Inspiratie

Geef het ideale jaren 80-cadeau met deze bijzondere objecten

Door Tom | 2 december 2020


De jaren 70 keken naar het heelal voor inspiratie, maar de jaren 80 waren een decennium van aardse innovaties en samenwerking. Technologie steeg naar nieuwe hoogten en videogames werden populair. Muzikaal gezien waren Madonna en Prince revolutionair en hun legendarische faam maakte van de eighties gedenkwaardige jaren. Als je iets van de power van de jaren tachtig in een cadeau wilt verpakken, ben je hier op de juiste plaats.


Klassieke spelconsoles


Een decennium reduceren tot een paar objecten is een bijna onmogelijke taak. Maar spelconsoles behoren onmiskenbaar tot de erfenis van de jaren 1980 - wat des te opvallender is gezien het feit dat de markt in 1983 crashte. Toen kwamen Ninendo en NES, een console waaraan de heropleving van de game-industrie volgens velen te danken is. De NES was goed voor 90% van de videogamemarkt, ook toen al een duizelingwekkende statistiek. 


De NES blies de game-industrie nieuw leven in, terwijl Game & Watch hem tot leven bracht.

Niets is zo retro als oude consoles, dus schroom niet om te investeren in een vintage NES compleet met Tetris of Super Mario Bros, als je een puzzle of platformgame zoekt. Koop je iets voor een videogamepurist, dan is Game & Watch een optie, Nintendo's originele handheld console met het 2D- en multigetalenteerde karakter Mr. Game & Watch. 


Synthpop en newwavemuziek


Wie de jaren tachtig heeft meegemaakt, maakte ook de komst van enkele pioniers in de popmuziek mee. Madonna, Michael Jackson en Prince drukten hun stempel op de periode, met hun bombastische, grensverleggende en charismatische performances. Iets van deze geest haal je naar de 21e eeuw met een klassieke lp. Thriller, de meestverkochte Michael Jackson-plaat allertijden, raakt nooit uit de mode. En met Madonna uit het True Blue-tijdperk doe je zelfs vrienden en familie die niet snel tevreden zijn een plezier. Of ga een stapje verder met kunst geïnspireerd door deze muzikanten - met ingelijste posters en muziekmemorabilia zoals oude tickets en tourmerchandise, maak je elke fan blij. Wat te kiezen - een plaat van Prince of The Cure?


Niet iedereen houdt van popmuziek. Voor de alternatievelingen is de newwavemuziek uit de jaren tachtig perfect. En waar kun je dan beter beginnen dan bij 'Just Like Heaven' van The Cure of 'I Ran (So Far Away) van A Flock of Seagulls? Platen die elke gelegenheid wat jaren 80 glans geven.  


Keith Haring en streetart


Ga je voor kunst geïnspireerd op Madonna, dan is een ander icoon uit de jaren 80 een geweldig idee - Keith Haring. Van Madonna was bekend dat ze Harings werk gebruikte tijdens haar tours. Ze waren goed bevriend. Met zijn brutale en spontane stijl ontgroeide hij al snel het underground circuit van New York City, en werd hij een internationaal fenomeen in de moderne kunst. Hij werd het meest bekend met zijn muurschilderingen, maar zijn kleurrijke, visuele schetsen kwamen ook terecht op prints en T-shirts. Een stuk van Haring is ook een geweldig cadeau voor iemand die sociaal bewogen is, want veel van Harings werk is bedoeld om dakloze LGBTI+ jongeren te ondersteunen en bewustwording over aids te stimuleren. 


'Lucky Strike' van Keith Haring (jaren 80) of FAKEs 'I Hate Street Art' (1980) zijn fantastische cadeaus.

Graffiti en streetart zijn onlosmakelijk verbonden met Haring, en nu streetart steeds vaker online is te vinden, was het nog nooit zo eenvoudig het cadeau te doen. Als je niet precies weet waar te beginnen, kijk dan eens naar onze lijst met streetart-kunstenaars om in de gaten te houden.  


Air Jordans


De sneakercultuur zit in de lift en iedereen met een greintje interesse in retro schoeisel heeft ongetwijfeld gehoord van Air Jordans. Ze werden in 1985 officieel geïntroduceerd door Nike in samenwerking met basketballegende Michael Jordan. Sindsdien zijn deze sneakers een gewild collector's item. Ze waren zo populair, dat deze schoenen volgens modekenners een belangrijke rol gespeeld hebben bij de crossover van sportkleding naar de mainstream mode


Er zijn geschikte Air Jordans te vinden voor iedere smaak, dus kies voor kleuren waar de ontvanger van houdt.

De aantrekkingskracht ligt grotendeels in de veelzijdigheid van de designs en het feit dat het altijd limited editions zijn. Kies voor een tweedehands paar, dat is duurzamer en vaak heb je daarmee iets zeldzamers - wat perfect is voor de sneakerheads in je leven. 


Turbo-auto's en motorfietsen


In de jaren 80 zagen we snelle innovaties die verder gingen dan het basketbalveld. Turbomotoren in auto's deden hun intrede en domineerden de Formule 1 langer dan een decennium. Het 'turbotijdperk', waarin fabrikanten zoals Ferrari, Renault en Honda experimenteerden met turbochargers, begon met het seizoen van 1978 en eindigde in 1988. In de meest simplistische vorm betekende het gebruik van turbochargers dat auto's met kleinere motoren een groter vermogen kregen, zonder op overige prestaties in te boeten. Oldtimers met turbomotor waren onder meer de Porsche 959, alom gezien als een van de beste auto's van de jaren 80, de Ferrari F40 met 478 pk en de Lotus Esprit Essex Turbo, die een opvallende rol speelde in de James Bond-film For Your Eyes Only. Je laat het hart van elke motorhead sneller kloppen met een van deze auto's, of als ze iets boven het budget zijn, met memorabilia en modelauto's. 

____________________

Kom in een vrijgevige stemming tijdens je zoektocht naar objecten uit de jaren 80 op onze site of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer videogames | muziek | moderne en hedendaagse kunst | schoenen | oldtimers


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Geef het perfecte jaren 70-cadeau met deze bijzondere objecten


Cadeaus voor de geschiedenisfanaat


Cadeaus voor reisfanaten


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu