Trends

Waarom Japanse oldtimers interessant zijn voor verzamelaars

Door Tom | 11 december 2020


Of je nu wel of niet verstand van auto's hebt, Japanse auto's worden vaak gezien als een recent fenomeen en symbool van de moderne tijd. We kijken tenslotte naar de Japanners voor de auto's van de toekomst, als pioniers van elektrische motoren. Maar Japanse auto's zijn er al tientallen jaren, en een flink aantal daarvan wordt nu gezien als klassieker. Met hun onderscheidende stijl, technologische innovaties en veiligheid, zijn ze altijd een verstandige keuze geweest, legt oldtimerexpert Luca Gazzaretti uit. En ook de klassiekers zijn nog steeds interessant.


Wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van Japanse oldtimers?


Japanse auto's zijn technologisch geavanceerd, multifunctioneel en altijd verrassend. Sinds de jaren 1950 brachten ze innovatie in de autowereld, en Japanse fabrikanten liepen voorop bij de zoektocht naar nieuwe oplossingen in de auto-industrie of hielpen bestaande te verbeteren. 


Een belangrijk voorbeeld was de wankelmotor, die uitgevonden werd in Duitsland, maar nooit doorontwikkeld werd tot een betrouwbare, winstgevende motor. Het waren de Japanse ingenieurs van Mazda die de motor in de loop der jaren efficiënter en betrouwbaarder maakten, en ervoor zorgden dat een van hun auto's er zelfs de 24 uur van Le Mans mee won in 1991. Een Mazda MX-5
  

Japanse fabrikanten voelen goed aan wat consumenten willen en wat er in de mode is. Neem de Mazda MX-5 (Miata in de VS), een geschikte sportwagen, en de Subaru Impreza, die veiligheid en sportiviteit combineert. Naast die auto's was er nog de Toyota Land Cruiser, die zelfs onder de meest veeleisende omstandigheden bleef presteren of de Suzuki Samurai, die een compacte mode in gang zette die sinds de jaren 1980 populair is onder jongeren.


Waarin onderscheiden ze zich van Europese en Amerikaanse klassiekers?


Het substantiële verschil is de uniciteit van deze modellen. De mentale en culturele benadering is anders dan bij Europese en Amerikaanse auto's. Behalve de Mazda MX-5, die duidelijk geïnspireerd was op de Lotus Elan uit de jaren 1960 - met popup-koplampen en de twincam motor - is geen enkele auto te vergelijken met een Toyota 2000 GT, de Honda NS800 of de Datsum 240Z.


Kun je voorbeelden geven van Japanse cultauto's en waarom ze zo bijzonder zijn?

 

Als het gaat om Japanse auto's die gewild zijn bij verzamelaars, kan ik er een paar noemen. De Toyota 2000 GT is een zeldzaam model dat beroemd werd omdat James Bond erin reed in You Only Live Twice. De Mazda Cosmo Sport is een ander voorbeeld: hij staat bekend als de eerste auto die efficiënt gebruik maakte van de wankelmotor en is vanwege zijn futuristische lijnen een uniek model. Een Toyota 2000 GT

Onder de youngtimers is de Honda NSX “Gran Turismo” een must. Hij dateert uit 1990 en werd bij de release door Ferraristi en puristen gezien als een vreemde auto. In een korte film van Robert Alblas demonstreerde de legendarische coureur Ayrton Senna wat de NSX kon als raceauto. De Honda NSC “Gran Turismo”

Een andere waardevolle auto die interessant is om in te investeren: de Datsun 240Z. Hij was vooral populair als coupé in de VS; de “evergreen” Mazda MX-5, en dan vooral de MK 1-versie; de Honda S2000 Spider met bijzonder sportieve en technische eigenschappen; de zuinige 4x4 Suzuki Samurai en de Subaru Impreza, een consistente rallywinnaar en four-wheel drive met een boxermotor.


Waarom zijn deze auto's het waard om in te investeren?


Als je investeert, is het belangrijk dat de auto origineel is en dat er niet mee geknoeid is. We weten dat veel Japanse auto's in de jaren 1990 aangepast werden aan persoonlijke voorkeuren. Het is dus lastig originele modellen te vinden op de complexe markt van nu. Maar vergeleken met andere oldtimers en youngtimers, groeit de interesse voor Japanse oldtimers sterk, vooral onder jonge verzamelaars.Mitsubishi is een van de vele Japanse merken die wereldwijd populair zijn

De wereld van Japanse auto's is nu zeer gevarieerd en dat geldt ook voor de fans. De één zoekt volledig aangepaste auto's, de ander is purist en dan zijn er ook verzamelaars die alleen van kleine Mazda Spiders houden. Een ding is duidelijk - er is geen reden om niet van Japanse oldtimers te houden. 

____________________

Neem eens een kijkje bij oldtimerveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer oldtimers | automobilia en motobilia


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Toen Alfa Romeo een vliegende schotel bouwde


De blijvende romantiek van Amerikaanse muscle cars


De zwarte coureur die NASCAR-geschiedenis schreef


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu