Alle veilingen

Openingstijden klantenservice

Of bel het internationale nummer +31 85 8881 501. Voor het internationale telefoonnummer gelden de tarieven van uw telecom provider.

U vindt een antwoord op veelgestelde vragen op Help

Top 10

Top 10 duurste schilderijen ooit

Geregeld komt er een schilderij in het nieuws dat voor een astronomisch bedrag is verkocht. Schilders als Picasso, Van Gogh en Renoir lijken daardoor welhaast letterlijk onbetaalbaar. Catawiki zette voor u de duurste schilderijen ooit op een rij.

10. Jongen met de pijp, Pablo Picasso (1905) - 114 miljoen euro

Picasso schilderde de Jongen met een pijp toen hij 24 jaar oud was, kort nadat hij zich in Parijs had gevestigd. De jongen met de pijp was een buurtbewoner die regelmatig in Picasso's studio in Montmartre kwam.

In 2004 werd het schilderij voor een recordbedrag verkocht als gevolg van een heftige biedingsstrijd van twee bekende galeriehouders en verzamelaars. Het kunstwerk werd daarom geveild voor een veelvoud van wat het werk normaal zou hebben opgebracht.9. Bal du moulin de la Galette, Pierre-Auguste Renoir (1876) - 132 miljoen euro

Een van de topstukken van het impressionisme. Inmiddels kan het schilderij bewonderd worden in het Parijse Musée d'Orsay.


8. Drie Studies van Lucian Freud, Francis Bacon (1969) - 133 miljoen euro

De Britse schilder Lucian Freud was een goede vriend van Francis Bacon. Door hem als onderwerp te gebruiken voor zijn drieluik trok het werk extra veel aandacht. 

7. Portret van Dr. Gachet, Vincent van Gogh (1969) - 133 miljoen euro

Vincent van Gogh schilderde indringend en realistisch en koos bij voorkeur alledaagse taferelen en mensen als thema. Bijvoorbeeld dokter Gachet, die hem van nabij meemaakte in zijn laatste levensjaren. Van Gogh maakte van dit portret een eerste en een tweede versie. De tweede versie bevindt zich in het Musée d'Orsay in Parijs. De eerste van het schilderij werd geveild voor ruim 133 miljoen euro en is in het bezit van een particuliere verzamelaar.

 

6. Portret van Adele Bloch-Bauer I, Gustav Klimt (1807) - 145 miljoen euro

Adèle Bloch-Bauer was de vrouw van de rijke Ferdinand Bloch-Bauer. Het paar was bevriend met Gustav Klimt en vroegen de schilder om eens een portret van Adèle te schilderen. Ruim 3 jaar kostte het Klimt om het schilderij af te ronden. Het bladgoud in het schilderij werd namelijk laagje voor laagje aangebracht.


5. Le Rêve, Pablo Picasso (1932) 145, 5 miljoen euro

Als meest bekende kunstenaar van de twintigste eeuw zal het niet verbazen dat Picasso nog een keer op deze lijst staat. De toen 50 jaar oude Picasso schilderde zijn toen 22-jarige minnares Marie-Thérèse Walter in abstracte vormen en kleuren.

 

4. Nummer 5, Jackson Pollock (1948) - 152 miljoen euro

Jackson Pollock staat bekend om zijn manier van schilderen, namelijk action painting. Hierbij wordt er letterlijk gegooid met verf op een doek. Pollock wordt beschouwd als een van de grote moderne schilders van de twintigste eeuw.​

3. No. 6 Violet, Green and Red, Mark Rothko (1951) - 165 miljoen euro

Rothko was een Amerikaanse abstract expressionistische schilder. Hij stond bekend om zijn kleurvelden, opgebouwd uit verflagen met ongekende intensiteit. In augustus 2014 kocht de Russische zakenman Dmitry Rybolovlev dit schilderij voor ruim 165 miljoen euro op een veiling.
2. De Kaartspelers, Paul Cézanne (1892) - 190 miljoen euro

Cézanne was een van de eerste moderne schilders. Hij was een perfectionist die eindeloos geboeid werd door zijn ontwerp. De kaartspelers is daar een klassiek voorbeeld van. Het schilderij is inmiddels te bewonderen in Musée d'Orsay in Parijs.


1. Nafea faa ipoipo (wil je met me trouwen?), Paul Gauguin (1892) - 276 miljoen euro

Paul Gauguin kreeg tijdens zijn leven weinig erkenning voor zijn schilderwerk en vertrok om die reden in 1891 naar Frans-Polynesië (een Frans overzees land in de zuidelijke Stille Oceaan). Hij was het kalme Europese leven zat en wilde 'echte' mensen ontmoeten, de 'nobele wilden' - zoals Rousseau dat ooit genoemd had. Op dit schilderij portretteerde hij enkele eilandbewoners die hij op zijn reis ontmoette. Naar zeggen werd dit schilderij gekocht door een verzamelaar uit Qatar.

Op zoek naar uw eigen 'Picasso' of 'Van Gogh'? Neem dan snel een kijkje op onze wekelijkse Kunstveilingen.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde veilingmeesters worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel