Interviews

De Beogram 4002 van Bang & Olufsen

Producten van Bang & Olufsen staan voor modern industrieel ontwerp, zowel wat betreft uiterlijk als wat betreft werking. Opgericht in 1925 door Peter Bang en Svend Olufsen en nog altijd een van de grote spelers op de markt. Eén van de all-time favorites is de Beogram 4002 platenspeler. Waarom? Je leest het in dit artikel

Door Bart Vink, veilingmeester Hifi & Radio

Zijn tijd voor uit

In termen van concept, de prestaties en technisch ontwerp, was deze platenspeler zijn tijd ver vooruit. Alle functies werden bestuurd door de computer-achtige logische schakelingen. Je drukt gewoon op start,  en dat was alles. Door de sensor die zich naast de tangentiële arm bevindt, wordt de grootte van de plaat en de normale speelsnelheid vastgesteld! Hierdoor kan de toonarm de naald precies in de groeven van de plaat laten vallen, en binnen een paar seconden kun je de muziek al horen.

De ontwerper

De ontwerper van deze spelers is Jacob Jensen. De Beogram 4000 won twee prijzen, de 'Gold Sim 74' en de 'Top Form 74' award.

Jacob Jensen (1926), ontwerper van de Beogram 4000

Tijdloos

De platenspeler kwam in 1972 voor het eerst op de markt en is nog altijd een gewild object onder (muziek)liefhebbers en verzamlaars. Best bijzonder dus voor de huidige tijd waar de technische ontwikkelingen non-stop zijn! 

Meer Bang & Olufsen? Bekijk onze wekelijkse veiling van dit Deense merk via: Bang & Olufsen veiling.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!