Inspiratie

Hoe je huis te stylen voor de wintervakantie

Door Marta | 26 november 2020


We kennen allemaal de traditionele kleuren van de winter en elk jaar gebruiken we deze kleuren om onze huizen te versieren, om in de donkerste dagen van het jaar wat warmte en comfort te creëren. Maar deze kleuren zijn meer dan alleen mooie keuzes - ze hebben een lange geschiedenis met wintervieringen. We vroegen designexpert Alexander Fahl om ons te vertellen over de functie van het klassieke kleurenpalet van de winter en hoe je een opbeurend kleurenpalet voor je interieur kunt creëren om het jaar in stijl af te sluiten. 


Groen, rood, wit, goud en zilver zijn de traditionele kleuren van de winter en kleuren die we jaar in jaar uit in huis halen. Maar afgezien van hun knipoog naar winterbladeren - groen voor dennenbomen en rood voor hulstbessen - vertegenwoordigen ze ook een historische waarde.  


Een korte geschiedenis van winterkleuren en decor


In tegenstelling tot wat je zou denken, is de traditie van het versieren van huizen tijdens de winterfestiviteiten iets wat dateert uit de oude Egyptische tijd. Tijdens midwinterfestiviteiten brachten Egyptenaren palmboomtakken mee naar binnen om de wedergeboorte van de zon te vieren. Midwintertradities zijn ook te vinden in de Romeinse, Noordse en Germaanse cultuur, lang voordat het christendom zich over Europa verspreidde en de viering van de winterzonnewende veranderde in Kerstmis. Wit, zilver en goud vormen de feestelijke triade van kleuren.

Wat betreft de kleuren die in het decor worden gebruikt, hun betekenis en functie variëren naargelang hun wortels in verschillende historische tijden, religies en culturen. De traditie van het gebruik van wit heeft zijn wortels in het christendom, waar het een symbool is van zuiverheid en van Christus zelf. 


Goud en zilver hebben daarentegen een sleutelrol gespeeld in eeuwenlange zon- en maanaanbidding van heidense religies. Tijdens de viering van de winterzonnewende werden goden die natuurkrachten vertegenwoordigden geëerd door middel van weelderige feesten en rituelen waarbij vee werd geofferd. De kleurassociatie met culturele achtergronden kan helpen verklaren waarom in de huidige tijd wit wordt gebruikt op minimalistische ontwerpen en onversierde decoraties, terwijl goud en zilver vaak worden gecombineerd met weelderige erfstukken en decoratieve meubels. 


Styling van je huis: kies je kleuren


Wit, zilver en goud zijn complementaire kleuren, niet alleen in hun historische en culturele achtergrond, maar ook in hun decoratieve doel. Wit brengt de koude stilte van besneeuwde dagen naar voren, terwijl de andere twee elk kleurenschema opfleuren en opwarmen. “De kleurendriehoek van goud, zilver en wit roept een winters kersttafereel op met ijs, sneeuw en kaarslicht”, zegt Alexander.


Breng weelde in balans met zachtere tinten om het beste uit deze kleurstelling te halen.

Creëer de illusie van ijs en sneeuw door materialen als marmer, keramiek en zachte stoffen zoals wol, of bootst de warmte van kaarslicht na door kristal, metaal, glas, goud en zilver - ook uitstekende materialen om het licht te verspreiden.


Breng kleurcontrasten in balans


Het doel bij het decoreren met deze kleurendriehoek is om altijd de balans te bewaren. Streef naar een balans tussen warm en koud, eenvoud en weelde. "Om een frisse, heldere maar comfortabele en zelfs weelderige sfeer te creëren, gebruik je weelderige antieke zilveren, gouden en bronzen stukken", zegt Alexander. "Deze moeten worden gecontrasteerd of geaard, zo je wilt, door pure en eenvoudige moderne designstukken". 


Laat maximalisme en minimalisme samengaan zoals bij deze bronzen kroonluchter en Eames schommelstoel.

Weelderige gouden en zilveren stukken omvatten antiek, sierlampen, kandelaars, theeserviezen, kristallen glazen en besteksets. Een eenvoudig wit decor kan daarentegen modernere stukken bevatten, zoals designstoelen, tafels, hedendaagse sculpturen, kunst, keramische vazen en borden. Balans kan daarom worden bereikt door weelderige stijlen te matchen met minimalistische designmeubelen of omgekeerd. En vergeet niet om oude en nieuwe decoraties te combineren voor een eigentijdse esthetiek die een eerbetoon is aan de geschiedenis.


Essentiële stukken

 

Een bijzonder goed voorbeeld van weelde en warmte zijn sierlampen, zoals een verguld bronzen kroonluchter, een belangrijk antiek decorstuk. De basis van deze excentrieke look is de Eames-schommelstoel, een eenvoudig modern designstuk dat ruimte creëert met een alpine gevoel. Evenzo, probeer bij het stylen van vintage gouden of zilveren meubels een set stoelen in Louis XVI-stijl en kies voor een eenvoudig wit Berber-tapijt eronder. Combineer glamour met comfort - zoals met een set Krukken in Louis XVI-stijl en een eenvoudig wit Berber-tapijt eronder.

Maar uiteindelijk moet elk winterdecor je gelukkig maken, zegt Alexander. “Sommigen houden misschien van glamour, anderen geven misschien de voorkeur aan een minimalistisch ontwerp en sommigen houden van de wilde mix. Maar het moet altijd gaan om het creëren van een heldere, opbeurende sfeer die je laat glimlachen”.


____________________

Bekijk onze nieuwste interieur- en decoratieveilingen voor wat inspiratie of registreer je als verkoper.


Ontdek meer interieur en decoratie | antiek


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je huis exotisch en uniek met Wunderkammerstijl

Creëer een magische sfeer in je huis met gothic drama

Cadeaus voor feestvierders

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu