Trends

Terwijl beurzen online gaan, staat de verzamelwereld voor een nieuwe realiteit

Door Tom | 19 november 2020


In 2020 trok de wereld zich snel terug in online ruimtes. Hoewel veel bedrijven zich kunnen aanpassen, worden degenen die in de evenementenbranche werken onevenredig zwaar getroffen. In de kunst en verzamelwereld, zijn evenementen zoals beurzen een integraal onderdeel van hun commerciële samenstelling. Deze zelfde beurzen stonden al snel onder druk om zich aan te passen en te slagen op de digitale markt. We spraken met de General Manager voor kunst & antiek, Cyrille Coiffet, en algemeen directeur voor verzamelobjecten, Frank Pon, om te praten over de online beweging van kunst en verzamelobjecten en hoe beide markten ten goede veranderen. 


Beurzen hebben veel invloed in de wereld van kunst en verzamelobjecten. Ze zijn al sinds het begin een branchetraditie - een showcase voor gelijkgestemde enthousiastelingen die hun passie willen verdiepen, en een manier voor handelaren en verkopers om B2B-relaties op te bouwen. “Beurzen zijn altijd een cruciaal onderdeel geweest van het kunstecosysteem”, legt Cyrille uit. "Fundamenteel waren jaarlijkse kunstbeurzen - naast de avondverkopen van de veilinghuizen - deze geritualiseerde evenementen, waar smaken en trends worden gedefinieerd of versterkt." 


In de hedendaagse kunstwereld zijn beurzen altijd van vitaal belang geweest, omdat ze vaak de enige plekken waren waar galerijen het werk van hun kunstenaars buiten hun eigen ruimte konden presenteren. Maar de pandemie heeft ertoe geleid dat deze ooit veilige, fysieke ruimtes nu moeten evolueren naar digitale ruimtes die een vergelijkbare ervaring bieden. Hoewel dit een snelle aanpassing is geweest voor een vaak langzaam bewegende en in sommige ogen archaïsche sector, is het op een noodzakelijk moment gekomen. Kunstbeurzen zijn een integraal onderdeel geweest voor galerieën om het werk van kunstenaars te laten zien en commerciële relaties op te bouwen

Met name voor de kunstwereld betekende dit het overwinnen van een langdurige reputatie als het ontoegankelijke domein van de elite. Maar dit jaar, nu galerijen en beurzen online zijn gegaan, laten gegevens zien dat deze perceptie aan het veranderen is. 


In een onderzoek van Catawiki in Nederland in 2020 zei 53% van de respondenten dat met name kunst nog te elitair was. 38% van de respondenten zei echter ook dat kunst toegankelijker werd in het licht van de pandemie. In feite raken jongere delen van de bevolking er meer bij betrokken dan ooit tevoren. 41% van de Nederlandse generatie Z deelt deze gedachte. Als relatief nieuwe leeftijdscategorie in de kunstwereld, drijven ze de vraag naar hedendaagse kunstvormen zoals street art op. "Uiteindelijk gaan alle grote kunstbeurzen nu online omdat hun klanten daarom vragen en ook omdat het commerciële organisaties zijn die met innovatieve oplossingen moeten komen om te overleven." 


Kunst past zich online aan


De verhuizing naar online roept wel de vraag op hoe snel de kunstwereld dit kan doen. "Beurzen die naar online willen verhuizen, moeten een geheel nieuwe reeks vaardigheden verwerven", zegt Cyrille. "Naast hun vaardigheden als curator en bemiddelaar die ze gedurende tientallen jaren hebben verfijnd, moeten ze ook slim worden in het virtueel presenteren van kunstwerken en het bieden van een online ervaring aan hun publiek".


Voor velen die in de kunstwereld zijn verankerd, betekent dit dat een erfenis wordt verbroken van de manier waarop het altijd heeft gewerkt - namelijk persoonlijk. “De kloof tussen hoe de dingen waren en hoe de dingen nu moeten zijn, is enorm. De afgelopen twintig jaar hebben kunstbeurzen altijd het argument naar voren gebracht van directe, fysieke ervaringen met het kunstwerk als een ‘plus’ versus de online ervaring. Nu moeten ze teruggaan en dat verhaal opnieuw uitvinden”. 


Maar de manier waarop kunstbeurzen zich moeten aanpassen gaat verder dan het wat en hoe, door een nieuw publiek op te nemen. “Beurzen moeten zich ook aanpassen aan het online publiek. Dat publiek is van nature jonger, minder welvarend. Tegelijkertijd zijn ze erg slim en houden ze net zo van impulsaankopen. Hun smaak is daarom sterker in de waarden van hun generatie: opkomende kunstenaars, street art en in het algemeen alles met een associatie met popcultuur. Deze genres zijn traditioneel ondervertegenwoordigd op beurzen”. 


De markt voor verzamelobjecten


Net als de kunstgemeenschap, zou ook de wereld van de verzamelobjecten - denk aan strips, postzegels en speelgoed- een tijdige overgang naar online beurzen kunnen zien. Uit een onderzoek van Catawiki naar de verzamelobjectenmarkt in Nederland eerder dit jaar bleek dat 54% van de Nederlandse respondenten gelooft dat online platforms de beste keuze zijn om nieuwe verzamelobjecten te vinden. En als het gaat om de potentie van wederverkoop, geeft 37% van de Nederlanders aan dat dit de belangrijkste reden is om te verzamelen, en een meerderheid van de Millennial- en Gen Z-respondenten is het daarmee eens. 


Voor verzamelaars zijn beurzen een kans om in contact te komen met hun gemeenschap

Beurzen, die lange tijd plaats waren voor gemeenschapsopbouw en bevoorrading, moeten nu inspelen op de ondernemersmentaliteit die jongere verzamelaars drijft, terwijl ze ook doorgaan met het betrekken van de meer nostalgische oudere verzamelaars. Frank Pon legt uit waarom Catawiki goed is uitgerust om aan deze vraag te voldoen.


“We zijn gewend om digitaal te zijn. Hoewel het absoluut een verlies is om niet persoonlijk met de gemeenschap in contact te kunnen komen, kunnen we dit virtueel doen door experts beschikbaar te stellen voor lezingen, bijeenkomsten en om vragen over Catawiki of de markt in het algemeen te beantwoorden. Het doen van taxaties kan er ook voor zorgen dat het grote publiek niet naar fysieke verkooppunten kan gaan. Door onze veilingen aan elkaar te koppelen en gezamenlijke promoties van deze evenementen te doen, kunnen organisatoren van evenementen hun publiek online brengen”. “Uiteindelijk is de kracht van ons platform ons vermogen om de gemeenschappen van kunst en verzamelobjecten online te helpen. Veel verkopers en kopers die aarzelden om online te gaan, zien nu de belangrijkste voordelen en verliezen daarmee een deel van hun vooroordelen ten opzichte van online veilingen. Een andere manier waarop Catawiki de branche kan ondersteunen, is door onderbelichte collecties online te zetten. Met ons grote aantal experts en partners zijn we in staat om collecties snel en nauwkeurig te waarderen”.


De toekomst van beurzen


Grote beurzen zijn al begonnen met het ontwikkelen van partnerschappen met online platforms om de economische klappen van de pandemie te verzachten en hen toe te rusten voor de toekomst. "Onder de toonaangevende vernieuwers vind je de kunstbeurzen die hebben gekozen voor een alliantie ’strategie", legt Cyrille uit. “In 2020 hebben bijvoorbeeld de Accessible Art Fair (België's toonaangevende beurs voor opkomende kunstenaars) en de“ Puces du Design ”(Frankrijks toonaangevende vintage designbeurs sinds 2000) ervoor gekozen om samen te werken met Catawiki om mini-versies van hun beurzen online te organiseren."


Dezelfde verschuiving vindt plaats op de markt voor verzamelobjecten. “De London Stampex-beurs is een goed voorbeeld van de aanpassing van grote spelers. Ze waren in staat om de internationale gemeenschap online samen te brengen via een virtuele expohal. Verschillende andere grotere beurzen volgen dit voorbeeld en draaien hun beurzen om naar online simulatieformaten. Anderen houden een meer traditionele benadering aan en plannen vooruit voor toekomstige evenementen in de hoop op betere omstandigheden”.De toekomst van beurzen ziet er hybride uit – bestemd om zowel online als offline te bestaan


Hoe beurzen op de lange termijn zullen reageren, valt nog te bezien. Maar een hybride model lijkt het meest waarschijnlijke scenario in zowel de wereld van de kunst als die van verzamelobjecten. 


“Kunstbeurzen zullen terugkomen. Voor veel galerieën waren beurzen de plek om het grootste deel van hun omzet te behalen, wat het gebrek aan bezoekers in stadscentra compenseerde”, zegt Cyrille. “Beurzen zullen in dat opzicht altijd een essentieel onderdeel blijven van de kunstmarkt. Wat voor beurzen zal veranderen, is waarschijnlijk het feit dat ze systematisch virtuele dubbelgangers zullen creëren en hun inspanningen op het gebied van galerie en kunstbeheer zullen aanpassen om ervoor te zorgen dat er op het online publiek wordt gelet”.


Als het erom gaat de spirit van de kunst en verzamelobjecten eerlijk te houden, is Frank optimistisch. “Ik geloof dat mensen gewoontedieren zijn en dat het verlangen naar menselijke verbinding, naast de spanning bij het ontdekken van unieke objecten, hen naar gemeenschapsevenementen zal drijven. We zullen zien dat verdere innovatie in de beurs- en evenementenbranche de online concepten volwassen maakt, dus het wordt een mix. Catawiki kan een koploper zijn dankzij haar toewijding om de offline community online te brengen. Maar de noodzaak om online te gaan, vooral in de verzamelaarsgemeenschap, is duidelijk. Zoals altijd geldt: hoe traditioneler de gemeenschap is, hoe meer tijd ze nodig hebben om zich aan te passen. Daarom zijn we hier om te helpen”. 


____________________

Ontdek onze selectie van veilingen of registreer je als verkoper als je iets hebt om te verkopen. 

Ontdek meer kunst | munten en postzegels | speelgoed en modellen


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Waarom tweedehands objecten zeker big business zullen worden

Hoe COVID-19 traditionele veilinghuizen verandert

Hoe online veilingen streetart veranderen

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu