Geschiedenis

Gay Bob en Earring Magic Ken: een korte geschiedenis van gay poppen

Door Beulah | 18 juni 2020

LGBTI+ houden van poppen en verzamelen al net zo lang als heteroseksuele- en cisgenderverzamelaars, maar gay poppen vind je van oudsher in een zeer kleine niche van de speelgoedmarkt . Van curiositeit tot zeer gewaardeerde verzamelobjecten, dit is de evolutie van de gay pop.


Het creëren van de eerste gay poppen

In 1977 creëerde een voormalig reclameman, genaamd Harvey Rosenberg, de eerste pop die openlijk homo was: Gay Bob. Gay Bob was 13 centimeter lang en droeg een flanellen shirt, een strakke spijkerbroek, cowboylaarzen en had een piercing in zijn linkeroor. Hij werd verkocht in een kartonnen doos die ontworpen was om eruit te zien als een kast, samen met een folder met details over zijn andere outfits, en verzamelaars hadden zelfs de mogelijkheid om tegen een gereduceerde prijs een tweede Gay Bob te kopen. De reacties op het uitbrengen van Gay Bob waren wisselend. Terwijl sommige fans enthousiast waren om een nieuwe, relatief zeldzame pop aan hun collecties toe te voegen, bespotten anderen Gay Bob snel als 'homopropaganda' en conservatieve commentatoren uitten hun bezorgdheid dat Gay Bob ertoe zou leiden dat kinderen homoseksualiteit als een normaal onderdeel van het leven zouden zien .

Er waren een aantal factoren die ervoor zorgen dat Gay Bob een pop voor volwassenen was. Om te beginnen had Gay Bob geslachtsdelen - in tegenstelling tot het beroemde gladde kruis van Ken en G.I. Joe - en hij werd bijna uitsluitend verkocht via homo-postorderbladen. Destijds was homoseksualiteit nog steeds illegaal op veel van de markten van Gay Bob en hoewel het bezit van een homopop niet illegaal was, beschouwden velen homoseksualiteit als een taboeonderwerp voor kinderen. Deze volwassen uitstraling vernietigde een deel van de aantrekkingskracht van Gay Bob voor verzamelaars, omdat het beperkte publiek betekende dat Gay Bob niet de vrienden, huizen, outfits, huisdieren en flitsende auto's van populaire poppen zoals Barbie had.

Gay Bob met zijn kledingcatalogus en kastdoos

Gay poppen en activisme

Pas in 1997 probeerden speelgoedmakers het gebrek aan accessoires en vrienden, die horen bij meer succesvolle poppenlijnen, op te lossen. Billy doll is gemaakt door een paar artiesten, John McKitterick en Juan Andres, die de aandacht wilden vestigen op sociale kwesties die een onevenredige impact hebben op de LGBTI+ gemeenschap: homoseksuele zichtbaarheid, veilige seks, aids-onderzoek en de behoefte aan diverse stemmen. De Billy-poppenlijn richtte zich op een veel breder publiek dan de Gay Bob-poppen: Billy had een Puerto Ricaanse vriend en een Afro-Amerikaanse vriend, hij had feesten in exclusieve (menselijke) clubs en een album met dancemuziek. Hij verscheen in galerijen en wetenschapsmusea, en had een aantal juridische geschillen. In 2004 kondigden McKitterick en Andres aan dat de Billy-poppen hun oorspronkelijke doel hadden bereikt om het bewustzijn te vergroten en dat de lijn zou worden stopgezet.


De pop die per ongeluk een homo-icoon werd

De verschillende pogingen om gay poppen te maken en op de gay markt te brengen, hadden enig succes, maar ze misten de mainstream-aantrekkingskracht die veel poppenverzamelaars graag zien. Een pop kan een herinnering zijn aan de kindertijd of een onvervulde kinderdroom - iets waar gay poppen die voor volwassenen op de markt worden gebracht, onmiddellijk van worden uitgesloten. Poppenverzamelaars vormen ook hun eigen gemeenschappen, die enthousiast hun medeliefhebbers op de hoogte houden van de nieuwste pop die ze bij hun collectie voegen en tips delen, zoals het opsporen van de roze zonnebril van Sunset Malibu Barbie of een Twist n Turn Stacey-pop uit 1968. Verzamelaars van gay poppen vormen nu eenmaal een veel kleinere gemeenschap en zijn dus beperkt in de kameraadschap die een poppencollectie kan brengen. Dit alles verklaart op een of andere manier het fenomeen Earring Magic Ken. 

In 1993 introduceerde Mattel de Earring Magic Barbie-lijn: zes poppen, allemaal met 'coole' piercings en bijpassende oorbellen van menselijke maat voor hun eigenaren. Earring Magic Ken zou de toepasselijke coole vriend zijn om Earring Magic Barbie te chaufferen door de stad en rond te hangen bij het Wet ’n Wild Barbie-zwembad. Ken's nieuwe coupe soleil, zijn paarse gaastop, de oorbel in zijn linkeroor en het feit dat hij een zilveren cirkelvormige hanger om zijn nek droeg (dat lijkt op een populair seksspeeltje), zorgden ervoor dat Earring Magic Ken al snel werd geprezen als een gay icoon en overschaduwde rap zijn vriendin (die hopelijk de ware liefde vond in de armen van een van haar andere Earring Magic-vrienden).

De Earring Magic Barbie lijn, met Earring Magic Ken en zijn paarse gaastop

De mainstream in

Zelfs al zou Earring Magic Ken niet misstaan in een homobar, waarom wilden LGBT+ verzamelaars hem dan zo graag claimen als een van hen? Zeker als we bedenken dat er al volledig openlijk gay poppen als Gay Bob en Billy bestonden. 

Om te beginnen is er de kwestie van acceptatie. Homofobe stereotypen dat LGBTI+ (vooral mannen) het op kinderen gemunt hebben of dat homoseksualiteit op de een of andere manier obsceen is, wat betekent dat het verzamelen van poppen voor een homo een extra stigma draagt. Het op de markt brengen van gay poppen alleen voor volwassenen verergerde dit stigma en het is begrijpelijk dat veel LGBTI+ zich liever van die associatie distantiëren door zich te concentreren op reguliere poppen. De opkomst van Earring Magic Ken hielp deze stereotypen te bestrijden, want hij bewees dat een pop die gay is, niet minder commercieel aantrekkelijk hoeft te zijn. Evenzo hebben enthousiastelingen er lok in gehad om andere gay poppen te identificeren, zoals de poppen van beroemdheden zoals worstelaar Darren Young, acteur George Takei, zangers Lance Bass en Jonathan Knight, die hielpen om gay poppen in een nieuw daglicht te zien. 

De afgelopen jaren hebben een aantal speelgoedbedrijven deze stroming opgepikt en er aan gewerkt om meer inclusief te zijn. In 2017 gaf Mattel Barbie officieel een vriendin, Aimee, gevolgd door de eerste sekseneutrale pop van het merk in 2019. En in 2020 bracht het Amerikaanse warenhuis Kmart een reeks niet-hetero stellen en sekseneutrale poppenfamilies uit. Het is een positieve zet voor poppenverzamelaars van alle aarden. Een grotere diversiteit aan poppen zorgt voor meer keuze en LGBTI+ verzamelaars hoeven niet langer te kiezen tussen het verzamelen van speelgoed waarmee ze zich identificeren en het beperken van het plezier dat ze kunnen hebben van de bredere verzamelgemeenschap. 

____________________

Bekijk onze nieuwste poppenveiling of schrijf je in als verkoper bij Catawiki.

Ontdek meer speelgoed | poppen en beren 


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Een Star Wars-geschiedenis in drie speelgoedobjecten

Waarom je nu moet beginnen met investeren in vintage speelgoed

Vijf soorten speelgoed uit de jaren 80 die in waarde stijgen

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu