Trends

Gaat memorabilia van Euro 2020 meer waard worden?

Door Beulah | 8 juli 2020

Door COVID-19 werd Euro 2020 uitgesteld tot 2021, waardoor veel fans met memorabilia uit het oorspronkelijke toernooi zitten met ofwel spullen die veel geld waard zijn, of helemaal niets. Wat nu de moeite waard is om te bewaren van de onjuiste Panini-stickers en verouderde voetbalshirts, vertelt sportmemorabilia-expert Gustavo Radesca.

Euro 2020 zou plaatsvinden van 12 juni tot 12 juli 2020 en 60 jaar Europese Kampioenschappen vieren. Programma's en kaartjes werden gedrukt, kledingontwerpen waren goedgekeurd, memorabilia van waterflessen tot hoeden zouden worden gemaakt - en toen zette COVID-19 de voetbalwereld op zijn kop. Het afgelasten van Euro 2020 werd medio maart 2020 aangekondigd, enkele maanden later gevolgd door de aankondiging dat het toernooi naar 2021 zou worden verplaatst.

Hoewel fans en voetballers opgelucht zijn dat Euro 2020 toch zal doorgaan, stelt deze wijziging verzamelaars van voetbalmemorabilia voor een interessant vraagstuk. Welke impact heeft COVID-19 op de waarde van Euro 2020-memorabilia? We vroegen het aan sportmemorabilia-expert Gustavo Radesca.

Hallo Gustavo, heb je veranderingen gezien in de manier waarop mensen voetbalmemorabilia kopen en verkopen sinds COVID-19 uitbrak?

“De COVID-19 situatie beïnvloedde de interesse in allerlei sportmemorabilia. Zowel de hoeveelheid verkochte memorabilia als het aantal mensen dat nieuwe collecties koopt of start, is sterk toegenomen. Veel traditionele verkopers merkten dat ze hun winkels niet konden openen en verhuisden daarom naar online verkoop. Particuliere verkopers hadden ondertussen meer tijd om op zolder te kijken en vergeten items te vinden waarvan ze beseften dat ze wat geld waard konden zijn. Ik denk dat dit ook de reden is voor de toename van het aantal mensen dat sportmemorabilia koopt, omdat lockdown en social distancing mensen hebben geïnspireerd om op zoek te gaan naar meer hobby's die ze thuis kunnen doen.”

Heeft de afgelasting van toernooien zoals Euro 2020 meestal invloed op de waarde van memorabilia?

"Ja, maar normaal gesproken alleen in extreme gevallen. De Wereldbekers van 1942 en 1946 werden onderbroken vanwege de Tweede Wereldoorlog en als gevolg daarvan werden zeer weinig memorabilia geproduceerd. Als memorabilia van het officieuze WK in Duitsland in 1942 zouden worden gevonden, zouden deze veel geld waard zijn en in een museum thuishoren."


De officiële wedstrijdbal van Euro 2020

Kun je ons een voorbeeld geven van het soort memorabilia dat in waarde kan stijgen?

“Alle programma's, posters en materialen met een verkeerde datum zullen zeer verzamelwaardig zijn. Het is zelf zo dat items met een drukfout vaak waardevoller zijn dan de juiste versies. Er is ook de vraag naar de officiële stickercollectie van het toernooi. Panini heeft de Euro 2020 Preview uitgebracht en zal volgend jaar ook de definitieve versie uitbrengen. We hebben dus twee collecties voor de Euro 2020 van Panini. De preview-collectie zal in de toekomst ook een zeldzaam product zijn omdat het voornamelijk online wordt verkocht en de kans om de collectie compleet te maken door het kopen van volle dozen vrij groot is. Zonder een enorme promotie en minder verkooppunten zullen minder mensen het album kopen, wat de zeldzaamheid en dus waarde in de toekomst zal verhogen.”

"Het is te vroeg om te zeggen hoe het uitstel van Euro 2020 de waarde van de gerelateerde memorabilia zal beïnvloeden. Het zal ongetwijfeld effect hebben, aangezien een evenement met de naam Euro 2020 met bijvoorbeeld wedstrijdshirts met data uit 2021 iets is dat op zijn minst ongebruikelijk is. Gezien de wereldwijde situatie op dit moment, zal het beperken van de toegang tot de spelers (waardoor het moeilijk wordt om handtekeningen te verzamelen) alle memorabilia-items voor dit jaar en misschien het volgende jaar zeldzamer maken.”

____________________

Houd onze voetbalmemorabilia-veilingen in de gaten of registreer je in als verkoper bij Catawiki.

Ontdek meer sportmemorabilia | voetbalmemorabilia


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Vintage voetbalshirts die nu verzamelitems zijn

Seksisme maakt Panini-stickers voor vrouwen tot een verrassend goede investering

Hoe bepaal je de waarde van je gesigneerde voetbalshirt?

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu