Geschiedenis

Waarom het ontwerp van de helm voor coureurs in de Formule 1 zo belangrijk is

Geschreven door Beulah | 14 mei 2020

In 2019 kondigde de FIA aan dat het een van de meest controversiële regels, die verbood dat een Formule 1 coureur zo vaak als hij wilde zijn helmontwerp mocht veranderen, terugdraaide. Maar waarom was deze uitspraak in eerste instantie zo controversieel? Was het omdat een Formule 1-helm vaak wordt gezien als een manier voor een coureur om zijn creativiteit te uiten? Was het het geld dat aangepaste Formule 1-helmen op een veiling kunnen opbrengen? Op zoek naar antwoorden doken we de geschiedenis in met behulp van sportmemorabilia-expert Marc Jans.


Er waren enkele verrassingen in petto toen de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) in 2015 haar jaarlijkse update van de regels van de Formule 1-races publiceerde. Traditioneel waren deze regels gericht op autoveiligheid, motorontwerp, kwalificatie en boetes, daarom waren veel fans verrast toen er een extra regel werd toegevoegd die belette dat bestuurders hun helmontwerp meer dan eens per jaar veranderden.

De officiële reden voor deze regel was dat het belangrijk was voor toeschouwers en officials om de coureur te kunnen herkennen. Deze logica werd echter ronduit verworpen door Max Verstappen in 2019, toen hij erop wees dat chauffeurs gigantische nummers op de zijkant van hun auto hebben staan; zeker de gemakkelijkste manier om de chauffeurs van elkaar te onderscheiden. Lewis Hamilton nam ook deel aan het protest van Verstappen en moedigde zijn fans aan om hun afkeuring op sociale media te uiten. De daaropvolgende verontwaardiging leidde ertoe dat de FIA hun eerdere uitspraak ongedaan maakte en het belang van helmontwerp voor bestuurders erkende.

Een gesigneerde helm van Max Verstappen

Hoe tv het uiterlijk van de Formule 1 veranderde

Sport en tv worden over het algemeen beschouwd als een match made in heaven. Het live uitzenden van een sport levert miljoenen kijkers en miljoenen euro‘s aan sponsoring van grote merken op. Formule 1 was geen uitzondering. "Helmontwerp werd pas belangrijk toen Formule 1 op tv werd uitgezonden", bevestigt Marc Jans. “Dit was ook het moment waarop de sponsoring van tabak meedeed. Deze sponsors brachten enorm veel geld in de sport en hadden een zeer uitgesproken mening over waar hun logo zou moeten verschijnen: op de auto, het racepak en de helm van de coureurs”.

Tot dan toe was het ontwerp van een helm vaak gebaseerd op de vlag van de nationaliteit van de bestuurder. "Toen de logo's van sponsors in het ontwerp werden geïntroduceerd, veranderde het de perceptie van mensen over hoe een Formule 1-helm eruit zou moeten zien", zegt Marc. “Sinds de jaren 90 zijn deze helmen op zich al kunstwerken geworden en chauffeurs steken veel tijd in hun helmontwerpen. Dit leidde tot de opkomst van ontwerpstudio's zoals het Duitse bedrijf Jens Munser Design (JMD) dat alle outfits verzorgt voor Max Verstappen, Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo”.

Spanning tussen teamsponsors en persoonlijke sponsors

Natuurlijk, met gesponsorde miljoenendeals in het spel, ging het niet alleen om chauffeurs die hun creativiteit uitten. "Er worden miljoenen euro‘s betaald voor een prominente plek op de helm", legt Marc uit. "Tegenwoordig zijn de meeste plekken (van de auto tot het uniform) gereserveerd voor de teamsponsors, terwijl de persoonlijke sponsors van de coureurs slechts een beperkte plaats beschikbaar hebben". Wanneer een coureur wordt gevraagd te kiezen tussen het toekennen van prioriteit aan hun teamsponsor of hun persoonlijke sponsor, is het gemakkelijk te begrijpen waarom velen van hen een compromis zoeken door hun helm te gebruiken.

De direct herkenbare Ferrari rode outfit

Belangrijke Formule 1 helm ontwerpen

Formule 1-fans waren net zo enthousiast over de veranderende helmontwerpen als de coureurs. “Veruit het meest populaire ontwerp is de Formule 1-helm van Ayrton Senna, gewijd aan de Braziliaanse vlag (gekleurd in geel, groen en blauw)”, zegt Marc. In februari 2019 werd de helm van Ayrton Senna uit 1990 verkocht voor meer dan € 150.000, waarmee het de duurste Formule 1-helm is die ooit op een veiling is verkocht. "Je ziet nog steeds dat verschillende Formule 1-coureurs helmkleuren hebben met de typische gele kleur om hun bewondering voor Senna te tonen", zegt Marc. "Het is zelfs overgeslagen naar andere takken van motorsport zoals MotoGP." 

Sinds de FIA hun uitspraak heeft teruggedraaid, zet Daniel Ricciardo de traditie om gevallen sterren te eren voort met een Kobe Bryant-eerbetoon. Ricciardo's 2020 Formule 1-helm bevatte de woorden: "become unstuck", een voortzetting van Ricciardo's toewijding om verder te kijken dan de triviale dingen in het leven en zich te concentreren op het grotere geheel.

Daniel Ricciardo's aangepaste helm van 2019

Niet alle helmontwerpen hebben zo'n diepe betekenis, maar ze blijven nog steeds persoonlijk voor de chauffeurs. Onder zijn favoriete ontwerpen benadrukt Marc de helmen van Graham Hill en zijn zoon Damon Hill. Deze helmen waren opgedragen aan de London Rowing Club, aangezien Graham ook een fanatieke roeier en lid van de LRC was.

Een ander voorbeeld is te zien in de ongewoon ingetogen helm van de iconische coureur James Hunt. Dit eenvoudige zwarte ontwerp heeft drie kleurbanden - een eerbetoon aan Hunt's oude schoolkleuren - en is vele malen herhaald, meest recentelijk door Kimi Raikkonen; nog een bewijs dat deze helmen net zo veel in ons hart leven als op de hoofden van de coureurs.


____________________

Bekijk onze nieuwste Formule 1 memorabiliaveiling of, als je al een helm hebt, overweeg dan je te registreren als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer Formule 1 | sport en evenementen


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Iconische Italiaanse motormerken en de helden die ze hielpen bouwen

Hoe weet je of de handtekening van een sporter echt is?

Hoe te investeren in sportmemorabilia

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!