Geschiedenis

Hoe Alfa Romeo zich liet inspireren door vliegende schotels

Door Tom | 3 september 2020


Alfa Romeo is altijd succesvol geweest op de racecircuits. Als een van de pioniers van de Italiaanse auto-industrie, was Alfa Romeo een platform voor de meest gevierde auto’s en namen in de autowereld, niet in de laatste plaats racelegende Enzo Ferrari. Maar de autofabrikant had ook een experimentele kant, die leidde tot de felbegeerde Disco Volante en waarmee het bedrijf innovatie en mysterie omarmde.


In de late jaren 1940 en de jaren 1950 deed de term ‘vliegende schotel’ zijn intrede, na een beruchte waarneming die een wereldwijd een fascinatie met unidentified flying objects (ufo’s) op gang bracht. Die fascinatie doordrong de hele samenleving, inclusief de auto-industrie. Geïnspireerd door de vermeende esthetiek van ufo’s, ontwierp Alfa Romeo geheel naar de tijdgeest de Disco Volante - een gewilde auto waar liefhebbers van oldtimers nog steeds warm voor lopen. 


Het ufotijdperk


De context van de tijd is een belangrijk element in het DNA van de auto. Op 24 juni 1947 was Kenneth Arnold, een piloot uit Idaho, op weg naar Yakima in Washington. Hij maakte een korte omweg, omdat hij gehoord had over een beloning van 5.000 dollar voor degene die een vliegtuigwrak zou vinden in het gebied. Hij zag echter alleen iets in de lucht, namelijk een blauwachtige lichtflits. Arnold nam aan dat het een ander vliegtuig was, maar hij zag alleen in de verte een DC-4 vliegen die geen signalen uitzond. En toen was er nog een flits - nu negen keer achter elkaar. Hij zou vervolgens een aantal schotelvormige, ongeïdentificeerde vliegende objecten in formatie hebben zien vliegen. 
De Chicago Sun was een van de vele kranten die melding maakten van ufo waarnemingen


Zijn verhaal werd nooit werd bewezen of weerlegd, en er bleef een ongemakkelijk gevoel hangen bij het publiek. Arnolds vermeende waarneming lijkt de toon te hebben gezet voor latere waarnemingen en de media lieten het ufo verhaal niet los. Kranten in Noord-Amerika en wereldwijd doken op de ‘vliegende schotels’ die vanaf 1947 steeds vaker werden waargenomen door burgers. De term vliegende schotel raakte volledig ingeburgerd in het dagelijkse taalgebruik.


De Disco Volante landt


Alfa Romeo wist slim gebruik te maken van de publieke fascinatie voor ufo’s en ontwierp zijn eigen ‘vliegende schotel’, iets wat nog niet eerder was vertoond op de weg. In 1952 kregen manager Orazio Satta Puliga en ontwerper Carlo Chiti de opdracht een prototype te ontwerpen voor een nieuwe raceauto, in samenwerking met de Milanese carrosseriebouwer Carrozzeria Touring. De Alfa Romeo 1900 diende als basis, en de auto moest een oefening zijn in het gebruik van experimentele chassis en motoren. De Disco Volante, geïnspireerd op vliegende schotels, kreeg een gladde, golvende vorm

De bijna ovale, aflopende vorm deed denken aan de gladde, ronde esthetiek waar vliegende schotels mee geassocieerd werden. Maar anders dan zijn buitenaardse tegenhanger, was de C52 Disco Volante (Italiaans voor ‘vliegende schotel’) moeilijk over het hoofd te zien. Een felgekleurde metalen behuizing en geaccentueerde koplampen en achterlichten gaven de auto een bijna insectachtige uitstraling. Terwijl de bolle deuren, hoe onpraktisch ook, wekten de indruk dat je niet kon instappen (net als bij ufo’s). 


Er werden in totaal vijf prototypes gemaakt, allemaal net iets anders. Drie van de auto’s hadden een 2-liter, viercilinder motor, terwijl twee later gebouwde auto’s een zescilinder 3.5-liter motor kregen. Een van de drie originele auto’s werd zelfs omgebouwd tot coupe, compleet met gebogen dak en compacte deuren, terwijl een andere aan de zijkanten wat slanker werd gemaakt - de Alfa Romeo C52 fianchi stretti (Italiaans voor “smalle heupen”).


De vijf prototypes waren allemaal nét even iets anders, maar de felle kleur bleef hetzelfde

Al deze auto’s vielen op vanwege het ontwerp, en ook op de racebaan gedroegen ze zich niet onverdienstelijk. Het gestroomlijnde ontwerp bracht mee dat ze weinig gewicht hadden, dankzij het ‘space frame’ (een soort architecturale methode die een structuur ondersteunt zonder veel interieurondersteuning) van het model. Het 3.5-liter prototype kon een snelheid halen van 240 km/per uur en de kleinere motoren 220 km/per uur. 


21e-eeuwse wedergeboorte


Nu zijn deze prototypes te vinden het in het Alfa Romeo Museum, hoewel ze soms ook hun opwachting maken bij oldtimerraces. Hun design inspireerde een generatie auto’s. De Alfa Romeo 6C 3000 CM is een eerbetoon aan de Disco Volante, terwijl de iconische auto-ontwerper Pinin Farina zich door de Volante liet inspireren bij zijn Superflow-serie. In 2013 verscheen een 21e-eeuwse replica van de Disco Volante: de Alfa Romeo Disco Volante van Touring, een eerbetoon aan de space-age klassieker, nu met een topsnelheid van 291 km/per uur.De Disco Volante is te zien in het Alfa Romeo Museum, net buiten Milaan in Italië

De Disco Volante staat voor innovatief auto-ontwerp en roept nog steeds veel enthousiasme op bij de liefhebbers. En net als zijn naamgenoot, blijft hij vaak buiten ons bereik; een bijna buitenaardse wagen waar we alleen maar een glimp van kunnen opvangen. 

____________________

Neem eens een kijkje bij onze nieuwste oldtimerveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer oldtimers | youngtimers 


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Waarom de elektrische oldtimer autoliefhebbers verdeelt


Een geschiedenis van Pininfarina in drie auto’s


Hoe Ferrari en zijn steigerende paard naar wereldoverheersing renden

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu