Fotografie

Hoe maak je thuis een fotostudio?

Door Tom | 14 juli 2020


Of je nog maar pas online verkoopt of dat al langer doet, je realiseert je waarschijnlijk dat goede fotografie belangrijk is. Daarom hebben we een paar gidsen op maat gemaakt voor het nemen van goede foto’s van verschillende typen objecten. Een populaire oplossing is het bouwen van je eigen fotostudio. Dat klinkt misschien technisch, maar het is een eenvoudige en betaalbare methode om consistent goede foto’s te maken. Fotograaf Francisco Paramos legt het uit in onze how to-video.


Wat je nodig hebt


“Het meeste wat je nodig heb, kun je in huis vinden”, zegt Francisco. Dan gaat het om:

– Een camera 

  – Natuurlijk licht

   – Een tafel

    – Een groot stuk wit posterpapier

     – Klemmen of plakband

      – Een witreflector

      – (Optioneel) Een statief en een lichtdoorlatend gordijn       Je kunt een DSLR-camera gebruiken als je die hebt, maar moderne smartphones zijn ook een goede optie


       Heel spectaculair hoeft het allemaal niet te zijn, als het aankomt op de bovenstaande apparatuur - de meeste recente smartphones hebben een goede camera, maar je mag natuurlijk ook altijd een DSLR gebruiken. 


       De ruimte inrichten


       “Gebruik de tafel om het item goed neer te leggen, en een groot stuk wit papier om er een witte achtergrond te creëren”, zegt Francisco. “Met klemmen of plakband zet je de achtergrond vast en gebruik een lichtreflector tegen schaduwen en om het licht beter te beheersen”.        Zet het papier vast en plaats de lichtreflector naast de tafel om licht terug te kaatsen

       De belichting is cruciaal, maar er zijn eenvoudige manieren om dit goed te doen, zelfs op de donkerste plaatsen. “Voor goed natuurlijk licht neem je foto’s dicht bij een groot raam. Als het licht te fel is, kun je een lichtdoorlatend gordijn gebruiken of een wit laken voor het raam hangen om diffuus licht te krijgen. Als dit niet mogelijk is, zet je de tafel iets verder van het raam. Tot slot zet je de lichtreflector naast de tafel, tegenover het raam, want zo kaatst het licht terug in de schaduwen van het item.”        Een statief kan handig zijn, omdat je dan eenvoudiger foto’s kunt maken vanuit verschillende perspectieven


       Als je de achtergrond instelt, is het belangrijk de hoeken goed te krijgen. “Plak de achtergrond op een verticaal oppervlak, zoals een muur en buig de onderkant om, zodat de achtergrond en het oppervlak hetzelfde zijn. Zorg ervoor dat niets op de achtergrond afleidt, dus geen krassen of lijnen, en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is op het papier om het object neer te zetten.” Het is ook goed om er rekening mee te houden dat de lichtinval met de zon mee verandert gedurende de dag.


       De finishing touch


       Omdat je waarschijnlijk verschillende foto’s maakt voor een veiling of je online portfolio, is het goed om het object vanuit verschillende hoeken te fotograferen. “Deze setup werkt het beste voor kleine tot middelgrote objecten. Een statief kan heel nuttig zijn, omdat je dan vanuit dezelfde opstelling het item draait en zo binnen de kortste keren een reeks foto’s hebt”. 


       ____________________


       Heb je je studio al ingericht en je foto’s bij de hand? Dan is het tijd om je te registreren als verkoper op Catawiki.


       Ontdek meer camera’s en optische apparatuur | fotografie


       Deze artikelen vind je misschien ook interessant: 

       Tips voor het fotograferen van je verzameling

       Tips voor het fotograferen van je kunstwerk

       Tips voor het fotograferen van je oldtimer

       Maak je gratis Catawiki account aan

       Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

       Maak account
       Deel dit artikel
       Close Created with Sketch.
       Nog niet geregistreerd?
       Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
       Registreer nu!