Overig

Waar je op moet letten bij de aanschaf van je eerste dure horloge

Een statussymbool, een item met een geschiedenis, vakmanschap: ambachtelijke horloges zijn zoveel meer dan alleen een item om de tijd af te lezen. Het is dan ook niet verrassend dat de meest toonaangevende merken die deze iconische accessoires produceren, meer dan 200 jaar geleden zijn opgericht. Ben je klaar om je tijd en geld te investeren in een hoogwaardig symbool voor erfgoed, klasse en stijl? Het aanbod aan verschillende luxe horloges is enorm dus voordat je er een koopt, hier zijn een paar handige tips.

 Door Berry Harleman - expert horloges

Mechanisch of Quartz?
Voordat we naar het uiterlijk kijken, is er één simpele taak die elk horloge moet vervullen - de tijd bijhouden. Deze vrij essentiële functie wordt uitgevoerd door een van deze twee opties: een mechanisch of quartz uurwerk. Het verschil zit hem eenvoudig gezegd in de hersenen van het horloge en hoe de kleine wijzer wordt verplaatst. Mechanische horloges bevatten een ingewikkelde set van componenten die heen en weer bewegen om het uurwerk aan te drijven. De productie van zo’n horloge wordt wel eens vergeleken met het maken van een schilderij. Met de hand gemaakt en zorgvuldig opgebouwd, het resultaat van uren van nauwkeurig werk door een vakkundig horlogemaker. Merken zoals Patek Philippe, Breguet en Rolex worden gezien als merken van de bovenste plank wat betreft mechanische horloges. Minder traditioneel maar nauwkeuriger is het quartz horloge dat werkt op een simpele batterij die goedkoop te vervangen is en minder onderhoud vergt. Als je je geen zorgen wilt maken over het resetten en opnieuw opwinden van je horloge, dan is een quartz horloge een goede keuze.

De strijd tussen de merken
Cartier, Piaget, IWC, Jaeger, LeCoultre, Hermès, Chanel, er komt geen einde aan de lijst van luxe en dure merken die de allernieuwste horloges maken. Hoe beslis je welk horloge het beste bij je past? Het is geen geheim dat mensen om verschillende redenen dure horloges kopen en dragen. Sommige mensen gaan voor de geschiedenis en complexiteit van een horlogemerk, anderen gaan voor het aantal diamanten dat is ingelegd op de gigantische wijzerplaat. Wat de reden ook mag zijn, een goede tip is om voor een gevestigd en gerenommeerd merk te gaan in plaats van voor een modelabel. Zwitserland kent bijna evenveel horlogemakers als inwoners; tegenwoordig komt meer dan de helft van alle luxe horloges uit Zwitserland. Longines, Audemars Piguet, Patek Philippe, Tissot, en Omega hebben allemaal een kwaliteitskeurmerk en acclamatie die wereldwijd wordt erkend.

Als je op zoek bent naar een horloge dat waardevast is en over een aantal jaar meer geld kan opleveren, dan zijn Rolex en Patek Philippe twee veilige investeringen. Als je op zoek bent naar een hoogwaardig en eigenzinnig horloge om je te onderscheiden van de rest, dan zijn merken zoals Christophe Claret, Richard Mille, Van Cleef & Arpels en Romaine Jerome uitstekende merken voor verzamelbare maar ongebruikelijke aankopen.

Waarom gaan voor een extra duur horloge?
Met geld koop je geen tijd, maar je kunt er wel een luxe horloge van kopen dat alleen nog maar in waarde en sentiment zal stijgen. Opvallende auto’s en dure champagnes lijken misschien een betere investering, maar luxe horloges zijn een onderschatte investering en hebben qua vertrouwen niks te bewijzen. Of je nu investeert in stijl en elegantie, een erfstuk voor de volgende generatie of een cadeau voor een geliefde, vergeet niet om slim te zijn en onderzoek te doen naar het gekozen merk, de vorm en het model zodat tijd altijd aan jouw kant zal staan.

Als je op zoek bent naar een uniek, hoogwaardig of vintage horloge, vergeet dan niet om onze verschillende horlogeveilingen te bekijken. We hebben voor elk wat wils!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!