Overig

Hoe diamanten verlovingsringen een traditie werden

Al tientallen jaren is de diamanten verlovingsring een symbool van liefde en verbondenheid. Of het nu gaat om een solitaire of antieke diamant, deze kostbare edelsteen uit het diepst van de aarde is een algemeen aanvaard symbool van verloving. Maar wanneer ontstond deze gewoonte? En waarom zijn diamanten al zo lang de edelstenen bij uitstek voor een verlovingsring? We duiken in de verborgen geschiedenis van de diamanten verlovingsring, dus lees snel verder als je daar benieuwd naar bent.

Terug naar het begin
De oudst bekende uitwisseling van trouwringen dateert uit de tijd van de oude Egyptenaren. Met materialen zoals hennep en riet, maakten de oude Egyptenaren een cirkelvormig item - een eindeloze ring - om eeuwige liefde uit te drukken. Zij geloofden dat de vierde vinger een ader had die direct naar het hart liep. Als een ring om die vinger werd geschoven, werd de liefde en verbondenheid tussen de partners bevestigd. Uit studies blijkt dat die traditie later werd voortgezet door de oude Romeinen. Gehuwde vrouwen droegen ringen met kleine sleutels eraan, als symbool van verbondenheid met de echtgenoot.


Voordat er diamanten verlovingsringen kwamen, waren er antieke Egyptische trouwringen gemaakt vanhennep of riet

De eerste diamanten verlovingsring
Trouwringen hebben we nu besproken, maar hoe zit het met verlovingsringen? De eerste goed gedocumenteerde verwijzing naar verlovingsringen dateert uit de 9e eeuw. Er wordt naar verwezen in een brief van paus Nicolaas I aan Boris I. De vroegst bekende diamanten verlovingsring dateert echter uit 1477, toen aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk zich verloofde met Maria van Bourgondië. De ring was bezet met kleine stukjes diamant in de vorm van een M. Maria kreeg deze ring zeer waarschijnlijk om mee te pronken - een opzichtig teken van rijkdom - en niet zozeer als liefdescadeau. Desondanks werden diamanten verlovingsringen vanaf dat moment een traditie.


  • De eerste diamanten verlovingsring was een geschenk aanMaria van Bourgondië door aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk in 1477
  • Foto: Hemmahoshilde
Ringen door de eeuwen heen
Later, tijdens het Victoriaanse tijdperk, kwamen er verlovingsringen in gecombineerde ontwerpen, met diamanten, andere edelstenen en kostbare metalen. In die tijd waren bloemen de populairste ontwerpen van verlovingsringen, de zogenoemde 'posy rings' (ringen met inscriptie). Het combineren van diamanten met andere kostbare versieringen bleef ook in het Edwardiaanse tijdperk een traditie, terwijl het oog voor detail en het vakmanschap sterk groeiden.

Deze Victoriaanse diamantring werd verkocht op onze sieradenveiling in 2018

Diamanten zijn voor eeuwig

Maar hoe kreeg de diamanten verlovingsring de status die hij vandaag heeft? Die kreeg hij in feite als gevolg van een briljante marketingcampagne in de jaren 1930. Het beroemde mijnbouwbedrijf De Beers ontdekte bij opgravingen in Afrika grote hoeveelheden nieuwe diamanten. Deze plotseling groeiende beschikbaarheid ondermijnde de ongrijpbaarheid en exclusiviteit van de diamantindustrie. Om iets te doen aan de dalende verkoop, moest De Beers iets verzinnen om de perceptie van mensen te veranderen. En zo werd een grote campagne gelanceerd waarin diamanten geassocieerd werden met eeuwige liefde en eindeloos geluk. De diamanten verlovingsring werd de ultieme en traditionele manier om je toewijding aan je partner te laten zien. De campagne had absoluut succes: de diamantenverkoop groeide in slechts 3 jaar tijd met 50 procent.  

Doet de uitdrukking 'diamonds are forever' een belletje bij je rinkelen? Die werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens een andere marketingcampagne van De Beers in 1947, en opnieuw nam de verkoop toe.

Niets kan de symbolische waarde van een diamanten verlovingsring overtreffen

Terwijl de geschiedenis van diamanten verlovingsringen fascinerend is, is de blijvende aantrekkingskracht ervan vandaag de dag onmiskenbaar. Of het nu komt door de levensduur, schittering of eenvoudigweg de schoonheid, het is lastig iets te bedenken met dezelfde symbolische waarde.

Ben jij er klaar voor om jouw soulmate de liefde te verklaren? Bezoek dan onze sieradenveilingen, waar je moderne en antieke diamantringen vindt in alle kleuren, vormen en groottes. Of je nu een diamantring wilt kopen of verkopen, het kan eenvoudig op Catawiki. Je hebt maar één account nodig, en aanmelden gratis. Maak een gratis account aan en je kunt direct items aanbieden.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!