Trends

Hoe covid-19 traditionele veilinghuizen verandert

Door Beulah | 3 juni 2020

Covid-19 dwong gevestigde veilinghuizen om hun live-evenementen uit te stellen en in plaats daarvan de stap te maken naar online veilingen. Nu Europese en Aziatische veilinghuizen na maandenlange sluiting weer opengaan, hebben we gekeken naar de verschillende praktijken die worden toegepast en hoe innovatie de drijvende kracht is achter het traditionele veilinghuismodel.


Veilingen zijn opmerkelijk resistent tegen verandering gebleken. In 500 v Chr. werden de vroegst bekende veilingen gehouden door de oude Babyloniërs, waarbij aantrekkelijke mensen aan potentiële echtgenoten werden geveild. Hoewel de aard van een veiling is voortgekomen uit deze twijfelachtige oorsprong, is er niet veel anders veranderd en tot voor kort namen veel veilinghuizen het voortouw in praktijken die eind 1500 waren ingevoerd. De veelgeprezen opkomst van online veilingen had relatief weinig impact op de markt. Zelfs eBay, een technologiegigant, worstelde om online veilingen net zo aantrekkelijk te maken als live veilingen en introduceerde vrij snel vaste verkoopprijzen.

Tegen de tijd dat Catawiki in 2008 werd opgericht, werd het online veilingmodel algemeen beschouwd als een interessant concept, maar het was onwaarschijnlijk dat het hoogwaardige verkopen zou opleveren. Door de jaren heen is deze veronderstelling vele malen weerlegd en begonnen gevestigde veilinghuizen zoals Christie's, Sotheby's, Bonhams en Philips meer aandacht te besteden aan hun online aanwezigheid. Het lijkt er echter op dat de covid-19 pandemie nodig was zodat de veilingindustrie naar zijn online aanwezigheid ging kijken. 


De komst van covid-19

Toen eenmaal duidelijk werd dat de lockdown- en sociale afstandsmaatregelen geruime tijd zouden gelden, gingen veilinghuizen op zoek naar alternatieve veilingmodellen. Sommige veilingmeesters hielden veilingen in lege kamers en gebruikten Zoom en Google Hangouts om biedingen bij te houden. Anderen omarmden de toch al populaire particuliere verkoop. Deze veilingen zijn meestal voor objecten met een zeer hoge waarde en slechts een beperkt aantal speciaal geselecteerde mensen mag erbij aanwezig zijn. 

Particuliere verkoop is al een aantal jaren een trend; veel veilinghuizen halen het grootste deel van hun winst uit privéverkopen en een exclusief evenement zal altijd rendement opleveren. Sommige verkopers waren echter ontevreden dat hun objecten niet werden gezien door een grotere selectie kopers. Er is ook de kwestie van kosten: het organiseren van een privéverkoop van een zeldzame Picasso-schets is één ding, maar het is onwaarschijnlijk dat objecten in het middensegment voldoende zullen genereren om de kosten van het evenement te dekken.

Traditionele offline veilinghuizen realiseerden zich al snel dat door alleen videoveilingen en privéverkopen aan te bieden, het merendeel van hun klanten geen toegang had tot hun veilingen. Als gevestigde online veilingsite zag Catawiki in de eerste paar maanden van de lockdown een recordaantal bieders en kopers. En het zijn niet alleen kopers. Verkopers die voorheen niet op online veilingen hadden verkocht, registreren zich nu bij ons en onze concurrenten melden een vergelijkbare verschuiving.


Vertrouwen opbouwen bij online veilingen

Zodra veilinghuizen hun focus verleggen naar online veilingen, keert enige bekendheid terug naar het model. Vertrouwen opbouwen in online veilingen is echter een lastig en langdurig proces. Gevestigde veilinghuizen zoals Christie's en Sotheby's verlenen hun reputatie voor uitmuntendheid en hoge kwaliteit automatisch aan al hun veilingen, live en online. En Oliver Barker, een senior director bij Sotheby's, werd onlangs geciteerd toen hij zei dat hij zich een toekomst kan voorstellen waarin de meeste veilingen van het bedrijf online plaatsvinden, met alleen de beste en meest exclusieve items die een live veiling verdient.

Een andere belangrijke verschuiving in de markt is het soort items dat wordt geveild. Traditioneel hebben maar heel weinig online platforms ervaringen geveild - in feite is Catawiki een van de weinige gevestigde platforms die deze optie aanbiedt. Onlangs echter hebben een aantal bekende namen hun ervaringsveilingen uitgebreid met huizen zoals Sotheby's, die virtuele veilingen met beroemdheden aanbieden.

Ondertussen moeten kleine, onafhankelijke veilinghuizen vanaf nul beginnen met het opbouwen van een online aanwezigheid en gebruikersvertrouwen. Een voordeel van kleine veilinghuizen is dat ze op een flexibele manier kunnen reageren op de behoeften van hun gebruikers. Door kopers en verkopers persoonlijke aandacht en ondersteuning te bieden bij het navigeren door het nieuwe landschap van online veilingen, wordt vertrouwen opgebouwd en raken gebruikers gewend aan een nieuw format. We kunnen er nu nog alleen maar naar gissen of kleine veilinghuizen op de lange termijn zullen blijven profiteren van deze flexibiliteit. Wat de toekomst ook brengt, het is duidelijk dat veilinghuizen in ieder geval op korte termijn zullen blijven werken aan hun online aanwezigheid en dat online veilingen de markt zullen blijven domineren.


____________________

Ontdek onze online veilingen in kunst, strips, horloges, wijn en zelfs oldtimers. Of registreer je als verkoper op Catawiki.


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe millennials de oldtimermarkt veranderen

Hoe online veilingen streetart veranderen

Wat is de volgende stap voor de whiskymarkt?

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu