Geschiedenis

Een geschiedenis van Pininfarina in drie auto's

Door Laura | 22 mei 2020

Bijna een eeuw lang hebben de onderscheidende ontwerpen van Pininfarina de auto-industrie geleid en gedomineerd. Met een buitengewoon portfolio van meer dan 1.200 auto's heeft Pininfarina zich met alles beziggehouden, van het ontwerp van de touringcar tot de samenwerking met Ferrari. Om ons meer te vertellen, is hier oldtimer-expert Franco Vigorito.


In 1928 brak Battista 'Pinin' Farina zich los van het carrosseriebedrijf van zijn familie en richtte de Carrozzeria Pinin Farina op. Zich baserend op financiële steun van zijn vrouw (opnieuw een vrouw die de techniekdromen van haar man ondersteunde) en Vincenzo Lancia (ja, de Lancia), zou Farina doorgaan met het ontwerpen van enkele van de meest geliefde oldtimers aller tijden. "Het is onmogelijk om alle meesterwerken die door Battista Farina zijn ontworpen op te sommen", legt Franco uit. “Van een kleine ambachtelijke werkplaats tot een internationaal merksymbool van Italiaanse uitmuntendheid, de geschiedenis van Pininfarina is echt de geschiedenis van Italië”.

Het Pininfarina-logo

Cisitalia 202 Coupé

“De naoorlogse periode was voor veel carrosseriebouwers een wedergeboorte”, vertelt Franco. "En het is niet verwonderlijk dat dit ook de periode was waarin Pininfarina de Cisitalia 202 Coupé maakte". Ontworpen in 1946, bracht de Cisitalia Pininfarina internationale bekendheid en versterkte het de positie van het merk als leider in auto-ontwerp. “De Cisitalia 202 zit vol charme en elegantie. Het is waarschijnlijk de bekendste naoorlogse Pininfarina-auto. Er werden slechts ongeveer 70 exemplaren gebouwd - inclusief de cabriolets - en het buisvormige frame met twee zitplaatsen was een sprong voorwaarts in carrosserieontwerp”. 

Franco's eerdere gebruik van het woord "renaissance" is opzettelijk, aangezien weinig andere auto's zoveel artistieke eer hebben gekregen als de Cisitalia 202. Dit charmante, elegante model werd door Arthur Drexler beschreven als een "bewegend beeldhouwwerk" en sinds 1951 heeft de Cisitalia 202 zijn thuis gevonden in het MoMA, waar het wordt tentoongesteld als "een van de acht wereldwonderen".

Een Giulietta Spider te zien op de internationale tentoonstelling InterClassics & Topmobiel in Maastricht

Giulietta Spider

Begin jaren vijftig deed de Amerikaanse Alfa Romeo-importeur Max Hoffman, een intrigerend verzoek aan de bedrijfsleiding van Alfa Romeo. Franco legt uit: "Hoffman wilde een spider-versie van de Alfa Giulietta Sprint en hij beloofde onmiddellijk verschillende modellen te kopen". Dit was een serieus voorstel en het leidde tot een race tussen twee legendarische designbedrijven: Bertone en Pininfarina. Pininfarina won uiteindelijk de race en de Giulietta Spider was geboren. Als open tweezitter met (voorlopig) aerodynamische carrosserie, is de Giulietta Spider een klassiek voorbeeld van Pininfarina's vroege interesse en succes in het verminderen van weerstand. En Alfa Romeo was het perfecte bedrijf om aan deze interesse te voldoen, aangezien ze in de jaren ‘50 en ‘60 het racecircuit bleven domineren.

Een Ferrari F40 bij de Catawiki stand op Automotoretro in Turijn

Ferrari F40

De Ferrari F40 is ontwikkeld door Nicola Materazzi, ontworpen door Pininfarina en, voor het geval de mensen die eraan werkten niet al indrukwekkend genoeg waren, de laatste auto die persoonlijk was goedgekeurd door Enzo Ferrari. Gebouwd in 1987 - om de 40ste verjaardag van Ferrari – te vieren werd de F40 al snel "de heilige graal van supercars", aldus Franco. “Geen enkele andere auto kan de harten van gepassioneerde verzamelaars over de hele wereld doen kloppen. De door Pininfarina ontworpen carrosserie - waarin alleen de essentiële onderdelen van het interieur waren opgenomen - maakte het tot een echte sportwagen, niet in de laatste plaats door zijn V8-biturbomotor die 478 pk genereerde en snelheden van 324 km / u kon halen. En dit alles in 1987! '

"Het was meteen een groot succes en van de 400 auto's die aanvankelijk voorspeld werden, kwamen er 1.311 exemplaren uit de steigerende paardenproductielijn. Kortom, de Ferrari F40 is geen eenvoudige auto, maar het is een icoon van stijl en prestaties, gewild door elke verzamelaar over de hele wereld".


____________________

Bekijk onze nieuwste oldtimerveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer Oldtimers | Youngtimers


Dit vind je misschien ook leuk:

Waarom de elektrische oldtimer autoliefhebbers verdeelt

Een geschiedenis van Mercedes-Benz in drie auto's

Hoe Ferrari en zijn steigerende paard op wereldheerschappij afkoersten

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu