitstraling geven”, zegt Manuel. Veel fossielen zitten al in een vorm die je kunt ophangen als kunstwerk of ter decoratie. Probeer dit eens in de badkamer (elke badkuip oogt mooier met wat decoratie op de rand) voor een esthetiek die Cycladische sfeer combineert met Japanse onsen-sereniteit. 


Kies voor fossielenartikelen


Keramiek en stenen serviesgoed is inmiddels geen opkomende trend meer, maar een gevestigde. Ga dus een stapje verder met fossielenartikelen. Ruil de glanzende houtskoolkleurige keramiek en het stenen tafelgerei uit de interieurwinkel om voor gepolijste fossielenborden met geëtste orthoceras en ammonieten. Je vindt vele soorten marmeren borden en kommen van dit type, met mooie en ongewone designs. Fossielen kunnen ook zelf als tafel dienen. Versteend hout, zoals palmhout, is gehard en glad en goed bruikbaar voor een side table. 


Een Marokkaans fossielen tafelblad met orthoceras en ammonieten in het midden geëtst


Waag het er eens op

 


Als je fossielen gebruikt in je interieur, is het belangrijk om te onthouden dat ze veelzijdig zijn. Je kunt ze spaarzaam gebruiken om al aanwezige, hedendaagse stukken te verfraaien. “Begin met kleine stukken en bouw langzaam op naar grotere muurschilderingen”, zegt Manuel. Een spiegel van muurlengte kun je decoreren met schelpen en stenen voor een mozaïekachtige look, terwijl een koffietafel met glazen blad gebruikt kan worden om ze onder glas te plaatsen. Rijg schelpen aan een koord of decoreer bestaande stukken met fossielen om van een gewoon meubel iets bijzonders te maken


Maak optimaal gebruik van spotjes en focusverlichting door etalages te verlichten. Zo krijgen ze het podium dat ze nodig hebben. Achtergrondverlichting werkt heel goed. 


____________________

Haal het Jura-tijdperk in huis met onze selectie fossielen of registreer je als verkoper.


Ontdek meer fossielen | interieur en decoratie | archeologie en natuurhistorie | design en vintage


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Til je tuin naar een hoger plan met antiek

Zo ziet het huis van een wereldreiziger eruit

Maak van je huis een groen paradijs met botanical opulence

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu