Geschiedenis

De blijvende romantiek van Amerikaanse muscle cars

Door Tom | 20 november 2020


Er zijn maar weinig auto's die zo symbolisch zijn voor een land en tijdperk dan Amerikaanse muscle cars. Plymouth Roadrunners en Chevrolet Camaro's zijn enkele van de meest iconische voorbeelden van deze Amerikaanse powerwagens, die allemaal een vervlogen tijdperk van vrijheid, frivoliteit en ongedwongenheid vertegenwoordigen. Voor sommigen zijn het misschien gewoon auto's, maar voor velen, zo legt oldtimerexpert Arjan Rietveld uit, is de romantiek van muscle cars nog springlevend. 


Iedereen die enige aandacht heeft besteed aan de Amerikaanse populaire cultuur, kent muscle cars, al was het maar dat je ze weleens gezien hebt. Clint Eastwood paradeerde met deze motorrijders in zijn films, Wilson Pickett maakte naam voor zichzelf en de auto met zijn hitcover van ‘Mustang Sally’, en de heldinnen in de gelijknamige film, Thelma & Louise, ontsnapten in hun Ford Thunderbird.  Chevrolet Chevelle SS uit 1970

"Populaire cultuur heeft een grote rol gespeeld bij het stimuleren van de aantrekkingskracht van Amerikaanse muscle cars", zegt Arjan. "Er zijn zoveel films waarin de meest iconische auto's zijn verschenen. De Dodge Charger in The Dukes of Hazzard (ze vernielden er een paar honderd tijdens de serie), de Pontiac Trans Am in Smokey and the Bandit, en waarschijnlijk de meest herkenbare, de Mustang 390 Fastback in Bullitt met Steve McQueen, die onlangs werd geveild voor $ 3,7 miljoen. De lijst is eindeloos en al deze filmoptredens hebben geholpen onze liefde voor muscle cars te doen oplaaien".


De muscle car


Muscle cars klinken machtig en hun naam weerspiegelt wat uiteindelijk hun belangrijkste verkooppunt is: kracht. "Muscle cars zijn sportieve modellen die zijn uitgerust met V8's (niets anders) met een hoger motorvermogen in vergelijking met het standaardmodel", legt Arjan uit. "En ze hebben allemaal te maken met het lawaai - de auto moet een onweerachtig uitlaatgeluid maken". Deze auto's zijn vaak middelgrote sedans met twee deuren en achterwielaandrijving. En hoewel ze licht van vorm, overweldigd en vaak moeilijk te hanteren zijn, zijn ze bij het racen in een rechte lijn ongeëvenaard qua snelheid. Chevrolet Impala uit 1964

Wat betreft de meest ‘muscle-achtige’ van allemaal, zegt Arjan dat er een of twee auto's zijn die aanspraak kunnen maken op deze titel. “Het is niet verrassend dat de Ford Mustang in al zijn varianten ieders favoriet is. Daarna komen de Corvettes”. Interessant is dat de Ford Mustang oorspronkelijk geen muscle car was, hoewel dit onderwerp is voor verhitte discussie onder motorhoofden. "Er is altijd discussie over dat een Mustang geen muscle car zou zijn, wat waar is in zijn oorspronkelijke vorm, maar op het moment dat er" Shelby of "Mach" achter staat, verandert dat wel veel". 


De symboliek van de muscle car


Wat ze populair maakt, is, net als bij veel oldtimers, wat ze vertegenwoordigen. Ze zijn ontstaan in de jaren 50 in het naoorlogse Amerika, een land dat begon te wennen aan zijn rol als wereldwijde supermacht. De Amerikaanse droom was een ideaal van vrijheid en kansen. En zoals Arjan suggereert, belichaamde de muscle car dit alles en nog veel meer. 


“Ze vertegenwoordigden een tijdperk in een land dat stond voor vrijheid, welzijn en welvaart. Ze waren betaalbaar en hadden relatief veel vermogen en lawaai, wat volgens mij het rijden ook tot een statement maakte. Het hielp dat er een breed assortiment was om uit te kiezen, dat paste in het Amerikaanse ideaal van het kunnen kiezen”. De aantrekkingskracht van deze auto's gaat net zo goed over hun symboliek als hun snelheid

Dit waren geen praktische auto's en ze waren ook niet de meest verstandige investering. Maar zoals Darwin Holstrom uitlegt in American Muscle Cars: A Full-Throttle History, zit de aantrekkingskracht van muscle cars in hun symboliek. “Als je de muscle car als een technologie bekijkt, dan heeft de aantrekkingskracht van het beest inderdaad weinig zin. Maar ... dan kijk je met de verkeerde ogen naar muscle cars. De aantrekkingskracht van een muscle car heeft net zoveel te maken met wat hij symboliseert als met wat hij is. Symbolen zijn krachtige dingen ... en een muscle car symboliseert mogelijkheden. In het bijzonder symboliseert hij een tijdperk waarin zoiets monsterlijks als de muscle car nog mogelijk was ”. 


Nu investeren


Tegenwoordig willen automobilisten een stukje van dat tijdperk en daarom zijn klassieke muscle cars in waarde gestegen. "Het is moeilijk te zeggen welke auto's de moeite waard zijn om in te investeren, dus kies voor wat je leuk vindt", zegt Arjan over de recente vraag. "De prijzen van echte muscle cars uit de jaren 60 en 70 zijn het afgelopen decennium enorm gestegen, dus beginnen ze al op een hoog instapniveau. Shelby Mustangs, Plymouth Roadrunners en zeldzamere modellen zijn moeilijk, maar ik zie wat ruimte voor Dodge Chargers, Pontiac GTO's en de Oldsmobile 442, evenals de Pontiac Firebird of Chevrolet Camaro”.


Ongeacht de auto waarin je kiest om te investeren, beschouwt Arjan de romantiek van muscle cars als een voor alle leeftijden. "Ik heb altijd een zwakke plek voor ze gehad, vooral degenen die een beetje zijn aangepast met lak die een beetje versleten is. Ik ben van mening dat hoewel je een stuk metaal koopt, het juist is wat je ermee kunt doen wat deze leuke auto's maakt. Er is een enorme after-market voor verbeteringsonderdelen die naar moderne maatstaven zijn gemaakt, dus dit zijn auto's om mee te spelen. Dat is het bijzondere aan Amerikaanse muscle cars. Je kunt opvallen in een menigte”.


____________________

Leg de spirit van de muscle car vast in onze oldtimerveilingen of registreer je als verkoper bij Catawiki.


Ontdek meer oldtimers | automobilia en motobilia


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Toen Alfa Romeo een vliegende schotel bouwde

De zwarte coureur die NASCAR-geschiedenis schreef

Een geschiedenis van Pininfarina in drie auto's


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu