Trends

9 kunstenaars om in de gaten te houden in 2021

Door Marta | 15 januari 2021 | Hoofdfoto door Alia Bilgrami


Kunst is een krachtig medium voor verbinding en reflectie. Opkomende kunst speelt een cruciale rol in artistieke gesprekken en kan gewaagde perspectieven op de wereld openen. Om een nieuw begin en kunst te vieren, hebben onze experts - Anita Helmy en Margherita Bani - de innovatieve en opkomende kunstenaars uitgekozen waarvan ze denken dat ze iets nieuws zullen brengen in 2021.  


Dario Moschetta


Wie ze zijn: Gevestigd in Castelfranco, op een uurtje rijden van Venetië, Dario Moschetta werkt in wat velen zouden bestempelen als een artistieke oase. Als architectuurliefhebber verkent hij de vele kanten van de metropool door middel van complexe decollagetechnieken. Zijn proces omvat het op elkaar lijmen van lagen bedrukt papier om een fotografische basis te krijgen, voordat het oppervlak wordt bedekt met beitels en spatels op een houten frame. Het resultaat? Een spectaculair verscheurd effect.


Waarom ze het gaan maken: Dario Moschetta verwerkt een vleugje moderniteit in de traditionele schilderkunst, waardoor zijn werken klassiek en experimenteel worden. 


Je zult ze leuk vinden als: Je een ‘innovatieve traditionalist’ bent die graag de traditionele schilderkunst opnieuw bekijkt door middel van moderne technieken.


Dario Moschetta - Amor e Psyche


Vladinsky


Wie zijn ze: Vladinsky is een Roemeense kunstenaar die zijn werk gebruikt om mensen bij elkaar te brengen. Zijn bekendste serie is The Observer, waarin hij het hoge tempo, de moderniteit en schoonheid van de samenleving weerspiegelt door middel van een reeks hypnotiserende kleuren.


Waarom ze het gaan maken: Het werk van Vladinsky is zowel krachtig als positief. Gestileerd door middel van kleur- en verfkwasttechnieken, vertegenwoordigt het de interne groei van een mens.


Je zult ze leuk vinden als: Kleur en diepte is wat je zoekt in kunst.   Vladinsky – Into the Fake World

Francien Krieg


Wie zijn ze: de Nederlandse kunstenaar Francien Krieg haalt inspiratie uit de vergankelijkheid van menselijke lichamen. Ze begon met het schilderen van haar eigen lichaam, met verschillende perspectieven en met behulp van zowel figuratieve als abstracte interpretaties, en verkende het alsof het een mysterieus gebied was. Nadat ze op zichzelf had geëxperimenteerd, ging ze verder met het schilderen van de lichamen van andere vrouwen, in een reis om te onthullen wat schoonheid werkelijk is. 


Waarom ze het gaan maken: De extreem perfectionistische techniek van lagen heeft Francien Krieg tot een van de meest internationaal bekende kunstenaars gemaakt die naaktfoto's van vrouwen schildert in verschillende stadia van hun leven en een volledig palet aan emoties beschrijft.


Je zult ze leuk vinden als: Je houdt van emotioneel geladen portretten van de menselijke vorm.   


Francien Krieg - Prolapse

Lionel Chevalier


Wie ze zijn: In navolging van de impressionistische traditie, begon Lionel Chevalier met schilderen toen hij nog maar 16 jaar oud was, toen hij directe indrukken van het weer, de lucht, de wind en het licht in kunst omzette. Na 35 jaar experimenteren met landschapsschilderkunst, ligt zijn focus nu op mariene landschappen, geïnspireerd door een ontmoeting met de Franse zeekunstenaar Jean Le Merdy. 


Waarom ze het gaan maken: Chevalier balanceert snelheid en precisie in zijn penseelvoering, waardoor hij harmonie in kleurenpaletten en gevoeligheid in zijn composities kan bereiken. Zijn werken hebben een bijna hypnotiserend effect op de toeschouwer, aangezien kleuren zich aanpassen aan het veranderende licht van een kamer en de stemming van de toeschouwer.


Je zult ze leuk vinden als: Je een passie hebt voor serene zeelandschappen. 


Lionel Chevalier – Louna


Belle Doxx


Wie ze zijn: Kunst is een roeping voor velen, maar voor Belle Doxx is het een religie. Deze jonge rebelse kunstenaar uit Nederland bouwt kleurrijke werken die een knipoog zijn naar de graffiti-wereld. Bij het gebruik van acryl geeft ze de voorkeur aan flitsende sferen gevuld met geel, roze en rood terwijl de woorden schreeuwen: "Libertad", "GEVAAR" en "woest".


Waarom ze het gaan maken: Het werk van Belle Doxx kan omschreven worden als archaïsch hedendaags werk, dat stijlen uit het verleden kanaliseert met moderne technieken. Er is een link naar Basquiat: rauw, kleurrijk en het gebruik van tekst.


Je zult ze leuk vinden als: Gewaagde, kleurrijke op graffiti geïnspireerde kunstwerken je smaak zijn. Belle Doxx –  Goddamn Persephone, Who let the dog out?

Jürgen Büse Filzen


Wie ze zijn: Jürgen Büse Filzen is bekend met verandering, omdat hij als freelancekunstenaar heeft gewoond in plaatsen zoals Ibiza, Gomera, Kathmandu, India en Japan. Het is dan ook geen verrassing dat zijn favoriete onderwerpen landschappen zijn, vooral bomen en water. Volgens Jürgen wordt elk landschap geassocieerd met intense gevoelens en gevuld met verborgen percepties en herinneringen. 


Waarom ze het gaan maken: Zijn werken slagen erin even vredig als betekenisvol te zijn, waardoor de toeschouwer kan reflecteren op het verleden door middel van verstilde landschappen geschilderd in ingetogen kleuren. 


Je zult ze leuk vinden als: Je houdt van mooie, rustige en raadselachtige landschappen.

 

Jürgen Büse Filzen - am Meer

Manu De Mey

 

Wie ze zijn: Geboren in Antwerpen, begon Manu De Mey met schetsen en schilderen na een creatieve doorbraak op het Burning Man festival in de woestijn van Nevada. Hij schildert nu portretten waarvan bekend is dat ze opzettelijk dubbelzinnig zijn, waarbij de kijker nooit zeker weet of ze naar een slachtoffer of een dader, een leider of een volgeling, een meester of een slaaf kijken.


Waarom ze het gaan maken: Manu's wereld is bevolkt met trieste, melancholische mensen, onderdrukte emoties en schoonheid, waardoor zijn werk even uniek als dubbelzinnig is. 


Je zult ze leuk vinden als: Je houdt van melancholische portretten als kunst.Manu de Mey – Girl looking up


Nathan French


Wie ze zijn: Nathan French is een Brusselse beeldhouwer. Oorspronkelijk was hij een modeontwerper die draagbare kunst maakte, maar nu combineert hij zijn beeldhouwvaardigheden met meer dan 10 jaar ervaring in modeontwerp, een perfect huwelijk van zijn twee passies. Door te experimenteren met innovatieve en eclectische materialen zoals kristallen, verkent hij de menselijke zoektocht naar identiteit en de fijne kneepjes ervan. 


Waarom ze het gaan maken: Het werk van Nathan French is complex en innovatief en toont de mensheid als kern. Naarmate een persoon groeit en verandert, doen zijn kristallen dat ook, waardoor complexe formaties ontstaan.


Je zult ze leuk vinden als: Sculpturen en kristalformaties iets los maken bij je.
Nathan French – Eliad

VON ALLIN


Wie ze zijn: VON ALLIN is een Duitse minimalistische "hedendaagse artista" wier werk de essentie van gevoel extraheert. Ze groeide op in de kleurloze omgeving van Oost-Berlijn en ontwikkelde al op jonge leeftijd een verlangen naar design en kleur. Ze experimenteert met een breed scala aan verschillende media en technieken en haalt inspiratie uit haar persoonlijke worstelingen om bepaalde emoties, gedachten of situaties te begrijpen en ermee om te gaan.


Waarom ze het gaan maken: VON ALLIN's unieke kijk op de ongrijpbare essentie van het leven resulteert in sterke, intimiderende en vaak speelse kunst. Haar vreugdevolle schilderijen brengen de ernst van het leven in evenwicht en nodigen anderen uit om het volledige scala van menselijke ervaringen met nederigheid en gratie te omarmen.


Je zult ze leuk vinden als: je van benaderbare kunstwerken houdt die de pure vreugde van leven en ontdekken uitdrukken.
VON ALLIN – drunk


____________________

We eren nieuwe kunstenaars in onze samenwerking met de Accessible Art Fair Brussels. Ontdek onze kunstsectie of registreer je als kunstenaar en begin met verkopen.


Ontdek meer moderne en hedendaagse kunst | kunst


Deze artikelen vind je misschien ook interessant: 


Zolderverhalen: online kunst gaf Studio Aesse een kickstart

Terwijl beurzen online gaan, staat de verzamelwereld voor een nieuwe realiteit

Alles wat je moet weten over het investeren in streetart


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu