Gidsen en advies

Leer snel meer over Japanse houtsnedeprenten

Geschreven door Tom | 2 juli 2020


Japan heeft lang geregeerd als een land van artistieke verfijning en er is geen medium dat dit beter overbrengt dan de houtsnedeprenten. Deze houtblokken tonen vaak scènes van natuur en plezier, en zijn meesterlijk gemaakt door ambachtelijke vakmensen. Om onze wekelijkse houtsnedeprentenveilingen te eren, vroegen we expert Aziatische kunst Giovanni Bottero, om ons mee te nemen door de geschiedenis van deze verfijnde kunstvorm.


Wat is ukiyo-e?

 

Ukiyo-e, wat letterlijk vertaald 'beelden van de zwevende wereld' betekent, is een genre dat een breed scala aan technieken, media en onderwerpen omvat, die draaien om het geïdealiseerde leven in de theater- en plezierwijken van de Edo-periode (1600-1868). In de 17e eeuw nam de snelgroeiende middenklasse van grote steden (zoals Edo en Osaka) de term 'zwevende wereld' aan. Dit was oorspronkelijk een Boeddhistische uitdrukking die bedoeld was als waarschuwing tegen de vluchtige vergankelijkheid van het leven, maar de betekenis veranderde in een continue genot van het plezier van het (stads)leven. 


Wat zijn de verschillende soorten technieken die betrokken zijn bij houtsnedeprints?


Ukiyo-e kunstenaars waren bekwame schilders en boekillustratoren, maar dankzij de houtsnededruk, die een hoog niveau van technische verfijning bereikte, konden ze de meest iconische ‘afbeeldingen van de zwevende wereld’ creëren. Als we een nishiki-e (letterlijk 'brokaatfoto') in onze handen houden, een polychrome houtsnedeprint gemaakt na 1765, kunnen we het 'eindproduct' van een gezamenlijke teaminspanning echt waarderen. Zojoji Tempel, Shiba, uitgegeven door Watanabe - Kawase Hasui


Het maken van een houtsnede gaat om het meesterschap van de kunstenaar, de ontwerper van de print; de houtsnijder die elke lijn in een kersenhoutblok beitelt; en de printer, die het zachte licht van de zonsondergang opnieuw creëert door wisselende druk op het papier uit te oefenen (een schaduwtechniek die bekend staat als bokashi). De laatste is de uitgever, die de riskante onderneming aangaat om de publicatie van een reeks prenten te financieren die acteurs en courtisanes verheerlijken en zo reclame maken voor de glamoureuze 'zwevende wereld'.


Welke soorten scènes worden vaak afgebeeld (d.w.z. natuur, stilleven)?

 

Japanse houtsnedeprenten hebben een grote verscheidenheid aan thema's en genres, ontwerpen en kleuren, uitvindingen en humor, en dat is waar verzamelaars en liefhebbers van houden. Of je interesse nu ligt in historische figuren, actie, avontuur, seks (van subtiele toespelingen tot nogal grafische afbeeldingen), landschappen, acteurs, demonen, helden en schurken, Japanse houtsnedes zullen je altijd verrassen en verleiden. 


Wat zijn de verschillende soorten houtsneden?


Werken van meesters als Kitagawa Utamaro, Katsushika Hokusai en Utagawa Hiroshige zullen altijd gewild zijn, maar ook 20e-eeuwse shin-hanga (nieuwe prints) zijn erg populair. Qua genres behoren shunga (letterlijk 'foto's van de lente') of erotische afbeeldingen misschien wel tot de meest populaire. De overgrote meerderheid van de kunstenaars heeft zich toegelegd tot erotica, maar vanwege censuur waren de meeste van deze werken niet ondertekend en daarom minder gebruikelijk of geadverteerd. Het verboden karakter voegt naar mijn mening een niveau van opwinding toe (niet als woordspeling bedoeld ...) om shunga te verzamelen.


Dit type print is een bijinga (afbeelding van een schoonheid) door Yoshitoshi


Hoe werden dit soort afdrukken ontvangen in de Edo-periode in Japan?


Kopers vonden het geweldig dat ze via de prints de schoonheid van Japan konden ervaren. Ze konden ook fantaseren over de meest bekende courtisanes of populaire kabuki-acteurs. Wat nog belangrijker is, ze waren toegankelijk voor alle budgetten: de meeste prints werden in massa geproduceerd en verkocht in boekhandels op straat voor de prijs van een maaltijd. 


Deze geïdealiseerde wereld van genoegens die werd verkocht aan de opkomende middenklasse van Edo, hield zich bezig met het shogunaat (de militaire regering). Ze verbieden herhaaldelijk het publiceren van erotische prenten, theaterprenten die extravagante acteurs verheerlijkten en degenen die ironisch genoeg de draak staken met de samoerai-klasse. Onaangedaan vonden veel kunstenaars creatieve manieren om deze verboden te omzeilen (zeer herkenbare gezichten van acteurs werden zelfs door Kuniyoshi op schildpadden geplakt). 


Hoe is westerse kunst geïnspireerd door deze prints?


Japanse houtsnedes hadden een grote impact op Europese kunstenaars, vooral tijdens het hoogtepunt van Japonisme (de studie en invloed van Japanse kunst). Invloedrijke Europese kunstenaars waren gecharmeerd van ukiyo-e. Claude Monet zou bijvoorbeeld een verzameling van 231 prenten hebben verzameld en deelgenomen hebben aan de 'race' om de eer te krijgen voor het 'ontdekken' van Japanse prenten. De prent is van Koson, getiteld 'Drie Zalmen'


Onder westerse kunstenaars die door ukiyo-e zijn beïnvloed, zijn veel van de impressionisten, zoals Edgar Degas, Vincent van Gogh en Camille Pissarro. Voorbeelden hiervan zijn schilderijen zoals Monet's 'La Japonaise' en James Whistler's 'The Princess From the Land of Porcelain' die de fascinatie van het Westen voor het Oosten illustreerden. 


Ukiyo-e heeft zo'n grote rol gespeeld in de Japanse kunst - is het altijd populair gebleven en hoe is het geëvolueerd?

 

Ukiyo-e werd in massa geproduceerd tot de introductie van fotografie, wat de snelste manier was om de werkelijkheid te reproduceren. Ukiyo-e-kunstenaars uit de late Meiji-periode (1868-1912) ontwierpen vaak prenten voor kranten die de gebeurtenissen van de dag illustreerden (vaak moorden). Toen de fotografie eenmaal aansloeg, verloor ukiyo-e veel van zijn aantrekkingskracht. 


'Zentsû Tempel in de Sanuki provincie' door Watanabe


Dankzij de uitgeverij Watanabe Shozaburo werd de houtsnededruk en de technieken ervan echter nieuw leven ingeblazen door de shin-hanga-beweging die rond 1915 begon. Rond dezelfde tijd hielp een andere beweging, sosaku hangagenaamd (letterlijk 'creatieve prints'), de populariteit van houtsnededruk te vergroten. Deze beweging werd echter geïnspireerd door westerse tradities en benadrukte individuele creativiteit: prints moeten 'zelf ontworpen, zelf gesneden, zelf gedrukt' zijn, en verloochende daarmee de traditionele arbeidsverdeling tussen kunstenaar, beeldhouwer en drukker.


Zijn houtblokken tegenwoordig populair?

  

Gezien het feit dat de geschiedenis van het verzamelen van Japanse houtsneden in het Westen begon in de tweede helft van de 19e eeuw, is het opmerkelijk dat de populariteit van de kunst niet is afgenomen in meer dan 140 jaar, zowel in het Westen als in het Oosten. In de loop der jaren is de populariteit van shin hanga en sosaku hanga enorm toegenomen, bijna gelijk aan die van de oudere meesterwerken. 'Een groep reigers in sneeuw' door Ohara Koson


Hoewel de meeste iconische ontwerpen, zoals Hokusai's 'Great Wave', algemeen bekend zijn in de verzamelwereld, is het moeilijk te zeggen hoeveel prints er zijn gemaakt van andere, minder bekende ontwerpen. Dit betekent dat verzamelaars altijd de hoop koesteren om een nieuwe print te ontdekken, een manier om de passie levend te houden.


____________________


Ontdek ons assortiment van Japanse houtsnedes in onze wekelijkse veiling of registreer je als verkoper.


Ontdek meer Japanse houtsnedes | Aziatische antiquiteiten


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


De Boeddha is een non-binair idool geworden


Boeddha-poses: wat de handen van Boeddhabeelden betekenen


De oude kunst van bonsai: Japanse esthetiek in een bloempotjeMaak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu