Trends

Waarom vintage voetbalshirts in de mode beginnen te raken

Door Tom | 29 mei 2020


Mode is nooit bang geweest om zichzelf opnieuw uit te vinden. De recente trend van hergebruik en recycling, in combinatie met de golf van nostalgie die de huidige generatie ervaart, heeft gezorgd voor de heropleving van een oud icoon - het klassieke voetbalshirt. We hebben het al gehad over de aantrekkingskracht die ze uitoefenen op verzamelaars, maar ze zijn niet alleen interessant voor investeerders. De vaak gedurfde patronen van blokken en vloekende patronen - soms versierd met politieke insignes - van voetbaltenues van de jaren 70, 80 en 90 hebben een plek gevonden in de moderne kledingkast. Om ons te helpen deze ontluikende trend te verkennen, spraken we met sportmemorabilia-expert Gustavo Radescu. 


"Vintage is een trend op dit moment en hetzelfde kan gezegd worden voor voetbal", legt Gustavo uit. "Voetballiefhebbers die nu dertigers en veertigers zijn, zijn op zoek naar shirts die hen aan de belangrijke momenten in hun leven doen herinneren, terwijl jongere mensen voetbal ontdekken en de mode uit een ander tijdperk". Deze link van oud naar nieuw is een van de dingen die voetbalshirts zo aantrekkelijk maakt. 


Het perfecte ontwerp


Moderne kopers worden steeds meer gedreven door de wens om iets ongewoons te vinden. Oude voetbalshirts passen in het plaatje; ze zijn onderscheidend, schaars en kleurrijk. "Tot eind jaren 80 hadden shirts een gewoon en minimalistisch design, maar Adidas bracht hierin verandering met de Duitse en Nederlandse shirts uit 1988", legt Gustavo uit. "Het Denemarken shirt van 86, Liverpool uit 85, Newcastle uit 95 en Arsenal's roestige gele uittenue van 91 zijn andere goede voorbeelden van de nieuwe geometrische en kleurrijke trend die nu kenmerkend is voor die tijd". Het Nederlandse tenue van 1988 is een van de meest gewilde shirts


Dit zijn slechts enkele van de iconische tenues, maar voor de doorsnee fan van voetbalshirts gaat het niet alleen om de stijl, maar ook om de herinneringen die eraan zijn verbonden. Het zit in het duidelijk oude gevoel van de tenues, de opgenaaide clublogo‘s en - tot begin jaren 80 - het dunne, elastische katoen. Dat wil niet zeggen dat elke tenue een kunstwerk was. Fiorentina's tenue uit 1992-1993 was een ongelukkig geval van optische effecten die propaganda werden, toen bleek dat de helft van het ontwerp van de trui de lijnen van een swastika weerspiegelde, terwijl fans en spelers van Sheffield Wednesday nog niet over de lila satijnen extravagantie van hun outfit uit 1986-87 heen zijn. Maar zelfs deze hebben waarde onder verzamelaars en fans, waar het opzichtige vaak prachtig is. 


Fast fashion


De zorg die aan het ontwerp van deze shirts is besteed, volgt de trend van moderne kopers die op zoek zijn naar kwaliteit en goed gemaakte items. Deze staan in schril contrast met de voetbalshirts van tegenwoordig, die vaak worden gemaakt met minimale aandacht voor het daadwerkelijke ontwerp en meer aandacht voor hoe groot de naam van de sponsor erop staat. Er zit minder ziel in de huidige voetbalkleding en de commercialisering van de sport is een andere oorzaak van de toenemende populariteit van vintage voetbalshirts. Een Liverpool voetbaltenue uit 1982 is een eenvoudig, klassiek ontwerp


In die zin zijn mode en voetbal branches die elkaar weerspiegelen. "Ik denk dat mensen zoeken naar shirts uit de jaren 80 en 90 vanwege de originaliteit en de goede herinneringen aan voetbal uit die tijd", legt Gustavo uit. “Tegenwoordig zit voetbal verstrikt in grote sponsorovereenkomsten, zielloze stadions en prijskaartjes voor tickets en merchandise die onbetaalbaar zijn voor de gewone fan. Er is een verlangen naar hart, gevoel en het gevoel van "samen". De moderne consumenten zijn in de mode naar hetzelfde op zoek”. 


Politieke boodschappen


Naast design legt Gustavo uit dat de aantrekkingskracht van sommige voetbalshirts ook in hun politieke connotaties ligt. “Het is de moeite waard om te bedenken dat voetbalclubs van oudsher om sociaal-politieke standpunten draaiden en dat de club die je koos om te steunen, iets zei over je mening. Neem het Corinthians 82-83 tenue, die is ontworpen met de woorden ‘Stem op de 15e’ op de achterkant om Braziliaanse fans aan te moedigen om tegen de dictatuur te stemmen bij de eerste verkiezingen sinds de militaire staatsgreep."


Het is niet nieuw dat voetbal een politiek tintje heeft, maar moderne tenues blijven profiteren van de kracht van de toewijding aan voetbal. Barcelona heeft een tenue uitgebracht dat is ontworpen in de kleuren van de Catalaanse vlag, met de woorden 'Het zit diep in ons' op de mouwen gedrukt om hun trouw aan Catalonië aan te geven. Ondertussen bevestigde de in Madrid gevestigde club Rayo Vallecano zijn bewuste en inclusieve houding ten opzichte van hun fans uit de LGBTQIA + -gemeenschap met uittenues met regenboogvlag. Dit soort sociaal bewuste tenues zijn populair onder zowel voetbalfans als niet-voetbalfans. 


Nostalgische momenten


Mode is altijd een momentopname van die tijd geweest en klassieke voetbalshirts vangen op de een of andere manier ook de sfeer van de huidige tijd op. “We zullen nooit meer zoveel variatie en creativiteit zien als in de jaren 80 en 90. Adidas bracht een eerbetoon aan deze gedenkwaardige ontwerpen op het WK 2018 met tenues die zijn geïnspireerd op de ontwerpen van de grote jaren voor deze teams, wat laat zien hoe invloedrijk dit tijdperk was voor voetbalkleding”. Een Inter Milan shirt uit het seizoen 2006/07

Om te herhalen wat elke voetbaltrainer na een wedstrijd zegt: uiteindelijk zijn deze shirts voor de lange adem. "De vintage trend blijft", zegt Gustavo. "Klassieke voetbalshirts zijn objecten om naar te verlangen, van de nostalgie en modem maar misschien wel het allerbelangrijkste: liefde". 


____________________


Vergeet niet een kijkje te nemen in onze nieuwste voetbalmemorabilia veilingen. Of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer  voetbalmemorabilia | voetbalshirts | mode


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Vintage voetbalshirts nu nu collector‘s items zijn


Seksisme maakt Panini-stickers voor vrouwen tot een verrassend goede investering


Hoe bepaal je de waarde van je gesigneerde voetbalshirt?


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu