Trends

Hoe Taiwanese whisky de wereld overtuigde

Geschreven door Tom | 26 mei 2020


Oost-Azië is op een hoog tempo een wereldwijd centrum voor whisky aan het worden. De opkomst van Japanse whisky stijgt naar enorme hoogtes en een van de buurlanden van Japan groeit ook in bekendheid. Maak ruimte voor Taiwanese whisky, waarbij twee van de belangrijkste producenten onder kenners gemeengoed zijn geworden. Om meer te weten te komen, spraken we met whisky-expert Jeroen Koetsier.


Taiwanese whisky was vrijwel meteen de zachte, succesvolle nieuwkomer. "De whiskywereld herinnert zich het eerste Taiwanese whiskymerk Kavalan, de inzendingen voor de hoog aangeschreven (onafhankelijke en non-profit) Malt Maniac Awards in 2011, 2012, 2013", zegt Jeroen. "Kavalan werd pas gelanceerd in 2006, dus stel je voor: vier tot zes jaar oude single malt whisky's uit Azië die de vloer aanvegen met 's werelds meest toonaangevende merken". Het was een signaal voor de rest van de whiskywereld en een vertoon van kracht van de Taiwanese whisky. Maar Jeroen zegt dat Taiwan lang heimelijk whisky aanbad en een van de grootste importeurs van Schotse whisky wereldwijd is. "Als consumentenmarkt is Taiwan behoorlijk ervaren als het gaat om whisky, net als Japan. (Schotse) whisky's van hoge kwaliteit zijn al beschikbaar in Taiwan sinds de jaren 80. Denk aan Springbank 1966 Local Barley!". Voordat ze whisky gingen produceren, specialiseerde King Car zich in frisdranken en insecticiden 


Nieuwe speler


De snelheid waarmee Taiwanese whisky-merken bekendheid hebben gekregen, is misschien nog opmerkelijker als je kijkt naar hun oorsprong. Kavalan is een goed voorbeeld. Het werd gelanceerd door King Car Group, toen meer bekend om zijn insecticiden en koffie in blik dan om zijn goudgekleurde likeuren. Maar het nationale bereik en de reputatie van de groep op het gebied van eten en drinken geven het een onaantastbare positie ten opzichte van aspirant-whiskyproducenten. Wetende dat Taiwan geen markt was die de meesten associëren met whisky, probeerde het management van de groep van de beste te leren. Gebruikmakend van de invloed van het bedrijf in de bedrijfstak, werden distilleerders uit Schotland en vaten uit Europa en de VS binnengehaald - plaatsen waar whiskytechnieken al lange tijd werden verfijnd en geperfectioneerd. Een reeks onderscheidingen, waaronder 'de beste whisky single malt whisky ter wereld' bij de World Whisky Awards, betekende dat Kavalan al snel dé whisky werd om te hebben. 


Geschiedenis


Een succesvol whiskymerk is sterk afhankelijk van de kennis en het verhaal van hun product. Verbinding met het land en een familiegevoel zijn gangbare symbolieken onder whiskymerken en Kavalan erkende dit. Het merk dankt zijn naam aan het inheemse Kavalan-volk, dat eeuwen geleden de Kabalan-vlakte van Yilan County bewoonde - waar Kavalan nu zijn distilleerderij heeft. Het is een knipoog naar de geschiedenis en specifiek naar Taiwan, iets dat het merk centraal stelt in alle producten. Vroege flessen Kavalan-whisky werden zelfs ontworpen in de vorm van het hoogste gebouw van Taiwan - Taipei 101. 


Kavalan's distilleerderij is gelegen op de Yilan vlakte, die door kanalen wordt doorkruist.


De klimaatvraag


Om in de whisky-scene door te breken, was het niet alleen een uitdaging om de wereld te overtuigen van een specifieke smaak, het werd ook een kwestie van bewijzen dat whisky ook echt in Taiwan kon worden gedistilleerd. Traditioneel bieden noordelijke klimaten de ideale omstandigheden voor de distillatie van single malt whisky, omdat dit betekent dat het langzaam veroudert en de subtiele vleugen van eik meekrijgt die mensen die verknocht zijn aan single-malt Scotch zo liefhebben. Maar de hoge luchtvochtigheid en het warmere klimaat van Taiwan hebben de weg vrijgemaakt voor een nieuw soort single-malt. "Omdat whisky sneller rijpt in Taiwan, kan het de smaak van gerijpte whisky's in minder tijd repliceren. Sommige van de vier tot vijf jaar oude Taiwanese whiskey‘s die in sherry-vaten zijn gerijpt, zijn net zo goed als de beste 12-15 jaar oude Macallan, legt Jeroen uit. Taiwan's warmere klimaat zorgt ervoor dat whisky sneller rijpt, en repliceert daardoor in een korter tijdsbestek de smaak van veel oudere whisky‘s


Het is voor een bedrijfstak die al eeuwenlang leeftijd als maatstaf voor kwaliteit stelt een interessante vraag en uitdaging. Maar met een warmer klimaat waarbij de whisky tijdens opslag dreigt te verdampen, zijn de kosten potentieel veel hoger, legt Jeroen uit. “De whiskymarkt heeft van oudsher ups en downs. Wanneer de vraag daalt, kunnen distilleerderijen meerdere jaren met hun voorraden blijven zitten. Wanneer vaten snel rijpen, bereiken ze hun piek ook snel en kunnen ze daarna minder van kwaliteit worden, dus goed beheer van de vaten is essentieel om dit tegen te gaan”. 


Op welke moet je letten


Cruciaal is echter dat de smaak van Taiwanese whisky voor de opkomst heeft gezorgd. Kavalan en Omar zijn de twee belangrijkste whiskyproducenten (met Holy Distillery als derde, maar dit is nog een jong merk) met verschillende smaken volgens Jeroen. “Omar is het best te vergelijken met Arran, Glenmorangie en Bruichladdich, vooral vanwege de experimenten met tientallen verschillende type vaten. Omar heeft waarschijnlijk de meest uitgesproken smaak en een meerderheid van de proevers zou Omar als de vreemde eend in de bijt kiezen bij een blinde proeverij. Kavalan is een heel ander verhaal. Bepaalde bourbonvaten zijn even fruitig als klassieke Bowmore-whisky, terwijl sommige van hun beste sherry-vaten kunnen worden aangezien voor iets waar Speyside heel, heel trots op zou zijn”. Er zijn drie grote whiskyspelers in Taiwan, maar naarmate de markt groter wordt, zullen er meer worden gelanceerd in de nabije toekomst


De whisky van Taiwan zorgt voor beweging op de markt, maar het heeft ook nog een weg te gaan op het thuisterrein, met veel informele whiskydrinkers die nog steeds uit angst voor gezichtsverlies liever meer prestigieuze whisky's uit Schotland en Ierland willen drinken. Maar Kavalan heeft plannen om qua productieomvang te wedijveren met distilleerderijen zoals de wereldberoemde The Glenlivet, waardoor het een van de grootste single-malt whiskyproducenten ter wereld zou worden. Voor Taiwanese whisky lijkt het erop dat ze alleen nog maar kunnen winnen. 

____________________

Qián bēi of proost! Bezoek onze Taiwanese whisky sectie of registreer je als verkoper bij Catawiki.


Ontdek meer whisky | wijn en whisky


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Van streber naar wereldveroveraar: de opkomst van Japanse whisky


100 jaar na de drooglegging, is whisky nog steeds enorm populair


Wat is de volgende stap voor de whiskymarkt?

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu