Interviews

Ontmoet onze kunstfotografie en klassieke kunst expert: Daniel Heikens

Een van de dingen die Catawiki zo speciaal maakt is dat we eigen experts in huis hebben. Zij zijn specialisten in hun vakgebied, gepassioneerd over onze objecten en doen er alles aan om de meest zeldzame, speciale en unieke objecten voor de veilingen te vinden. Maar hoeveel weet je over de rol van expert op Catawiki? Waarom hebben deze mensen van hun passie hun dagelijkse werk gemaakt? We spraken met onze hoofdexpert op het gebied van kunstfotografie en klassieke kunst, Daniel Heikens, over zijn leven als Catawiki expert. Lees verder om te ontdekken wat hij hierover zei...

De rol van een expert
Voor Daniel Heikens is het grootste voordeel van expert zijn bij Catawiki de vrijheid die hij heeft. Hij voelt dat er veel ruimte is voor nieuwe ideeën, omdat het bedrijf heel snel groeit, waardoor hij innovatief kan zijn. Net als bij al onze andere experts, is zijn belangrijkste verantwoordelijkheid het beoordelen en goedkeuren van ingezonden kavels, en veilingen samenstellen van de beste kavels. Het dagelijkse werk bestaat ook uit het beantwoorden van allerlei vragen van kopers en verkopers, over specifieke items of hele veilingen.


Expert Kunstfotografie en Klassieke Kunst, Daniel Heikens

Daniel zegt dat hij vrij streng is bij de beoordeling van de kavels die zijn ingediend om te veilen, maar dit is alleen maar omdat hij de best mogelijke resultaten wil behalen. 'Ik heb complete informatie nodig en goede foto‘s. Maar ik denk ook dat de verkopers mijn oneindige passie voor kunstfotografie bemerken, daarom vertrouwen ze me hun werk toe.' 

Sommige deskundigen, waaronder Daniel, hebben een aantal extra verantwoordelijkheden. Naast zijn gebruikelijke dagelijkse taken bezoekt Daniel verkopers weleens, om hun objecten beter te kunnen beoordelen en een perfecte plek voor de werken in één van onze veilingen te vinden. Een andere extra taak van Daniel is dat hij een hoofdveilingmeester is, wat betekent dat hij vaak in contact treedt met andere deskundigen. Om te brainstormen, en om strategieën op te stellen over hoe zij hun werk kunnen verbeteren. 


Bij Catawiki komen werken
Waarom besloot Daniel zich bij het expertteam van Catawiki te voegen? Met een glimlach zei hij dat hij nooit had gedacht dat dit zijn carrièrepad zou zijn. Hij weet nog dat hij zich volledig op het creatieve gedeelte van kunst richtte toen hij aan zijn studie begon. Hij hield zich niet echt bezig met de commerciële kant. Daniel begon in 2007/2008 in fotografie te handelen. Dat was in de periode dat de economie instortte en het moeilijk was geworden om rond te komen als kunstenaar. Hij vervolgde: 'Hierdoor kwam ik in het commerciële deel van kunstfotografie terecht en leerde ik dat er een hele nieuwe wereld te ontdekken was binnen mijn werk. De jaren erna heb ik me gespecialiseerd en nu ben ik hier. Ik opende een tijdschrift van Catawiki en zag dat ze op zoek waren naar deskundigen, stuurde een open sollicitatiebrief en een paar weken later was ik aangenomen!'


Een kijkje in Daniel Heikens zijn privécollectie

Het beste van beide werelden
We vroegen Daniel wat het werk van een deskundige zo speciaal maakt en wat hij eruit haalt. De passie spat ervan af, want hij antwoord hierop dat deze baan 'het beste van twee werelden' is. Hij zegt zich vaak een schatgraver te voelen, die met elk nieuw kavel een nieuwe schat ontdekt. Hij houdt ervan dat hij andere verzamelaars niet hoeft uit te leggen dat objecten weg doen ook onderdeel van het verzamelen is - en hij hoeft ze alleen maar te verkopen! Daniel deelde met ons dat hij zeer tevreden is met de hoeveelheid kavels die hij behandelt - dit waren er in 2016 alleen al 20.000 - en omgaan met zoveel objecten heeft hem de gelegenheid gegeven constant iets nieuws te leren. 


Als je een fan bent van kunstfotografie, kijk dan vooral bij onze kunstfotografie veiling om te zien wat Daniel en zijn team deze week voor hun veilingen hebben geselecteerd. Misschien zit er wel iets tussen voor je eigen collectie!

Of wil je graag dat Daniël of een van onze andere experts je helpt bij het verkopen van iets uit je eigen vintage fotografiecollectie? Of een ander uitzonderlijk object? Meld je aan om verkoper te worden en bied jouw speciale objecten direct aan voor de veiling! Ze zien graag wat je aan te bieden hebt!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!