Fotografie

Hoe fotografeer je je kunstwerken voor beginners

Door Simone | 15 mei 2020

Voor waardevolle artefacten is het essentieel om ze levendig en eerlijk te fotograferen om een succesvolle online verkoop veilig te stellen. We spraken met onze archeologie-expert, Ruth Garrido, over hoe je ervoor kunt zorgen dat je artefacten in hun beste licht vastlegt.

Artefacten hebben een belangrijke historische waarde en foto's zijn essentieel om al hun unieke kenmerken vast te leggen. "Aangezien we online handelen, kunnen kopers de stukken niet persoonlijk zien of aanraken voordat ze ze hebben gekocht. De enige manier om ze te bekijken en te waarderen is door middel van foto's”, legt Ruth uit. “Bij wazige of slecht belichte foto's kunnen belangrijke details, kleuren, materialen en zelfs de vorm verloren gaan of vervormd raken, wat kan leiden tot misvattingen over de kwaliteit en kopers die het object onderschatten. Onze ervaring is dat kwaliteitsfoto's het artefact altijd een grotere kans geven om voor een goede prijs verkocht te worden”.

Links: donkere afbeelding met weinig contrast. Rechts: heldere afbeelding.

Eenvoudige set-up

Zoals bij elke foto is goede verlichting de sleutel. “Frontaal licht is van cruciaal belang om wazige foto's te voorkomen. Het is beter om overdag foto's te maken, dicht bij een raam of met behulp van een tafellamp. Pas op dat je details in schaduwen niet verliest”, zegt Ruth. "Gebruik altijd een effen witte achtergrond zoals een vel wit papier of een witte muur, zodat de achtergrond neutraal is en niet afleidt van het object".

Als het gaat om kleine aanpassingen achteraf, is Ruth er helemaal voor: "Je kunt altijd overwegen om de foto met een app te bewerken wanneer het ophelderen van de foto niet mogelijk is. Maar zorg ervoor dat de foto zo dicht mogelijk blijft bij hoe het object er in werkelijkheid uitziet”. 

Links: de details vallen weg in de schaduw | Rechts: alle details zijn duidelijk zichtbaar.

Focus op de kenmerken

Vanwege hun leeftijd heeft elk artefact zijn eigen unieke verhaal en attributen. “Het is van vitaal belang om elk speciaal kenmerk van het artefact van dichtbij te bekijken. Potten hebben bijvoorbeeld vaak een versierd handvat of een op het oppervlak geschilderd motief”. 

Betekent dit dat je ook krassen en beschadigingen moet vastleggen? "Natuurlijk', antwoordt Ruth. “Het is een grote fout om ze te verbergen. Schade en restauraties in de archeologie zijn heel normaal, aangezien stukken soms duizenden jaren oud zijn. Als het stuk scheuren of gerestaureerde gebieden vertoont, moeten we deze in detail laten zien om later problemen met kopers te voorkomen. Het is nooit goed om achteraf schade te ontdekken bij nieuwe aankopen”. 

links: wazige afbeelding | rechts: scherpe afbeelding.

Leg alle kanten vast

Ruth stelt ook voor ervoor te zorgen dat het hele stuk wordt vastgelegd omdat er niet zoiets bestaat als te veel foto's. "Vergeet nooit dat we alle kanten van het object moeten laten zien, ook al is het geen aantrekkelijk object. Mensen zullen er minder vertrouwen in hebben als ze niet het hele stuk kunnen zien". 

Tot slot vermeldt Ruth dat het uitgeven van een beetje geld de moeite waard kan zijn. "We moeten ons ervan bewust zijn dat het altijd een goede investering is om ons in te spannen om goede foto's van ons artefact te maken, omdat we de verkoopkansen vergroten. En tegenwoordig hoef je geen professional te zijn om goede foto's te maken. Er zijn tal van snelle, gratis en gemakkelijke stukjes software die kunnen worden gebruikt om meer licht in een foto te brengen of de achtergrond ervan te verwijderen. De enige problemen die digitaal niet kunnen worden opgelost, zijn wazige foto's of foto's van lage kwaliteit, dus neem echt de tijd om je artefact te fotograferen". 

____________________

Graaf artefacten op in een van onze veilingen om aan je collectie toe te voegen of registreer je als verkoper.

Meer ontdekken archeologie en natuurhistorie | mineralen en meteorieten

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!