Interviews

Zolderverhalen: welkom in de wereld van Thomas Eyck

Door Tom | 11 september 2020


In onze serie over verkopers, profileren we enkele van de meest inspirerende verkopers. Deze keer bezochten we Thomas Eyck in Friesland, om te ontdekken hoe zijn innovatieve benadering van design publicaties een plek vond bij Catawiki.
Op weg naar Thomas Eyck rijden we over plattelandsweggetjes en zien we koeien grazen in eindeloze weilanden. Nog maar enkele jaren geleden was de Friese hoofdstad Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa, en in deze provincie vinden we ook een van de meest bijzondere designkenners: uitgever Thomas Eyck


“Ik ben een kunst-uitgever. Mensen snappen dat concept vaak niet”, lacht Thomas, als we bij hem thuis zijn gearriveerd en buiten zitten, naast de schuur die hij ombouwde tot woonhuis en kunststudio. “Als ik zeg dat ik uitgever ben, denken mensen direct dat ik boeken uitgeef. Dat komt omdat ik de enige ben in Nederland die op deze manier werkt. Maar er is absoluut ruimte voor meer uitgevers zoals ik. In feite ben je een verhaal aan het vertellen over waar je van houdt”. 


Designverhalen


De term designuitgever hoor je inderdaad niet zo vaak. Maar Thomas' zelfvertrouwen en enthousiasme hebben me ervan overtuigd dat dat vaker zou moeten. Zijn studio en huis, waar hij woont met zijn vrouw en hond LouLou, stralen uit waar hij zich mee heeft beziggehouden, en ook met wie hij samenwerkte. Thomas woont in een omgebouwde schuur, samen met zijn vrouw en zijn hond LouLou


Als Thomas ons rondleidt, wijst hij op een eenzaam stuk hout in de achtertuin. “Dat blok hout daar is ontworpen door Jurgen Bey”. De tuin zelf is van de hand van Piet Oudolf, de landschapsarchitect die ook de High Line in New York ontwierp. “We raakten in gesprek tijdens een diner en ik vroeg hem of hij mijn tuin wilde ontwerpen,” vertelt Thomas. “Hij zou me laten weten als hij in de buurt was. En op een dag was dat zo en nam hij contact op. Zo ging het”. 


Als iemand anders het had verteld, zou ik misschien verrast zijn geweest, maar door Thomas' eigenzinnige manier van werken en pure enthousiasme, twijfel ik niet aan het verhaal. Hij is bijna niet bij te benen, als hij enthousiast vertelt over zijn designstukken en de talloze vakmensen met wie hij samenwerkte. Het verklaart waarom ontwerpers zo graag met hem in zee gaan. 


“Ik ben geen ontwerper”, zegt hij resoluut. “Ik ben opdrachtgever en koop dingen op die ik mooi vindt. Maar elk designstuk waar ik me mee bezig houd, is anders. Als ik naar een ontwerp kijk, ben ik niet geïnteresseerd in de stijl, alleen in de kwaliteit. Daar draait het om. Als ik opdracht geef voor een stuk, wil ik graag dat iemand daar het beste van zichzelf in legt. Ik zeg een ontwerper of kunstenaar nooit dat ik een vaas, lamp of stoel wil. Misschien wel de grootte van het stuk, maar meer niet. Want als ik om een vaas vraag, gaat er misschien een geweldig idee voor een lamp verloren”.  Voor Thomas draait alles om vakmanschap en zijn gevoel bij een stuk, en niet zozeer om een specifieke stijl

Een van de voordelen van deze werkwijze is dat er vrijheid ontstaat voor zowel hemzelf als de ontwerper. “De meeste designbedrijven representeren een ontwerper. Ik ben daar geen fan van, want als de ontwerper iets maakt wat je niet mooi vindt, moet je het toch verkopen en hem of haar vertegenwoordigen. Ik wil niet doen alsof, en dingen verkopen waar ik zelf niet in geïnvesteerd heb. Ik ben nu 56 en ik wil graag enthousiast kunnen zijn over mijn objecten en werk. Als ik dat ben, dan pakt het object mij echt en dat merken kopers ook. 


De manier waarop galeries nu werken, wordt binnenkort misschien verleden tijd, zegt Thomas. “Het probleem met galeries is dat ze objecten tonen en als die verkocht worden, krijg de kunstenaar commissie. Maar als een kunstenaar het heel goed doet en door een andere galerie wordt uitgenodigd, vertrekt hij omdat hij daar betere exposure kan krijgen. Dat probleem heb ik niet. Niemand is aan mij gebonden”. 


Hoe het begon


De liefde voor kunst kreeg Thomas mee in zijn jeugd in Limburg. Zijn vader was de eerste die hem in contact bracht met kunst.


“Mijn vader verzamelde veel kunst en er kwamen dus ook veel kunstenaars en beeldhouwers bij ons thuis,” zegt Thomas, met enige heimwee. “Ik denk dat dat belangrijk voor mij is geweest. In die tijd heb ik goed leren kijken naar objecten en wat ze zeggen. Thomas' passie voor design heeft wortels in zijn jeugd - bij LouLou is de liefde voor de kunst echter nog beperkt

Design en de wereld daaromheen was een latente interesse die zich later steeds meer ontwikkelde. Toen Thomas afstudeerde in architectuur, ging er een knop om. “Ik realiseerde me dat ik op weg was naar een doorsnee leven”, zegt hij bedachtzaam. “Dat was niet wat ik wilde. Ik wilde iets met kunst en design”. 


Een paar jaar later lanceerde hij zijn eerste collectie bij Salone in Milaan, een van de meest prestigieuze designbeurzen. Tijdens zijn debuut verkocht hij 150 stukken. Niet slecht, voor een man die tot dat moment design slechts als mogelijk carrièrepad zag.  


Coronavirus en Catawiki


Terwijl we buiten koffie drinken uit kleine, maar elegante keramieken bekers, komt het gesprek op Catawiki. Thomas begon als nieuwe verkoper, maar had binnen een jaar zijn eigen veiling, wat iets zegt over de interesse in zijn werk. Maar hij begon dus als verkoper. 


“Er ontbrak wat bestek uit mijn verzameling, ik vond het op Catawiki en ging bieden. En ik bood ook nog op enkele andere items, zo rond juni 2019. Vervolgens besloot ik een boek te gaan verkopen dat normaal gesproken ongeveer 49 euro zou opbrengen. Maar het lukte me om het te verkopen voor 80 euro. Dat was natuurlijk geweldig!”


Binnen een jaar had Thomas zijn eigen veiling op Catawiki

Nadat hij diverse stukken verkocht had op Catawiki, nam een designexpert contact met hem op over de mogelijkheid van een Thomas Eyck-veiling. 


Hij was ervan overtuigd dat het niet zou werken. Dat de Nederlandse markt niet geïnteresseerd zou zijn. “Daar hoefde ik me geen zorgen over te maken, zeiden ze. Dus afgelopen oktober deden we de eerste Thomas Eyck-veiling - met ongeveer 50 kavels. Ik hoopte op een opbrengst van 5.000 euro, maar het werd 11.000 euro. Ik kon het niet geloven.” Een volgende veiling bracht 8.000 euro op. “En dan gaat het verslavend werken”, zegt hij.


Toen de covid-19-pandemie begon en bestellingen geannuleerd werden, bood Catawiki uitkomst. Het werd al snel het kanaal dat zijn bedrijf draaiende hield. De door Christien Meindertsma ontworpen duiven zijn enkele van de bekendste stukken van Thomas Eyck

“Gelukkig had ik een grote beurs in Parijs bij Maison Objet. Maar toen corona toesloeg, annuleerden mijn gebruikelijke klanten hun bestellingen omdat ze hun winkels moesten sluiten.” Dat was het moment waarop Thomas besloot meer op Catawiki te gaan verkopen. “We doen dit elke drie weken en Catawiki is nu goed voor 12% van mijn omzet. Ik heb 20% meer verdiend dan vorig jaar rond deze tijd”.


Creëren als verhaal


Thomas' huis is de belichaming van zijn werk. Duifvormige kussens zijn werken van Christien Meindertsma en behoren nu tot de Eyck-collectie. De smaakvolle caleidoscopische kevers aan de muur zijn het gevolg van een ontmoeting op een kunstshow in Rotterdam. 


“Ze hingen allemaal aan de muur en ik kon me daardoor niet meer concentreren op mijn eigen zaken. De kracht van de kevers raakte me. Ik heb ze allemaal gekocht. De week daarna kon ik ze exclusief aan mijn verzameling toevoegen. Ze dachten dat ik gek was”, lacht Thomas.De kevers met verschillende kleuren kregen bij Thomas een plek op een grote schuurmuur

Dit is de kracht van Thomas. Hij houdt van alles in zijn collectie die niet te definiëren is qua stijl, en ook niet per se decoratief of functioneel is, omdat dat niet hoeft. Geweldig vakmanschap is de sleutel tot zijn succes. 


“De stukken zijn prachtig en ook prachtig gemaakt. Het verschil tussen kunst en design interesseert me gewoon niet. Als je het kunst vindt, is het kunst. Als je het design vindt, noem je het design. Ik heb bijvoorbeeld een paar vazen in mijn collectie die zo'n drie- tot vijfduizend euro waard zijn. Mensen zeggen dan 'ik kan ook een mooie vaas kopen voor 25 euro'. Dan zeg ik 'Ja, dat klopt. Maar dat is een andere vaas'. Als je het niet voelt, dan is het ook niet uit te leggen”. Voor Thomas draait het allemaal om het proces van creëren, dat maakt zijn manier van werken waardevol

Voor Thomas maakt het proces van creëren en alle mensen die daarbij betrokken zijn, zijn manier van werken waardevol. “Als ik interesse heb in een stuk, gaat het niet alleen om het object, maar ook om het verhaal. Dat is het contact met de ontwerpers, de stadia, alles wat uiteindelijk leidt tot het eindresultaat”. 


“Op mijn 22ste had ik, in tegenstelling tot mijn ouders, weinig met kunst. Wel had ik iets met design. Die taal spreek ik. Van design kan ik emotioneel worden. Het zijn natuurlijk maar dingen. En gezondheid is veel belangrijker dan een mooie lamp in je kamer. Maar ik geniet ervan om deze dingen te zien, en me te verwonderen over hun schoonheid. Door design voel ik meer dan ik dacht te kunnen voelen. Het leven wordt vaak bepaald door grote dingen, maar geluk vind je vaak in de kleine dingen”.

____________________

Sluit je ook aan bij onze vertrouwde community van creatieven en verzamelaars, en word verkoper op Catawiki.


Ontdek meer design en vintage | kunst


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu