Interviews

Waarom je op Duitse wijn zou moet letten

Door Tom | 25 augustus 2020


De positie van Duitsland tussen gevestigde wijnlanden - waarbij zeker Oostenrijk niet vergeten mag worden met zijn geheime wijngeschiedenis - heeft ertoe geleid dat het land vaak over het hoofd wordt gezien als een bestemming voor geweldige wijn. Maar Duitsland is ook een land met een lange historie van wijn maken, en het komt nu bovendrijven en heeft succes op de Europese markt. Het is de thuisbasis van een aantal exceptionele rode, witte en dessertwijnen, en Duitse wijn is in opkomst. We spraken met wijnexpert Daniel Elswood om meer te weten te komen. 


Duitsland heeft een wonderbaarlijke wijngeschiedenis – waarom is dit minder bekend dan veel van de Europese tegenhangers?


Duitsland is al sinds de Romeinse tijd bekend met het maken van wijn. Het land is echter in de loop der tijd meer bekend geworden om zijn uitzonderlijke bierproductie. Dit is heel jammer, want het produceert enkele interessante wijnen van de hoogste kwaliteit. Een van de redenen dat het over het hoofd wordt gezien kan wellicht worden toegeschreven aan de gebruikte druivenrassen, die vaak afwijken van de traditionele, internationale druivenrassen.

In tegenstelling tot de dichtstbijzijnde wijnpartner Oostenrijk, dat de laatste tijd meer van deze rassen heeft geplant, werkt Duitsland voornamelijk met de Duitse Riesling. Het is ongetwijfeld de koning van de Duitse druif, maar wel een die vaak verkeerd begrepen wordt zoals Spätburgunder of Duitse Pinot Noir. Misschien is de meest prominente reden waarom deze wijnen vaak worden vergeten, het verwarrende karakter van het etiketteringssysteem dat in Duitsland wordt gebruikt. 


Duitsland is de op twee na grootste producent van Pinot Noir ter wereld, na Frankrijk en de Verenigde Staten


Kun je wat vertellen over het etiketteringssysteem?Er zijn veel verschillende kwaliteitsniveaus en duidingen om je te vertellen wat er in de fles zit die je koopt en dit kan verwarrend zijn voor zelfs de meest talentvolle wijnliefhebber. Er zijn echter een paar belangrijke punten om te overwegen.

De eerste is hoe zoet of droog de wijn is. Trocken betekent droog in het Duits en deze wijnen zullen de suikerniveaus hebben vergelijkbaar met een brut Champagne. Wijnen met het label Große Gewächse zijn ook altijd droog. Je hebt dan etiketten met het volgende; Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein, Trockenbeerenauslese, die langzaam in zoetheid toenemen, met Trockenbeerenauslese met het hoogste suikergehalte, met minstens 154 gr suiker per liter.


Er is de laatste tijd meer belangstelling voor de Duitse wijnregio's. Waarom worden ze steeds populairder?

 

De belangrijkste reden zou kunnen zijn dat Riesling (naast Chardonnay) is uitgegroeid tot een van de meest populaire druivenrassen voor witte wijn in de afgelopen twee decennia. Zoals gezegd is Riesling altijd de belangrijkste druivensoort in Duitsland geweest. De koelere temperaturen van het land en de langere groeicycli zijn erg handig voor de productie van Riesling (dat is een druivenras dat houdt van langere groeitijden om meer complexiteit en levensduur te bereiken). Het landschap van Duitsland met zijn steile hellingen met vaak grond van leisteen of graniet is ook de sleutel tot het produceren van een aantal uiterst spannende en complexe wijnen, die liefhebbers steeds meer prijzen.


Riesling is de belangrijkste en populairste wijn van Duitsland

Er zijn ook nieuwe bestuursorganen die over wijnkwaliteit gaan, zoals de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) - die een selectie van ongeveer 200 wijngaarden omvat, van wie velen behoren tot de beste producenten in het land. Zij houden zich aan specifieke voorschriften om deel uit te maken van de organisatie, die het identificeren van wijnen van hoge kwaliteit veel eenvoudiger heeft gemaakt.


Heeft klimaatverandering (een steeds warmer klimaat) invloed gehad op deze wijnen?


Het is waar dat de warmere temperaturen van de afgelopen 20 jaar veel regio's in het hele land beïnvloeden. Ik sprak onlangs met een van de bekendste wijnmakers in Duitsland, die vertelde dat Eiswein (een soort dessertwijn gemaakt van druiven die op de wijnstok bevroren zijn) eerder bijna om het jaar werd geproduceerd, maar dat de omstandigheden die daarvoor nodig zijn minder vaak voorkomen en de productie ervan veel lager is. 


Er zijn ook minder slechte wijnjaren geweest als gevolg van overdreven warme temperaturen tijdens de groeidagen de afgelopen 20 jaar. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals de oogst van 2003, maar in het algemeen betekent een hoge temperatuur dat druiven vaker de benodigde rijpheid voor een hoger alcohol-en restsuikergehalte bereiken.

Welke wijnen moeten we in de gaten houden en uit welke regio's?


Voor rode wijn is Spätburgunder de belangrijkste rode druivensoort en het proberen waard. Duitsland is de op twee na grootste producent van Pinot Noir/Spätburgunder ter wereld (na Frankrijk en de VS). De kwaliteit is de afgelopen dertig jaar enorm verbeterd (mede door de hogere temperaturen). En er worden meer internationale variëteiten geteeld zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah of Cabernet Franc. Voor rode wijn: Spätburgunder. Voor wit: probeer de Riesling, Rieslaner of Gewürtraminer.

Als het gaat over Riesling dan zijn de belangrijkste regio's in Duitsland Mosel-Saar-Ruwer, Rheingau, Nahe, Rheinhessen, Pfalz en Franken. Andere opmerkelijke witte druivensoorten zijn Rieslaner, een kruising tussen Riesling en Silvaner, Gewürtraminer en zelfs Sauvignon Blanc, die de laatste jaren alleen maar beter is geworden. 


Welke Duitse producenten zou je moeten kennen?


De meeste Duitse topproducenten zijn lid van de VDP, dus dit is een goed kenmerk om naar te kijken als je op zoek bent naar kwaliteit. Er zijn de traditionele klassieke producenten van Riesling zoals Egon Müller, Joh. Jos. Prüm, Robert Weil, Schloss Johannisberg en Klaus Peter Keller meer recent met zijn droge Rieslingwijnen. Maar minder bekende namen zijn Reichsgraf von Kesselstatt, August Kesseler, Christmann, St. Antonius, Dr Heger, Knipser, von Winning, Wittmann of Julian Haart, die al klassieke producenten zijn of daar naartoe werken.Houd voor Spätburgunder namen als Friedrich Becker, Rudolf Fürst, Balthasar Ress, Franz Keller Meyer-Näkel Knipser, Bernhard Huber, Jean Stodden of Baltes in de gaten, die allemaal tot de beste druifsoorten behoren.


 ____________________

Maak eens kennis met Duitse wijnen in onze speciale wijnveilingen of registreer je als verkoper bij Catawiki.


Ontdek meer wijn | port en zoete wijnenDeze artikelen vind je misschien ook interessant:


De geheime geschiedenis van Oostenrijkse wijn

Alles wat je zou moeten weten over biologische wijn

Hoe herken je een vervalste fles wijn?


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!