Tips veilingmeesters

Voor op de vrijmarkt: 5 koninklijke tips om antiek van rommel te onderscheiden

We hebben er allemaal vast weleens van gedroomd om de vrijmarkt af te struinen, een echte Rembrandt te vinden en vervolgens schatrijk te worden. Een Rembrandt legt de lat misschien een beetje hoog, maar met een aantal slimme tips en een beetje geluk is het zeker mogelijk om iets waardevols voor een dubbeltje te scoren. Zet de wekker nog voordat de straten oranje kleuren en bereid je goed voor met deze koninklijke tips van onze experts. Hierbij 5 handige tips om antiek van rommel te onderscheiden en wie weet doe jij die éne ontdekking op de vrijmarkt!

Tip #1: Check of er een merkteken of jaartal op zit

Bekijk altijd als eerste of het object is voorzien van een merkteken. Dit is voornamelijk belangrijk voor objecten van zilver, kristal, keramiek of glas, omdat niet direct te ontdekken valt of het om iets bijzonders gaat. Zilver en goud kun je herkennen aan de keurtekens en cijfers. Let bij (strip)boeken vooral op het jaartal waarin het boek gedrukt is en welke druk het is. Eerste drukken zijn meestal veel geld waard!


Tip #2: Kies voor kwaliteit

Het is natuurlijk belangrijk dat het object van een goede kwaliteit is, met name bij antiek. Bij goud of zilver is het belangrijk om te kijken of het wel echt goud of zilver is, en wat het goud- of zilvergehalte is. Bij bijvoorbeeld vintage tassen komen de merktekens weer aan bod. Het is misschien een inkoppertje, maar bekijk bij merkkleding ook altijd of het logo en de naam niet afwijken. Niet is minder jammer dan denken dat je een dure designertas hebt gescoord voor een prikkie, maar het een Hermis blijkt te zijn in plaats van Hermes. Ook als de stiksels gelijmd zijn, is het tijd om het los te laten.

Bekijk van vazen en andere glasobjecten even de onderkant: deze kan afgeslepen zijn en eventueel een merk of signatuur bevatten. In bijna alle categorieën is het belangrijk op te passen voor replica's, met name bij antiek. Replica's zijn vaak te herkennen aan bijzonder materiaalgebruik, een slechte afwerking of afwijkende kleuren. Let ook op scheuren, krassen, verkleuringen, signalen van restauratie, zoals lijm of schroeven van elkaar afwijken en eventueel missende onderdelen. 


Tip #3: Let op het materiaal

Het materiaal waarvan het object gemaakt is, is heel erg belangrijk bij het bepalen van de waarde van het object. Porselein, luxe houtsoorten en kristal zijn meer waard dan 'gewone' materialen. Kristal herkent u bijvoorbeeld aan de schittering en stevigheid van het glas. En een handige tip voor zilver: neem een magneetje mee naar de vrijmarkt, echt zilver kunt u namelijk ook herkennen aan het feit dat het niet magnetisch is! 

Tip #4: Bekijk goed in welke staat het object verkeert

De status waarin het object verkeert is natuurlijk ook van belang. Bekijk goed of het object intact is en of het geen gebruikssporen bevat. Een slechte staat kan de waarde van het object enorm naar beneden halen. Tegelijkertijd zijn gerestaureerde objecten ook meestal minder waard dan objecten die nog in hun originele staat verkeren.


Tip #5: Volg de trends

Ook niet geheel onbelangrijk is de vraag op de markt. Zo zijn op dit moment art deco en art nouveau objecten erg in trek, maar ook bijvoorbeeld vintage tapijten en oude schoolplaten. Ook is vintage designer kleding op dit moment een hit. Objecten die populair zijn en waar veel vraag naar is, zijn een goede investering.


Naast deze vijf tips, hebben we ook een handig ezelsbruggetje voor u met algemene aandachtspunten om op te letten. In het Engels heb je het acroniem RADAR voor het spotten van een antieke schat, wat staat voor: Rarity (zeldzaamheid), Aesthetics (esthetische kwaliteiten), Desirability (is het gewild?), Authenticity (authenticiteit) en Really good condition (staat). Als je iets vind dat voldoet aan deze vijf kenmerken, dan weet je zeker dat je iets bijzonders om handen hebt! 

Extra tip!
Heb je een bijzonder object gekocht en ben je benieuwd naar de echte waarde? Breng het dan in op één van onze wekelijkse veilingen. Onze experts zullen het object naar waarde inschatten en misschien wel opnemen in de veiling. Klik hier voor meer informatie over het verkopen via Catawiki. 

Misschien zijn deze stories ook iets voor jou:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!