Gidsen en advies

Wat is fotografie?

Door Tom | September 19, 2020


We zijn in het verleden gedoken met klassieke kunst en in het heden met een blik op street art , maar fotografie is een geheel nieuw onderwerp. Met de hulp van van fotografie-expert Anne-Laure Toubel,  zijn we op zoek gegaan naar wat fotografie als een kunstvorm nu eigenlijk inhoudt.


Wat is fotografie?


Fotografie, op het meest fundamentele niveau, zijn de beelden die we met de camera vastleggen, wat de vraag oproept: is elk beeld kunst? Dit is de kloof waarin fotografie zit en waarom het zo'n genuanceerde definitie heeft. 


“Fotografie heeft altijd een bepaalde plaats ingenomen in de kunstwereld”, legt Anne-Laure uit. “Sinds het begin wilt het al erkend worden als een kunstvorm die gebruikmaakt van andere technologieën. Maar zelfs vandaag de dag vinden we nog steeds tegenstanders die het tegenovergestelde stellen beweren dat het meer om technologie dan om kunst draait. Dit komt deels doordat de oorsprong ervan voortkomt uit de wens om de werkelijkheid vast te leggen en niet uit een creatieve impuls”. Annie Leibovitz - 'John Lennon en Yoko Ono'


Toch deelt fotografie enkele van de belangrijkste principes van de schilderkunst. Terwijl klassieke kunst de uitdrukkingsloze, perfecte menselijke vorm nabootst, is fotografie ondermijnend, met fotografen die de menselijke natuur proberen over te brengen. 


“Compositiekeuze, technische effecten, licht zijn allemaal belangrijke componenten, maar een groot deel van de kracht van fotografie komt voort uit het feit dat fotografen beelden maken die ons raken en kwellen. Sommige foto's hebben een echte esthetische kracht die verder gaat dan representatie. Ze tonen de empathische kracht van fotografie: een emotie creëren. Het komt voort uit een persoonlijke uitdrukking die ligt in wat de fotograaf wil overbrengen en moet zeggen”.


Wie zijn de sleutelfiguren?

 


Binnen het genre zijn er twee pijlers van fotografie, beide met hun eigen subgenres. “Er zijn altijd twee hoofdgenres geweest in de fotografie, die twee visies op het gebruik van dit medium weerspiegelen”, zegt Anne-Laure, “documentair en artistiek”. 


Artistieke fotografie omvat portretten, naakten, mode en landschap, terwijl documentaire fotografie genres omvat zoals straatfotografie, sociale documentaire en sportfotografie. Enkele sleutelfiguren zijn onder meer Alfred Stieglitz, die wordt beschouwd als de vader van de hedendaagse fotografie, Man Ray vanwege zijn invloed op modefotografie en Henri Cartier-Bresson vanwege zijn oog en invloed op straatfotografie.Dorothea Lange – ‘Migrant Mother’

Wat iconische foto's betreft, er zijn er te veel om op te noemen, maar Anne-Laure benadrukt er met name twee die de veelzijdigheid van fotografie laten zien. "De‘ Migrant Mother ’van Dorothea Lange is een mijlpaal in de sociale fotografie. Deze werd oorspronkelijk genomen tijdens een opdracht voor de Farm Security Administration om te getuigen van de strijd van boeren die getroffen werden door de Grote Depressie en Dust Bowl. Nu blijft het een emotioneel beeld van menselijk lijden”.


"Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de ‘Dovima met olifanten’ van Richard Avedon. Gefotografeerd in Cirque d'hiver in Parijs voor Harper's Bazaar, het is een van de bekendste voorbeelden van modefotografie. Het legt de schoonheid en het evenwicht tussen de kracht van de olifanten en de delicatesse van het model vast. Het spreekt over het vermogen van Avedon om beweging en leven te brengen in een genre dat bekend staat om zijn immobiliteit”.


Waarom houden we ervan?

 


Fotografie legt de geest van eigenzinnigheid en realiteit vast. Het is zowel de meest ware tijdcapsule als degene die het gemakkelijkst kan worden vervormd. Hoewel fotografie in de 21e eeuw tot ongekende hoogten van populariteit is geëvolueerd, blijft het uniek en experimenteel. 


Jean Louis Rancurel - David Bowie

“Fotografie is een manier om dingen vanuit een ander perspectief te zien en het heeft onze visie op de wereld veranderd. Het staat dichter bij de actualiteit en het dagelijkse leven dan welke andere kunstvorm dan ook. Door de jaren heen hebben we gezien hoe kunstenaars experimenteren met dit medium. Fotografen herontdekken daguerreotypieën, cyanotypen, rayografen. Ze benaderen fotografie met meerdere technieken zoals tekenen, schilderen en naaien, met zuur, collages, montages, enz. Dit alles maakt hun praktijk uniek en steeds meer vergelijkbaar met moderne kunst”. 


Fotografie is een bloeiende kunstvorm en een waardige investering. Maar het is het beste om je hart te volgen in plaats van uw portemonnee. "Het is een jong medium met een rijke geschiedenis en zit vol verrassingen. Neem de tijd om een oog te ontwikkelen en fotografen te vinden die je leuk vindt. Verzamel vanuit passie, van echte liefde of gewoon een verliefdheid, omdat een beeld een bepaalde emotie overbrengt. Immers, soms kunnen crushes goede investeringen blijken te zijn”.


 ____________________

Geïnteresseerd in fotografie? Kijk hier tussen onze nieuwste veilingen of registreer je als verkoper bij Catawiki.


Ontdek meer fotografiemoderne en hedendaagse kunst


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Wat is art brut? 

Wat is streetart? 

Wat is klassieke kunst?


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu