Inspiratie

Geef het ideale jaren 90-cadeau met deze bijzondere objecten

Door Tom | 10 december 2020


We hebben herinneringen opgehaald aan de jaren 70, dansten ons een weg door de jaren 80 en nu zijn we eindelijk in de jaren 90 aanbeland. Qua cultuur werden de jaren 90 gevormd door de introductie van het World Wide Web die het bewustzijn van multiculturalisme versterkte, eentje die een aantal van onze meest geliefde creaties uit het tijdperk zou vormen. Voor die vrienden die blijven hangen in de jaren 90 hebben we een cadeaugids samengesteld om hen tevreden te houden in dit feestelijke seizoen.


Game Boys en Pokémon


Terwijl Nintendo de baanbrekende NES in de jaren 80 introduceerde, zetten ze hun zoektocht voort om over de hele wereld de videogamemarkt te overheersen met een van de meest iconische consoles uit de jaren 90: de Game Boy. Na de lancering in 1989 werd deze een instant succes en had menig jaren 90 kind (en volwassene) er eentje in de daaropvolgende jaren. De games Tetris en Super Mario Land zaten bij de eerste standaard set, maar de daaropvolgende lancering van de Pokémon Red & Blue zette een andere wereldwijde franchise in beweging. De originele Game Boy wordt algemeen beschouwd als de ultieme originele draagbare console. Pokémon-geel was ondertussen een speciale editie van het originele spel.

Het rollenspel waarbij een encyclopedie van fictieve wezens werd gevangen en getraind, werd al snel Nintendo's best verkochte game en de best verkochte draagbare game van het decennium. Bemachtig enkele titanen van de Pokémon-wereld door een originele Game Boy en een klassieke Pokémon Red, Blue of de zeldzamere Yellow cadeau te doen. En voor degenen die een kleurrijkere accessoire willen, kies dan voor een fijne herinnering aan de hoogtijdagen van games uit de jaren 90 met de Game Boy Colour of voor een meer traditioneel spel, zijn Pokémon trading cards mateloos populair.  


Minimalistisch design en meubilair


De late 20e eeuw zag minimalistische kunst centraal staan, maar het was pas in de jaren 90 dat minimalistisch design echt mainstream aantrekkingskracht kreeg. Zie het als een vroeg prototype van de Scandinavische stijl die in de jaren 2010 de designwereld veroverde - eenvoudige kleurenschema's, strakke lijnen en veel hout. Kijk naar dennen- en houtblokprints voor een minimale esthetiek.

Blonde houtsoorten zoals dennenhout waren vooral populair. Wil je deze trend recreëren, kies dan voor antieke meubels zoals een dressoir, salontafel of bedframe. Voor een iets frissere kijk op een jaren 90-trend, kies je beukenhout voor een bleker, koeler kleurenschema. De jaren 90 was ook een tijd waarin de wereld verder keek dan het bekende en voor veel Europese interieurs was er veel interesse in Aziatische antiek en kunst. Als je op zoek bent naar verlevendiging van het interieur van een minimalist, ga dan voor een Japanse houtblokprint of Chinees porselein, deze zijn geweldige aanvullingen op een rustige esthetiek. 


Meidengroepen, merchandise en grunge


Of je nu een fan bent of niet, de popmuziek werd voor altijd veranderd door de jaren 90. Veel hiervan wordt toegeschreven aan de populariteit van boy- en girlbands zoals NSYNC en de Spice Girls. Geïntroduceerd als samengestelde groepen met daarachter teams van de beste hitproducenten in de muziekwereld, bewezen beide bands al snel hun sterrenstatus. Zo werd de Spice Girls de band waarvan de meeste merchandise is verschenen, waarbij een nieuwe link werd gelegd tussen muziek en merchandise - een geweldige combinatie. Voor de traditionele popfan kan misschien een klassieke Spice Girls CD of gouden plaat een gemakkelijke keuze zijn, maar als je wat meer lef hebt, ga dan voor muziekmemorabilia zoals een Spice Girl-geïnspireerde Polaroid of een individuele Spice Girls pop. Zorg er vooral voor dat je kiest voor de Spice Girl die het beste bij de ontvanger past. Spice Girls of Nirvana?

Aan de andere kant van het muziekspectrum staat grungemuziek die, naast bubblegumpop, een hit was in de jaren 90. In tegenstelling tot op grote schaal vermarkten van groepen zoals de Spice Girls, vertegenwoordigden grungemuzikanten een soort mentaliteit van anti-consumentisme die ze verwoordden door middel van eenvoudige mode en vaak donkere, nihilistische muziek. Bands als Nirvana, Stone Temple Pilots en Soundgarden vormden de voorhoede van deze opstandige muziekstijl en brachten een aantal platen uit die een generatie definiëren. Voor de rebel die weigert de feestdagen te vieren, kunnen Nirvana's Nevermind of Dirt van Alice in Chains ze misschien aan het lachen krijgen.


Heuptasjes en rollerblades


Heuptasjes hadden een soort opleving in de clubscene en op festivals in de jaren 2010, maar ze zullen altijd een jaren 90 modefavoriet zijn. Deze bultige tasjes met vakjes die om het middel gegespt werden, doken op in de jaren 80, maar werden populair in de jaren 90 met een scala aan subculturen zoals skaters, die ze adopteerden als onderdeel van hun outfit. Wat het skaten zelf betreft, met een explosie aan populariteit voor skateboarden, werd rolschaatsen ook een favoriet tijdverdrijf. Heuptasjes en rolschaatsen zijn terug.

In de jaren 90 had je skeelers in een selectie van heldere neonkleuren, dus het zou moeilijk zijn om niet iemand tegen te komen die langs je heen zoemt in een caleidoscopische waas. Als je een fashionista in je vriendenkring hebt met een voorliefde voor retro, waarom zou je dan niet een set skeelers en een klassiek heuptasje cadeau doen? En voor de liefhebbers van designlabels ontwerpen grote luxemerken zoals Gucci en Louis Vuitton nu hun eigen assortiment heuptassen voor de veeleisende mensen. 


Fietsen en gedurfde ontwerpen


Over luchtige manieren om je te verplaatsen gesproken, fietsen waren ook in opkomst in de jaren 90. Hoewel fietspuristen deze jaren misschien beschouwen als een tijd waarin fietsen meer opzichtige functies kregen, is het misschien wel het tijdperk waarin het hebben van een fiets een must was. En het was in deze jaren dat mountainbikes op de voorgrond traden. 


Vintage en tweedehands fietsen zijn duurzame geschenken die ook nog eens een duurzaam vervoermiddel vormen.

Merlin lanceerde hun titanium-frame fiets, die de lichtheid en slankheid bereikte die veel fietsfabrikanten wilden evenaren. Elders waren de Trek Y33-fiets en de Schwinn Paramount-fiets uit 1991 voorbeelden van de leuke benadering die fabrikanten aan het ontwerp van de fiets toevoegden, met hun heldere kleuren en onconventionele setups. Als er een avonturier in je leven is, is een klassieke fiets een waardig en duurzaam cadeau. 


____________________

Kom in de sferen van cadeaus geven met onze jaren 90 themaveiling of registreer je als verkoper bij Catawiki.


Ontdek meer videogames | muziek | fietsen | interieurs


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Geef de jaren 80 cadeau met deze bijzondere objecten

Geef het perfecte jaren 70-cadeau met deze bijzondere objecten

Cadeaus voor reisfanaten

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu