Trends

De onstuitbare opmars van de sneakerhead

Door Tom | 4 september 2020


De sneakermarkt groeit al tientallen jaren snel. Sneakers zeggen iets over de culturele identiteit van de drager, trekken jonge verzamelaars aan en inspireren een nieuwe markt van tweedehandsverkopers. Over de opkomst van sneakerverzamelaars - ook wel sneakerheads genoemd - en welke schoenen je moet hebben, kan mode-expert Fleur Feijen je alles vertellen.


Vorig jaar werd de sneakermarkt gewaardeerd op grofweg 60 miljard dollar (ongeveer 50 miljard euro), waarbij de wereldwijde wederverkoop goed was voor 2 miljard dollar en zal verdriedubbelen in de komende jaren, volgens schattingen van Cowen & Co. Zelfs nu het coronavirus een donkere schaduw afwerpt, lijkt de vraag op deze markt nog steeds te groeien.  


Waarom zijn sneakers momenteel zo populair?

 

De algehele trend in de industrie is dat mensen streven naar een sportievere lifestyle en comfortabelere kleding willen, met als gevolg dat de vraag naar casual en sportieve kleding groeit. Denk maar aan het aantal leggings, trainingsbroeken of yogabroeken dat je om je heen ziet - een paar statement sneakers daarbij kopen, ligt dan voor de hand als je een sportieve look wilt. 


Fila‘s retrolook sloeg aan bij sneakerheads


Streetwear kan zich in het algemeen in een groeiende populariteit verheugen, vooral onder jongeren. Zij kiezen voor merken zoals Adidas, Puma of Fila - de laatste was recentelijk succesvol met zijn retrolook uit de jaren 1990. Tegelijkertijd zijn sneakers een fashion statement geworden en investeren alle grote schoenenmerken en traditionele designermerken, zoals Balenciaga of Versace, in het design van luxe schoenen voor beroemdheden.


Sneakers trekken veel jonge verzamelaars - waarom is dat volgens jou zo?


De sneakertrend is vooral aangeslagen onder jongeren en digital natives. Deze groep is heel actief op sociale media en kan zo snel modetrends en celebrity culture versterken, of het idee oppikken om geld te verdienen met het doorverkopen van sneakers.Nostalgie vormt een sterke drive bij verzamelaars - ze willen terug naar hun jeugd of verlangen naar een bepaald tijdperk

Maar als het aankomt op het opbouwen van een georganiseerde en gestructureerde verzameling zeldzame en vintage stukken uit de jaren 1980 en 1990, zoals je zou doen met stripboeken, verandert de demografie flink. Dan roeren ook oudere generaties zich.


Verzamelen wordt vaak gezien als een niche hobby - denk je dat sneakers verzamelen in de mode raakt?

 

Ik geloof niet dat iedereen verzamelaar kan worden. Dat is een speciaal gevoel dat je hebt of niet. Als je verliefd wordt op een object en opeens de behoefte voelt het continu te kopen, of je merkt dat je er urenlang onderzoek naar doet - dan ben je waarschijnlijk een verzamelaar.


Sneakers verzamelen is een vrij recent fenomeen, dat begon op eenvoudige forums in de jaren 1990. Nu kun je online door grote voorraden bladeren, snel informatie uitwisselen en eenvoudig meegezogen worden in de dynamische, jonge en steeds veranderende markt. Of sneakers een rage van dit moment zijn of een passie die je langere tijd houdt, dat zal de tijd leren. Verzamelen draait om gevoel - je voelt het of je voelt het niet

Wanneer zijn sneakers de moeite waard om te verzamelen?

 

Als verzamelaar moet je vooral letten op:    - Schaarste of limited editions die gecreëerd worden door het merk zelf, dat beperkte oplages op de markt brengt

    - Speciale samenwerkingen met ontwerpers, kunstenaars, modemerken

    - Sportieve en historische momenten, zoals basketbalschoenen die tijdens een wedstrijd zijn gedragen

    - Goedkeuring door beroemdheden 


In de afgelopen jaren werd de markt van tweedehands sneakers steeds beter georganiseerd, met speciale platforms die deze voor verzamelaars interessante items aanboden aan een wereldwijd publiek. Platforms zoals Catawiki geven sneakerverzamelaars de kans tweedehands exemplaren of limited editions op de kop te tikken - die allemaal geverifieerd zijn en verkocht worden via een veilig transactieproces.


Welke sneakers zijn het populairst bij verzamelaars?


Schoenen met het grootste marktaandeel zijn de Adidas Originals Yeezy Boost 350 V2‘s en Nike Jordan 1‘s. Beide worden periodiek uitgebracht in speciale kleurstellingen, patronen en materialen. Als het gaat om zeldzame sneakers, heeft retailer SoleFly in Miami naam gemaakt met enkele limited en dure Jordan-samenwerkingen (met verkoopprijzen rond 4.000 euro). We weten nog niet of die hun waarde houden, of dat dit de hype van het moment is. Enkele van de zeldzaamste sneakers die de moeite waard zijn om te noemen, zijn de Self-Lacing Nike MAG uit 2016, de Kanye West X Louis Vuitton-samenwerking en de Adidas NMD Human Race Trial X Pharrell X Chanel.Yeezy‘s behoren tot de meest verkochte sneakers ter wereld

Vintage sneakers die gelinkt zijn aan de geschiedenis van een sportteam en atleten, zijn ook gewild. Neem de Converse Fastbreak-schoenen die Michael Jordan droeg en signeerde tijdens de Olympische Spelen in 1984 en waarmee hij goud won tegen Spanje. In 2017 werden ze verkocht voor 190.000 dollar op een privéveiling. Of de Waffle Racing Flat “Moon Shoe”, die was ontworpen voor hardlopers op de Spelen van 1972. Er werden er slechts twaalf paar van gemaakt, en een ongedragen paar werd vorig jaar verkocht voor 437.500 dollar. Volgens het verhaal had Bill Bowerman, de oprichter van Nike, het innovatieve wafelpatroon gemaakt door rubber in een wafelijzer te gieten, om zo het eerste prototype van de zool te maken.


Welke trends zie je in het verzamelen van sneakers?


Het opbouwen van verzamelingen rond een specifiek merk (zoals Adidas) of een thema (zoals original vintage, of vintage kleuren en stijlen). Op die manier hoef je niet te jagen op de laatste releases van het merk. Net als met elke andere verzameling, is het een uitdrukking van de persoonlijkheid en passie van de verzamelaar.


____________________

Neem eens een kijkje de ruime collectie sneakers in onze wekelijkse modeveilingen. En als je zelf interessante exemplaren hebt, registreer je dan als verkoper.


Ontdek meer schoenen | mode


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Spannende modetrends voor 2020


Deze 5 designer-sneakers zijn het investeren waard


De ongewone fascinatie van high fashion voor alledaagse voorwerpen


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu