Geschiedenis

Hoe de Game Boy een revolutie bracht in videogames

Door Tom | 21 april 2020


Tegenwoordig is de Game Boy vooral aantrekkelijk vanwege zijn retro-esthetiek, maar toen Nintendo deze draagbare console lanceerde, was het een game changer en de eerste in zijn soort in veel opzichten. We vroegen videogames-expert Diana van der Valk ons er meer over te vertellen.


Tegenwoordig omvat de game-industrie alles, van gaming met bewegingssensoren tot virtual reality. Maar in de jaren 1980, was de Game Boy al lang voor de komst van de mobiele telefoon het bewijs dat mobiele apparaten de toekomst hadden. “De Game Boy Classic bracht een revolutie in de industrie teweeg”, zeg Diana. “Het was het eerste mobiele apparaat dat gaming echt veranderde”.


De eerste Game Boy


Je kunt je nauwelijks voorstellen dat er mobiele apparaten waren vóór de Game Boy, maar de eerste mobiele game console was eigenlijk de Microvision. Dit kleine op een cartridge gebaseerde systeem uit 1979 was een tijdje populair, maar door het smalle scherm en de schaarse voorraad cartridges was het geen lang leven beschoren. De Nintendo Company zag echter dat er vraag was naar mobiele games en lanceerde in 1980 de Game & Watch, met de Microvision als voorbeeld. Op de Game & Watch stond slechts één spel en het werd een groot succes. De eerste Game Boy putte inspiratie uit het Game & Watch-ontwerp, voegde er vereenvoudigde hardware aan toe en een multigame-functie


Negen jaar later op 21 april 1989, creëerde hetzelfde team (onder leiding van Nintendo-ingenieur Gunpei Yokoi) de Game Boy, die de hardware van de Game & Watch combineerde met het NES home system. Binnen enkele dagen was de volledige eerste release van de Game Boy (meer dan 300.000 stuks) verkocht en een cultureel icoon was geboren. 


De kenmerkende functies van de Game Boy


Technisch gezien onderscheidde de Game Boy zich door zijn eenvoud. Het apparaat was technisch minder geavanceerd dan enkele van zijn tegenhangers, zoals de Atari Lynx en Sega Game Gear, maar eenvoudiger te bouwen, goedkoper en duurzamer in de zin van design en batterijduur. Yokoi ging uit van wat nu een van de belangrijkste ontwerpfilosofieën is van Nintendo: ‘Lateral Thinking with Withered Technology’ - wat betekent dat je goedkope technologie op een creatieve manier gebruikt. 


Het scherm van de Game Boy was 6,35 centimeter breed en praktisch kleurloos. Er waren slechts grijstinten mogelijk. De batterij ging echter tot zo‘n 30 uur mee. En de besturing leek op die van de NES, met hetzelfde bedieningselement en vier knoppen met A, B, Start en Select. Gamers die dus al ervaring hadden met de NES, voelden zich ook snel thuis bij de Game Boy. Tetris, dat bij elke Game Boy zat, is een van de best verkochte games ooit


Hoewel het mobiele aspect van de Game Boy het meest prominente en geprezen kenmerk is, was er een onderscheid met eerdere consoles. “Met de komst van de Game Boy ging een nieuwe wereld open”, legt Diana uit. “Tot dat moment moest je het met één game voor een console doen - nu kon je wisselen van game. Hierdoor konden ook andere fabrikanten games ontwikkelen voor de Game Boy”. Op dit terrein, zegt ze, deed Nintendo het beter dan de concurrenten. “Zowel Atari Lynx en Game Gear legden het af tegen Nintendo en de aangeboden games speelden een grote rol in hun neergang. De Atari omdat er niet genoeg bedrijven waren die er games voor maakten; Sega Game Gear vanwege de slechte batterijduur, een gebrek aan originele games en steun van Sega”. 


Games en gender


Geen enkele console maakt naam zonder games van hoge kwaliteit. Bij elke Game Boy zat Tetris, wat later een van de meest verkochte games ooit werd. Deze game dreef in de begintijd de verkoop van de Game Boy op. Pokémon Red, Blue en Yellow waren enkele andere immens populaire titels. Er ontstond een complete franchise, die Tetris voorbij streefde en nog steeds behoort tot de top van de Pokémonserie. Pokémon-games zijn nog steeds populair. Vooral de versies Red, Yellow en Blue worden nog steeds bejubeld.


Deze games en hun populariteit zetten ook de schijnwerpers op een tweedeling in de game-industrie: het idee dat games meer voor jongens dan voor meisjes waren. Het feit dat de console de name Game Boy kreeg, spreekt boekdelen. Maar uit statistieken bleek dat die naam te snel gekozen was. In Noord-Amerika was bijna de helft van de Game Boy-spelers vrouwelijk - een veel groter aantal dan bij de NES (29 procent) en SNES (14 procent). De Game Boy maakte duidelijk dat vrouwen een belangrijke markt vormden voor Nintendo. Met als gevolg dat latere systemen verschenen onder de noemer ‘family consoles’, in tegenstelling tot de Xbox en Playstations. 


De aantrekkingskracht van retro


Tientallen jaren later is de Game Boy nog steeds in trek, vooral onder verzamelaars. “Elke Game Boy-generatie heeft tegenwoordig waarde”, zegt Diana. “Als ze in goede staat zijn, zijn ze in de doos nu meer waard dan destijds bij de release. En vergeet de games niet. Die kunnen tien keer meer opleveren dan hun originele waarde”. 


En natuurlijk is eenvoudig een spelletje spelen op de Game Boy een leuke ervaring. De bekende flits en jingle van het startscherm en het vangen van die zeldzame Pokémon zijn allemaal een ode aan de tijd waarin je geluk vond in een schermpje met lage resolutie - een met monstertjes gevuld universum voor jezelf. 


____________________


Vang ze allemaal in onze Nintendoveiling voor consoles en games. Of registreer je als verkoper.


Ontdek meer videogames | Nintendo


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe bepaal je de waarde van oude Nintendo-consoles?

Hoe Nintendo gamemuziek mainstream maakte

Waarom we verliefd werden op Nintendo

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu