Trends

Waarom de elektrische oldtimer autoliefhebbers verdeelt

Door Simone | 8 mei 2020

Oldtimers zoals de VW Kever, Jaguar E-type of Porsche 911 worden geleverd met een zekere elegantie en gevoel van nostalgie waar moderne auto's gewoon niet tegenop kunnen. Helaas hebben ze ook een motor die tot nu toe niet zo zeer een plaats heeft in een duurzame toekomst. Maar nu is de elektrische oldtimer hier: een oudere auto, geüpdatet met een elektrische motor. We spraken met autodeskundigen Luca Gazzaretti en Franco Vigorito over deze ontwikkeling. 

Na de introductie van de elektrische auto lijkt het achteraf inbouwen van een elektrische motor in oude auto‘s de logische volgende stap. 'Elektrische oldtimers' of 'EV-klassiekers' - hoewel Luca erop wijst dat auto's geen oldtimerstatus hoeven te hebben om deze titel te krijgen - zou de ultieme vorm van recycling kunnen zijn. Auto's die anders mogelijk op de schroothoop belanden, veranderen in werkende, klassieke auto's en je kunt met ze rijden zonder je zorgen te hoeven maken over de CO2-uitstoot.

Traditie versus emissiearm 

Niet iedereen is blij met deze ontwikkeling echter. Volgens onze experts zijn er twee denkrichtingen: zij die dit zien als een kans om een oldtimer nieuw leven in te blazen en zonder schuldgevoel te kunnen rijden; en traditionalisten, die graag rijden met een originele, brullende benzinemotor en deze omschakeling als heiligschennis zien. In 2019 bracht de International Federation of Vintage Vehicles (FIVA) zelfs een verklaring uit tegen de vervanging van originele motoren van oldtimers door elektrische.


Maar in een milieubewuste wereld die het gebruik van oldtimers op de weg steeds meer beperkt, en misschien zelfs uiteindelijk volledig verbiedt, blijft de vraag: is dit geen gelukkige middenweg, iets wat zowel duurzaam is als het erfgoed van de auto beschermt? “Wat betreft de traditionele oldtimerliefhebbers en verzamelaars zal de elektrische oldtimers nooit worden geaccepteerd”, zegt Franco. "Ze zullen altijd de voorkeur geven aan originaliteit en die opzoeken. Zodra je de originele motor eruit hebt gehaald, is het karakter van de auto voorgoed veranderd". 

Tegelijkertijd is het achteraf inbouwen van nieuwe onderdelen in een oude auto geen nieuw concept, zoals we een tijdje terug zagen bij autorestaurateur en Catawiki-verkoper Paola Lagnena. Ze noemde de grote uitdaging om een oldtimer te restaureren, te proberen te zien hoe dicht je bij het origineel kunt komen als niet alle originele onderdelen beschikbaar zijn. Het is een grijs gebied en factoren zoals de staat van de auto en hoe iconisch hij is, zijn essentieel voor de vraag welke oldtimers een elektrische motor zouden moeten gebruiken. In massa geproduceerde auto's met matige prestatiemogelijkheden en voortdurende storingen - zoals de VW Kever - zijn perfect conversiemateriaal, terwijl een goed functionerende, unieke Ferrari een heel ander verhaal is. 


Trend of toekomst

Op de vraag wat voor impact deze ontwikkeling zou kunnen hebben op de markt voor oldtimers, zijn onze experts ook verdeeld. "Hoewel het moeilijk te voorzien is, omdat wetten met betrekking tot vervuiling en klimaatverandering voortdurend veranderen, kan dit zeker een grote impact hebben op de toekomst van oldtimers", stelt Franco. 

Luca denkt echter niet dat het zo veel impact zal hebben: "Het is gewoon een kleine 'niche' markt op dit moment. Ik denk niet dat het een grote impact zal hebben op het geheel, het is gewoon een bijzonderheid. Maar de interesse in youngtimers (jongere auto‘s die nog oldtimer moeten worden) groeit zeer snel – dat zal de echte toekomst van autocollecties zijn". 

Tot nu toe waren het vooral kleine, gespecialiseerde autowinkels die oldtimers omzetten in elektra. Op een paar uitzonderingen na: twee jaar geleden reden de pasgetrouwde prins Harry en Meghan Markle (geruisloos) de zonsondergang in in een zilverblauwe Jaguar E-Type die oorspronkelijk in 1968 werd gebouwd maar onlangs een elektromotor kreeg. Het was de eerste keer dat een elektrische oldtimer op zo'n grote manier in het openbaar kwam. Hij werd overigens gebouwd door een speciale divisie van Jaguar zelf. Elders kondigde Aston Martin ook aan dat het oude auto's zal gaan ombouwen voor eigenaren die aan de op handen zijnde vervuilingswetten willen gehoorzamen, zonder hun oldtimer te hoeven opgeven. Dus ondanks het verzet van traditionalisten, was dit het bewijs dat er zeker een markt voor is.


Elektrische horizonten

Betekent dit dat alle grote autofabrikanten binnenkort gigantische recyclingfabrieken zullen worden, oude auto's inzamelen en ze een nieuw leven geven als oldtimer? Liefhebbers van oldtimers geven blijkbaar nog steeds de voorkeur aan hun oldtimers zoals ze ooit waren, maar aangezien steeds meer mensen drastische veranderingen in hun eigen leven aanbrengen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het duidelijk dat de interesse voor elektrische auto's, oldtimer of niet, niet zo gauw zal verdwijnen.

____________________

Ontdek meer oldtimers | youngtimers 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu