Verkooptips

Verkopen vanuit huis: adverteren op Facebook

Door Beulah | 13 mei 2020

Adverteren op Facebook is een interessant concept, vooral om nieuwe kopers te bereiken. Het kan ook wat overweldigend zijn, vooral voor een kleine, onafhankelijke verkoper. Om je op weg te helpen, vroegen we Meltem Aksu, verantwoordelijk voor sociale media bij Catawiki, om tips.


Hi Meltem, leuk dat je met ons wilt chatten! Om meteen maar met de deur in huis te vallen: hoe werkt adverteren op Facebook?

Meltem: Het lijkt op andere vormen van online adverteren, maar het voordeel van Facebook is dat er veel gedetailleerde opties zijn om je advertentie exact aan het juiste publiek te tonen. Je kunt daarbij selecteren op locatie, interesses en demografische gegevens. Instagram en Facebook zijn onderdeel van hetzelfde bedrijf en ze bieden dezelfde opties; je kunt tegelijkertijd adverteren op Facebook en Instagram. 


Goed om te weten! Waar moet een verkoper aan denken voordat hij of zij gaat adverteren op Facebook?

Meltem: Eerst moet je bepalen wat jouw bedrijf het meest oplevert en wat je wilt bereiken met de advertentie. Wil je dat mensen je website bezoeken? Of dat ze zich ergens voor aanmelden? Of misschien een formulier invullen of alleen een video bekijken om je merk beter te leren kennen?

Als je die vraag beantwoord hebt, ga je nadenken over je publiek. Welk type mensen is geïnteresseerd in jouw product? Vervolgens bepaal je het budget en hoeveel je wilt uitgeven aan een bepaalde advertentie. Je kunt instellen hoeveel je maximaal per dag wilt uitgeven en dat gaandeweg bijstellen, of een totaalbudget instellen. 

Het is ook belangrijk na te denken over je boodschap. Er is beperkt ruimte voor tekst, dus de boodschap en call to action moet kort en duidelijk zijn. En je moet je realiseren dat het een social media platform is, dus de toon moet anders zijn dan bij een advertentie in een tijdschrift. Probeer iets te verzinnen wat vriendelijk klinkt en aanspreekt. 


Zijn er beperkingen aan advertenties op Facebook?

Meltem: In elk land kunnen andere regels gelden en daar moet je rekening mee houden. De minimumleeftijd waarop je alcohol mag kopen, kan bijvoorbeeld verschillen per land. Daar moet je dus op letten als je de leeftijdsgroep bepaalt. Adverteren voor tabaksproducten is niet toegestaan. Afslankproducten zijn streng gereguleerd en hetzelfde geldt voor discriminerende uitingen. En zo zijn er nog andere regels. Dit is een heel breed onderwerp, dus je kunt het beste de voorwaarden van Facebook erop nalezen.

Een plaats veroveren in de social media feeds van potentiële kopers is essentieel

Hoe weet je als verkoper op wie je je moet richten op Facebook?

Meltem: Ga na welk type mensen geregeld van je koopt, of wie je wilt bereiken. Teken de koper uit: hoe oud is hij (of is het een zij)? Welke interesses heeft de koper? Welke taal spreekt hij? Welk type mensen vindt dit product interessant? Je kunt zelfs de vrienden bereiken van mensen die binnen een maand jarig zijn, of mensen die recent verhuisd of getrouwd zijn. Over al deze dingen kun je nadenken. Als je de advertentie maakt, kijk dan goed naar alle mogelijkheden die Facebook biedt.


Welke afbeeldingen zijn het beste voor Facebook-advertenties?

Meltem: Felle kleuren en minimalistische beelden werken heel goed. Houd er rekening mee dat de meeste mensen de advertenties zien op hun mobiele telefoon. Het plaatje is dus behoorlijk klein. Het beeld moet de boodschap die je communiceert ondersteunen, en er moet niet te veel gaande zijn op de achtergrond. Duidelijk, eenvoudig, to-the-point. Een of twee dominante kleuren zorgen ervoor dat de boodschap beter opvalt. Gebruik niet te veel tekst. Facebook reduceert het bereik als de tekst meer dan 20 procent van het beeld beslaat. 


Heb je nog een laatste advies voor onze verkopers?

Meltem: Als je diep in de Facebook-advertenties duikt, ontdek je eindeloos veel mogelijkheden en tips & tricks. Maar in principe kun je heel eenvoudig beginnen. Facebook biedt wat educatief materiaal waaruit je kunt leren hoe je de basis onder de knie krijgt. En dat is niet moeilijk.


____________________

Dit verhaal is onderdeel van onze serie over het optimaliseren van je verkoop op Catawiki. Als je dat gedaan hebt, hoef je alleen nog maar te beginnen met verkopen!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Verkopen vanuit huis: communiceren met je kopers

Verkopen vanuit huis: Je internetveiligheid verbeteren

Verkopen vanuit huis: Hoe doe je dat op een duurzame manier?

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!